Hoe zit het met je afhankelijkheid?

09

feb

Mandy

We hebben het in onze maatschappij best goed voor elkaar toch? Volop toegang tot basisscholen, middelbare scholen en goede opleidingen. Interessante banen als kers op de taart. Alle kans om een zelfstandig leven op te bouwen. Wie hard werkt heeft dikke kans op een mooie toekomst en zit gebakken. Kan niks fout gaan. Maar euh, hoe zit het met je afhankelijkheid?

… sorry? Niet echt een woord dat gedurende je schoolgaande en werkende leven vaak valt. Laat staan je persoonlijk leven. Afhankelijkheid zei je? Je haalt je neus op. Móeten we het daarover hebben? Je voelt de rillingen over je rug gaan. Dat is toch helemaal niet van deze tijd? In onze maatschappij is onafhankelijkheid een groot goed! Hoe meer je zelf doet, hoe beter. Dan kan het ook niet fout gaan. Vertrouw op jezelf en op je eigen kunnen!

Hoe zit het met je afhankelijkheid?

En dan is daar Gods Woord, die ons met de neus op de feiten drukt.

Want de aarde brengt vanzelf vrucht voort: eerst de halm, daarna de aar, daarna het volle koren in de aar. En als de vrucht het toelaat, zendt hij meteen de sikkel erin, omdat de oogsttijd aangebroken is.
– Markus 4:28-29 (HSV)

Ja, deze tekst staat in een hoofdstuk over het Woord van God en de verspreiding ervan. Maar deze twee verzen sloegen een specifieke snaar bij mij aan.

Onze Westerse wereld is ingesteld op maakbaarheid. Zelfstandigheid. Als we iets missen dan bedenken we er toch gewoon iets op? Alles is erop ingesteld om het leven zo prettig én gepland mogelijk te laten verlopen.

Maar als je er héél even bij stilstaat, weet je – al is het diep van binnen – dat het leven nog steeds werkt zoals Markus 4 hier beschrijft. Hoe weinigen van ons ook maar bezig zijn met het verbouwen van voedsel, dit is de kern van al onze levens. We kunnen maar zoveel! Gewassen groeien, zónder dat wij daar iets aan kunnen doen. Alleen het zaaien en het oogsten is aan ons. Er is zoveel dat buiten ons om werkt en waarop we géén invloed kunnen uitoefenen, en niet alleen op het land. In héél het leven?

Dus, nog een keer die ene, rillingen-veroorzakende vraag: hoe zit het met je afhankelijkheid?

Zijn we het besef van afhankelijkheid kwijtgeraakt?

We werken hard en daar is niets mis mee. We zijn zelfs gemáákt om te werken, want daar begon het allemaal mee, in de Tuin. Maar zijn we het besef van afhankelijkheid niet een beetje kwijtgeraakt?

Als onze boodschappen precies op het juiste moment op de stoep worden afgeleverd of in de winkel liggen. 

Als onze wekelijkse afspraken doorgaan op de afgesproken tijden en we van de ene naar de andere plek kunnen rijden en reizen. 

Als onze dagen in gezondheid worden doorgebracht.

In afhankelijkheid ontvangen we álles dagelijks van God

Beseffen we ons nog dat…

… God ervoor zorgt dat oogsten lukken en dat Hij het groeien van ons voedsel zelfs op een ingenieuze wijze heeft ontworpen?

… we een lichaam hebben gekregen dat ons in staat stelt om aan al onze verplichtingen en afspraken te voldoen? Of vervoersmiddelen die ons van hot naar her brengen?

… we onze goede gezondheid iedere dag weer van God ontvangen?

Laat mij trouwens de eerste zijn om te erkennen dat ik al deze dingen over een half uur alweer lang en breed vergeten ben. Zullen we het de aard van het beestje noemen? Ik zou het zo graag beter willen onthouden. Niet zo gemakkelijk gewend raken aan álles wat ik ontvang, waardoor de zegen ervan aan me voorbij gaat. Jij niet?

Aan de slag!

En het enige wat daartegen écht werkt, is dingen benoemen. Op de momenten die iedere dag weer terugkomen, zodat je er een gewoonte van kunt maken. Als je ’s ochtends voor de spiegel staat terwijl je je haar of make up doet. Na het lezen van één van onze blogs. Als je op de bus staat te wachten, of een collega. Benoem drie dingen die je voor lief neemt, maar waarin je afhankelijkheid naar voren komt. En dank God ervoor.  

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

  1. Lindsay schreef:

    Heel mooi, duidelijk en verhelderend. C
    Dank God voor deze inzicht.

    Groetjes en zegen

  2. Christien schreef:

    Duidelijk en confronterend.
    Denk te weinig na over Gods goed en grootheid!

  3. José van Houte schreef:

    Als kind van God ben ik zo blij met deze overdenking, het verwoord precies datgene wat ik zo vaak ervaar in mijn leven. Heel dankbaar dat er meer mensen zo zijn en dat ik ze hier mag tegenkomen. Mijn dochter stuurde me deze link , ik voel grote dankbaarheid dat ze me hierin wil laten meedelen want het zegt zoveel voor me dat zij dit ook voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap