Hoe word ik echt gelukkig?

03

aug

Charlotte Molenaar

Echt gelukkig zijn. Wie wil dat nu niet? Ik in ieder geval wel. Iedere keer denk ik het gevonden te hebben, maar steeds kom ik weer bedrogen uit. Dat jurkje dat ik echt per se moest hebben, is saai geworden. En die nieuwe schoenen zitten toch niet zo lekker als ik had gedacht. We willen allemaal gelukkig zijn, maar hoe word je dat nu echt? Vandaag is Spreuken 3 aan de beurt en over gelukkig zijn, heeft de schrijver ons wel wat te vertellen. Dus pak je Bijbel erbij en lees Spreuken 3 door.

Gelukkig

Spreuken 3:13-18 vertelt wat wijsheid je allemaal geeft. Vers 13 begint met het woord welzalig. Dit woord kun je ook vertalen met ‘gelukkig’. Gelukkig ben je als je wijsheid vindt, als je inzicht verkrijgt. Wijsheid levert je namelijk veel meer op dan wat goud en zilver je opleveren. Wijsheid geeft je meer dan de wensen van je hart. Wijsheid geeft je een lang leven, rijkdom en vrede. Wijsheid is als een boom waar het echte gelukkige leven uit voortkomt.

Belofte

Deze beloften van lang leven en rijkdom waren voor de Israëlieten niet onbekend. Deze beloften hadden ze al eens eerder gehoord: in de woestijn, vlak voordat ze het beloofde land introkken om daar te gaan wonen. Mozes sprak in zijn laatste toespraak:

Dit zijn de geboden, de verordeningen en de bepalingen die de HEERE, uw God, geboden heeft u te leren, om ze te doen in het land waar u naartoe trekt om het in bezit te nemen, opdat u de HEERE, uw God, vreest door al Zijn verordeningen en Zijn geboden die ik u gebied, in acht te nemen: u, uw kind en uw kleinkind, alle dagen van uw leven; en opdat uw dagen verlengd worden. Luister dan Israël, en neem ze nauwlettend in acht! Dan zal het u goed gaan en zult u zeer talrijk worden- zoals de HEERE, de God van uw vaderen, tot u gesproken heeft- in het land dat overvloeit van melk en honing.
– Deuteronomium 6: 1-3 (HSV)

Inzicht

Het begin van echte wijsheid is het vrezen van de HEERE. Vrezen klinkt voor ons vaak negatief, maar vrezen heeft te maken met eerbied en liefde voor iemand. Als je God liefhebt, volg je zijn regels voor het leven. Je ontvangt een lang leven als je Gods geboden naleeft. In het houden van Gods geboden toon je respect en eerbied voor God. Je luistert naar wat Hij zegt en laat in je leven zien dat je Hem liefhebt. Die inrichting van je leven gebeurt echter niet naar eigen inzicht. Het is van belang dat je hiervoor op de HEERE vertrouwt voor je leven en niet op je eigen inzicht.

Geboden

Bij het horen van het woord ‘geboden’ gaan onze nekharen ook vaak direct overeind staan. Allemaal dingen die we niet mogen of juist wel moeten doen. Spreuken werpt echter een nieuw licht op het houden van Gods geboden. Door Gods geboden te houden, geef je uiting aan je liefde en eerbied voor God. Als je iemand belangrijk vindt, luister je echt naar wat die ander zegt en luister je naar zijn of haar grenzen. Die eerbied vraagt God ook. Hij wil dat we zijn grenzen respecteren. Het vrezen van God is het beginsel van echte wijsheid. Die wijsheid geeft leven. Een leven zoals het bedoeld is.

Eerbied

Het volk Israël had een heleboel rituele geboden, verordeningen en bepalingen die ze moesten houden. Als niet-joodse gelovigen hoeven wij dit niet meer. Dit betekent echter niet dat we alle geboden in de prullenbak kunnen gooien. God heeft geboden gegeven om het verkeer tussen Hem en mensen en mensen onderling te regelen. Al die geboden heeft God samengevat in de Tien Geboden. Door de Tien Geboden te houden, toon je je eerbied voor God en geef je Hem de zeggenschap over elk gedeelte van je leven. Het gebeurt nog wel eens dat mensen de Tien Geboden proberen te houden om God tevreden te houden of zo min mogelijk te zondigen. Dat is niet de bedoeling van de wet. De Tien Geboden laten ons zien hoe we in liefde met God en onze naaste mogen leven. Uit dankbaarheid voor wat God geeft, richt je je leven in naar hoe Hij het wil. 

Gelukkig leven

Gods geboden zijn geen beperking van ons leven. God vertelt in de Tien Geboden hoe wij goed met Hem en onze naasten om kunnen gaan. Gods geboden wijzen ons de weg van het echte leven. We moeten niet op onze eigen inzichten steunen, maar op God vertrouwen (Spreuken 3:5). Ook voor de inrichting van ons leven. Spreuken 3:27-35 werkt dat heel concreet uit. Door God te eren met elk onderdeel van je leven, ontvang je wijsheid. Met die wijsheid word je echt gelukkig, want dan leef je in verbondenheid met de God. Dat is pas een gelukkig leven!

Challenge!

Door God te eren met elk onderdeel van je leven, ontvang je wijsheid.

 • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
 • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

 1. Trijnie Baukema schreef:

  Wat mooi om aan de hand van jullie overdenking in een maand een bijbelboek door te gaan.
  Mooi omschreven overdenkingen.
  Dat we allemaal maar wijs mogen worden.
  Bedankt voor jullie mooi geschreven overdenkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap