Hoe reageer jij op stormen in je leven?

07

jun

Marijke Gootjes-Verhoeve

Samen stonden we daar bij het concert van Casting Crowns in Ahoy. Met onze ene arm om elkaar en onze andere arm geheven. ‘I will praise you in the storm’ zongen we terwijl de tranen over onze wangen liepen. Diezelfde maand waren we in een zorgelijke situatie terechtgekomen waarvan we niet konden overzien hoe het zou aflopen. Het meezingen van zo’n tekst tijdens een indrukwekkend concert is misschien makkelijk, maar reageren we thuis ook met aanbidding als we te maken hebben met de stormen in ons leven?

We kennen waarschijnlijk allemaal wel het verhaal van de discipelen op het meer. Jezus ligt onderin de boot te slapen als er een storm opsteekt. ‘Kan het U niet schelen dat we vergaan?’ roepen Jezus’ vrienden als ze hem wakker maken (Marcus 4:38). En in Matteüs 8:25 zeggen ze: ‘Heer, red ons toch, we vergaan!’

Onze primaire reactie op storm

De reactie van de discipelen is begrijpelijk. Het is een hele menselijke reactie op storm, een primaire reactie, gericht op de omstandigheden. Ze zien de golven, voelen de dreiging en hebben totaal geen zekerheid dat het goed gaat aflopen. Angst vliegt hen naar de keel. Hoe vaak is dat met ons niet hetzelfde als we in een (figuurlijke) storm terecht komen? Toch vraagt Jezus zich af waarom Zijn vrienden zo weinig moed hebben en waar hun geloof is (Lucas 8:25).

Hoe menselijk de reactie ook is, Jezus had iets anders van hen verwacht. Geen paniek, maar rust en vertrouwen. Ook al wisten ze niet hoe het zou aflopen, één ding was zeker: Jezus was erbij en dat zou genoeg moeten zijn. De vraag of het Jezus niets kan schelen blijkt misplaatst, want natuurlijk kan het Hem iets schelen! Dat maak je op uit Zijn reactie: Hij gaat niet weer verder slapen, maar brengt de storm tot stilte.

Jouw en mijn reactie op stormen in ons leven

Het kan zijn dat jij op dit moment door een moeilijke periode of situatie gaat, waarin je geneigd bent om hetzelfde te reageren als de discipelen. Dat is menselijk, maar niet wenselijk! Misschien roep jij ook wel: ‘Heer, red mij toch, ik verga’, terwijl je als kind van God veilig bent bij Hem; terwijl Hij erbij is in jouw zorgelijke situatie; terwijl het Hem wel degelijk kan schelen. Juist in de momenten van storm komt het aan op geloven, op vertrouwen.

Dat betekent niet dat we onze emoties moeten onderdrukken of negeren. We mogen bang zijn, verdrietig en zelfs boos, maar als we die gevoelens boven ons geloof plaatsen zullen de golven ons overspoelen. Als je je laat leiden door je primaire reactie op storm, raak je erdoor overmand, zie je geen uitweg meer. Het is daarom goed om met je verstand te kiezen voor een andere reactie op storm. Ervoor kiezen om je vertrouwen te stellen in God, Hij die macht heeft over de stormen in je leven. Die jou ziet en hoort, Die begaan is met je situatie en erbij is. God is in de storm bij jou!

Zingen als reactie op storm?

Ik heb zelf mogen ontdekken dat het helpt om in de storm telkens weer te bedenken dat Hij erbij is. Dat Hij mij niet alleen laat en controle heeft over elke situatie. Dat maakt dat ik Hem kan vertrouwen, dat ik niet in paniek hoef te raken en zelfs kan zingen in de storm. En weet je welke kracht daarvan uitgaat? Als je gaat zingen over Gods goedheid, blijk je de storm beter te kunnen verdragen. Vanuit de psalmen mogen we leren om onze emoties uit te storten bij God, maar ze niet alles bepalend te laten zijn. Als je God gaat aanbidden vergroot dat je vertrouwen, je geloof en het zet iets in beweging in de hemelse gewesten (2 Kronieken 20 en Handeling 16:25-34).

Stel je eens voor dat de discipelen God waren gaan aanbidden in de boot, dat ze waren gaan zingen:

God is voor ons een veilige schuilplaats,
een betrouwbare hulp in de nood.
Daarom vrezen wij niet al wankelt de aarde
en storten bergen in het diepst van de zee.
Laat de watervloed maar kolken en koken,
de hoge golven de bergen doen beven.

(…)
De HEER van de hemelse machten is met ons,
onze burcht is de God van Jakob.

– Psalm 46:2-4 en 8 (NBV)

Wat zou er dan gebeurd zijn? Hoe anders zouden ze de storm dan beleefd hebben? Er is altijd een keuze: hoe wil jij reageren op storm?

Aan de slag!

  • Neem eens de tijd om 2 Kronieken 20 te lezen over de kracht van aanbidding.
  • Er zijn veel liederen over God aanbidden in de storm. Maak een playlist om te kunnen (mee)zingen/luisteren.

Bron: Stilte in de storm, Marijke Gootjes.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel voor deze aanmoediging en bemoediging Marijke! Prachtig!
    ‘ In stilheid en vertrouwen zal je sterkte zijn’!
    Hij is erbij, hoe het ook zij!

  2. Yvonne schreef:

    Dankjewel Marijke.
    Wat een goede overdenking.
    Ik heb ook gemerkt als je in een storm zit ,
    En je gaat God groot maken en voor hem zingen, dat je het dan ook beter los kun laten.
    En dat is zo krachtig.
    Dan kan God veel meer doen als wij loslaten en het aan hem over laten.
    God is ZO GROOT.
    Gezegende dag iedereen .
    Liefs Yvonne.

  3. Rinus van der Sluis schreef:

    Dit helpt me heel veel in deze week van grote problemen!
    Ook 2 Kron 20 gelezen. Kan me deze geschiedenis niet meer herinneren, maar hoe krachtig! Wat een geweldige God dienen we

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap