Hoe kun jij vasthouden aan wijsheid?

04

aug

Irene Poot

Soms is het heerlijk om domme dingen te doen. Altijd als ik in een speeltuin ben, dan weet ik: Irene, ga nou niet in die kinderschommel zitten, want straks kom je er niet meer uit! Of als ik op de markt langs een ringen kraampje loop: Irene, ga nou niet alle ringen passen, straks blijft je vinger vastzitten! En ook al weet ik wat wijs is, toch heb ik al een aantal keer mezelf met grof geweld uit een kinderschommel laten trekken en smeerolie gebruikt om ringen los te krijgen. Soms is het gewoon leuker om me niet vast te houden aan wijsheid! Hoe zie jij dat?

(Opvallend trouwens hoe veel van mijn domme dingen te maken hebben met ergens in vast blijven zitten… Hmm…)

Zoeken naar wijsheid

Voordat je kunt vasthouden aan wijsheid, zul je het eerst moeten krijgen. In het voorbeeld van de kinderschommel, zal ik eerst moeten weten dat ik toch echt niet in die schommel pas, voordat ik kan besluiten ook echt te doen wat wijs is en een andere schommel kiezen.

Het beginsel van wijsheid is: verwerf wijsheid, en bij alles wat je verwerft: verwerf inzicht!
– Spreuken 4:7 (HSV)

Spreuken 4 roept als eerste op om wijsheid te zoeken en te krijgen. Wijsheid is niet iets wat je in één klap hebt of mee geboren wordt. Het is iets wat moet groeien en waar je naar moet blijven zoeken.

Zelf bid ik vaak om wijsheid voor mezelf en voor anderen. Wijsheid voor een nieuwe werkdag of studiedag, wijsheid voor gesprekken met vrienden, wijsheid voor belangrijke beslissingen. Wat ikzelf het mooie vind aan telkens vragen en zoeken naar wijsheid, zelfs voor kleine dingen, is dat je er op die manier mee bezig blijft in je dagelijks leven. Het wordt daardoor ook langzaam je manier van denken en zo wordt het ook steeds natuurlijker om wijze keuzes te maken.

Daarnaast kan het vragen om wijsheid aan God in dagelijkse dingen, zoals tijdens een simpel koffiegesprek, ook tot zegen zijn voor anderen. Wat misschien eerst een simpel koetjes-kalfjes-gesprek is, wordt nu met wijsheid een diep gesprek waarin je de ander echt verder kan helpen.

Hoe ziet wijsheid er uit?

Maar hoe weet je nou hoe wijsheid er precies uitziet? Gelukkig geeft Spreuken 4 ook wat aanwijzingen over wat precies wijsheid is:

“Kom niet op het pad van goddelozen, en begeef je niet op de weg van kwaaddoeners.” (vers 14)

“Maar het pad van rechtvaardigen is als een schijnend licht, dat gaandeweg helderder gaat schijnen tot het volledig dag is geworden.” (vers 18)

“Doe weg van jou valsheid van mond en houd bedrog van lippen ver van je verwijderd.” (vers 24)

“Laten je ogen recht vooruitkijken en je oogleden zich recht vóór je houden.” (vers 25)

Eigenlijk kan je het samenvatten als volgt:

 • Doe geen kwaad
 • Wees rechtvaardig en vecht voor gerechtigheid
 • Wees eerlijk en oprecht
 • Zorg dat je iedereen in de ogen kan aankijken

Natuurlijk is wijsheid wel breder dan deze opsomming, maar het geeft wel een goed begin aan.

Vasthouden aan wijsheid

Zoals ik hierboven al heb omschreven, is het belangrijk om eerst wijsheid te zoeken. Maar Spreuken 4 noemt in dezelfde zin nog iets, namelijk het vasthouden aan die wijsheid:

Verwerf wijsheid, verwerf inzicht,
vergeet niet één van de woorden van mijn mond en wijk er niet van af.
Verlaat de wijsheid niet en zij zal je bewaren,
heb haar lief en zij zal je beschermen.
– Spreuken 4: 5-6 (HSV)

Kennelijk gaan het zoeken naar wijsheid en het vasthouden aan wijsheid samen en kunnen die twee niet zonder elkaar. Als je geen wijsheid zoekt, heb je ook geen wijsheid om je aan vast te houden. Het helpt om God altijd opnieuw om wijsheid te vragen. Op die manier blijf je zelf ook  bewust bezig met waarom wijsheid belangrijk is en zul je ook eerder de wijze beslissing nemen.

Toch kan het ook lastig zijn om je hier aan vast te houden. Wijsheid is niet altijd de makkelijkste of leukste optie. Misschien verwachten je vrienden, familie of gewoon de buren wel hele andere dingen van je en wil je ze niet teleurstellen. Toch zal het, zeker op de lange termijn, beter voor je zijn. Als jij zoekt naar en vast houdt aan wijsheid zal je tot zegen zijn voor niet alleen jezelf, maar ook voor de mensen om je heen!

Houd haar [de wijsheid] hoog en zij zal je verheffen.
Zij zal jou vereren, als je haar omhelst.
Zij zal je hoofd een bevallige krans geven,
jou een sierlijke kroon schenken.
Luister, mijn zoon, en neem mijn woorden aan:
de jaren van je leven zullen talrijk worden.
Ik onderwijs je in de weg van de wijsheid
en laat je in de rechte sporen treden.
Als je gaat, zullen je voetstappen niet belemmerd worden
en als je rent, zul je niet struikelen.
Houd vast aan de vermaning, laat niet los,
neem haar in acht, want zij is je leven.

– Spreuken 4: 8-13 (HSV)

Ik kan niet beloven dat ik nooit meer vast kom te zitten in een kinderschommel, maar ik zal wel mijn best blijven doen de volgende keer dat ik een schommel zie, om langer te aarzelen of ik het wel moet doen!

Challenge!

Houd vast aan de vermaning, laat niet los, neem haar in acht, want zij is je leven.

 • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
 • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

 1. Henk Bosscher schreef:

  Mooi geschreven.
  Bid vaak om wijsheid, voor grote en kleine dingen.
  Vind het wel lastig om de verdeeldheid die deze tekst kan oproepen; wie heeft het nou bij het rechte eind. Waar is de wijsheid dan? A vind dat hij het heeft en B vind dat hij het heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap