Hoe zit het met je goede voornemens?

16

feb

Nicolien

Ja ja, hoe zit het met je goede voornemens? Ben je nog aan het sporten? Ben je al wat afgevallen? Nog gestopt met roken? Kom je nog steeds iedere ochtend op tijd op school/werk? Ga je nog steeds op tijd naar bed en ben je nog steeds aan het sparen of is je maandsalaris alweer voor de helft uitgegeven? Of misschien had je wel helemaal geen goede voornemens, want vind je dat iedere dag de juiste dag is om te starten met goede voornemens! Mijn goede voornemen van dit jaar was op tijd opstaan. Ging al lekker hoor, op maandag 2 januari toen ik weer om 7.40 uur op mijn werk moest zijn. Beetje file, beetje laat weg.. Maar waarom hebben we eigenlijk goede voornemens? En heb je toevallig ook geestelijke voornemens bedacht?

Tja, waarom doen we eigenlijk aan goede voornemens? Het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met dat we allemaal het gevoel hebben dat een nieuw jaar niet alleen iets te maken heeft met dat het jaartal waarin we leven een jaartje meer wordt, maar ook dat wij geestelijk het gevoel hebben dat er echt een nieuw tijdperk aanbreekt. Een tijdperk om aan een nieuwe start te beginnen, samen met een groot deel van Nederland. De sportscholen zijn druk bezocht, de diëten vliegen je om de oren, de sigaretten dan juist weer niet, want iedereen stopt massaal. Uit onderzoek is gebleken dat 92% van de goede voornemens faalt, ja echt waar: 92%. Volgens een psycholoog mislukken goede voornemens, omdat mensen ze kiezen op basis van dingen die je “moet”. Je moet van jezelf meer sporten, je moet van jezelf stoppen met roken en afvallen. Vaak zijn die voornemens gebaseerd op een rooskleurig einddoel, maar uiteindelijk zal het voelen als een verplichting. Een verplichting die aan het eind van een lange dag moeilijk op te brengen is. Nu is het natuurlijk zo dat ik van mijn baas op tijd op mijn werk moet komen en dat er ook mensen zijn die om bijvoorbeeld medische redenen moeten afvallen of stoppen met roken, maar dat zijn dan net weer de dingen die dan vaak binnen de 8% vallen en dingen die net een andere motivatie hebben dan alleen het moeten van zichzelf.

Maar hoe zit het dan met geestelijke voornemens? Heb jij je dit jaar ook voorgenomen om meer uit je bijbel te lezen? Om meer te bidden? Of om minder te zondigen? Ik denk dat het met deze voornemens net zo zal eindigen als de andere “wereldse” voornemens, omdat het dingen zijn die we van onszelf “moeten”. Maar wat als we dit soort voornemens nu eens gaan doen in afhankelijkheid van de Heer? En juist samen mét de Heer? Zal het dan niet makkelijker gaan? En dan is natuurlijk gelijk het volgende punt: als wij iets in afhankelijkheid van de Heer willen doen, moeten we ook zijn pad volgen. Hij heeft namelijk een plan met ons. In Spreuken 19:20-21 staat:“Luister naar raad, laat je onderwijzen, uiteindelijk maakt het je wijs. Een mens maakt allerlei plannen, wat wordt uitgevoerd is het plan van de Heer”. Kijk hier lees je het al: luister naar raad, laat je onderwijzen. Uiteindelijk maakt het je wijs! De Heer heeft dus eigenlijk zelf al een goed voornemen voor ons bedacht! Dat betekent uiteraard niet dat wanneer wij met Hem bezig zijn, wij nooit tegengewerkt zullen worden. Er is er natuurlijk ook nog altijd één die juist wil dat wij niet met Hem bezig zijn. Probeer hier dan ook doorheen te prikken, want zoals in Romeinen 12:21 staat “Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede”.

Aan de slag!
Het is natuurlijk altijd lastig om een goed voornemen zoals iedere dag bijbel lezen/iedere dag bidden en iedere dag je handel en je wandel naar Zijn wil doen te handhaven. Waarschijnlijk is je wens wel om dit te doen, dus ik wil je ook uitdagen om hier écht mee aan de slag te gaan. Plan tijd in om uit je bijbel te lezen en met Hem bezig te zijn zodat je ook geen excuses kunt bedenken om het niet te doen. Dit vers wil ik je nog meegeven:

“Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jou rust mijn oog.” (Psalm 32:8).

Hij houdt je in de gaten, leg je zorgen/wensen/verwachtingen bij Hem neer en Hij zal je raad geven.

Deel deze overdenking

 1. Goedemorgen Nicolien

  Mijn goede voornemen is dit jaar meer stille tijd
  Meer mij te laten onderwijzen in Zijn woord en diepere relatie
  Juist van een kennis hoorde ik van jullie blog toeval nee
  Want de weg inzicht raad van de Heer heeft Hij mij gegeven door zij lacht team
  De bijbel lees ik maar overdenkingen geeft nog meer duidelijkheid om er over na te denken
  En het weer door te geven
  Het is een soort feedback bemoedigd worden tot opbouw van elkaar
  Bij mij is het stille tijd heel kostbaar omdat de dag meer in vrede beleef en een lach op mijn gezicht

 2. Truus schreef:

  weet je ik ben zoveel ouder als jij Nicolien dus….
  kijk ik veel vaker terug.
  En wat zie ik dan?
  God heeft mijn weg geleid,zonder mijn voornemens.
  Je aan Hem toevertrouwen geeft rust.
  Een oud lied zegt:
  Laat Hem besturen waken,
  ‘t is wijsheid wat Hij doet enz.
  Ik heb niet zoveel voornemens maar wel veel wensen.
  Ben wel heel gelukkig in Hem.

 3. Nicolien schreef:

  Mooi om te lezen dat je hebt ervaren hoe God jouw weg heeft geleid! Groetjes Nicolien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap