Hoe leef je naar Gods wet? Luister naar je geweten!

04

feb

Irene Poot

Een tijdje geleden ging ik kipnuggets halen. Ik zag dat er 2 doosjes op mijn dienblad werden neergezet, in plaats van 1. Dit leek me geen verkeerd resultaat, want ik houd van kipnuggets, dus een extra gratis doosje werd gewaardeerd! Echter, tot mijn ongenoegen, hoorde ik mezelf tegen de medewerkster zeggen dat ik er maar eentje had besteld. Tot mijn verdriet haalde ze het andere doosje weg en moest ik het doen met 6 kipnuggets in plaats van 12. Waarom was er kennelijk iets in mijn geweten, dat ervoor had gezorgd dat ik mezelf had verraden?! Waar is zo’n geweten überhaupt goed voor, als het me alleen maar eten kost?! 

Ik weet niet of je dit herkent. Zo’n stemmetje in je hoofd die wel even vertelt wat goed zou zijn om te doen in een bepaalde situatie. Het zogenaamde ‘geweten’. De Bijbel zegt hier ook iets over: 

Niet de hoorders van de wet zijn  immers rechtvaardig voor God, maar de daders van de wet zullen gerechtvaardigd worden. Want wanneer heidenen, die de wet niet hebben, van nature doen wat de wet zegt, zijn zij, hoewel zij de wet niet hebben, zichzelf tot wet. Zij tonen dat het werk van de wet geschreven is in hun hart. Daar getuigt ook hun geweten van, en hun gedachten onderling beschuldigen of ook verontschuldigen elkaar. Zo zal het gaan op de dag wanneer God de verborgen dingen van de mensen zal oordelen door Jezus Christus, overeenkomstig mijn Evangelie.
– Romeinen 2: 13-16 (HSV) 

Gods richtlijnen en wet volgen 

De wet was er voor de Joden om te weten hoe ze moesten leven volgens Gods richtlijnen. De wet bestond uit een hele waslijst aan voorschriften en regels over zaken als offeren, hygiëne, geld, recht en omgangsvormen. Tegenwoordig hebben we niet echt meer letterlijke wetten, zoals de Joden toen hadden. Toch is het nog steeds belangrijk om te leven zoals God het heeft bedoeld. Niet alleen omdat het goed is om God te gehoorzamen, maar ook omdat dit goed is voor jezelf. God geeft namelijk zulke richtlijnen dat het ook jouw leven ten goede komt en je kunt leven zoals Hij het heeft bedoeld. 

Maar hoe weet je nou wat Gods richtlijnen zijn als we niet meer zulke letterlijke regels en wetten hebben als vroeger? Volgens dit gedeelte in Romeinen leeft de wet in ons hart: Zij tonen dat het werk van de wet geschreven is in hun hart (vers 15)En hoe we deze wet van God kunnen lezen? Door te luisteren naar je geweten: Daar getuigt ook hun geweten van, en hun gedachten onderling beschuldigen of ook verontschuldigen elkaar (vers 15). 

Je geweten: Gods wet in jou 

Mooi hè? God heeft ons een soort ingebouwd mechanisme gegeven waardoor we precies kunnen leven, zoals Hij ons heeft bedoeld. Hiervoor hoeven we dus helemaal niet diep het Oude Testament in te duiken of uren stil te zijn om Gods stem proberen te verstaan. We kunnen gewoon puur luisteren naar ons geweten en zo tot eer van God leven. 

Romeinen zegt ook dat het goed is om dit te doen: Niet de hoorders van de wet zijn  immers rechtvaardig voor God, maar de daders van de wet zullen gerechtvaardigd worden (vers 13). Het is dus niet alleen belangrijk om te weten wat goed is om te doen (je geweten te horen), maar het ook echt te doen (luisteren naar je geweten). Alleen dan ben je rechtvaardig voor God volgens Paulus.  

Luister jij naar je geweten? 

Natuurlijk heel leuk en aardig allemaal, maar hoe gemakkelijk is het om dit stemmetje gewoon te negeren? Als iemand jou pijn doet met een opmerking en je eigenlijk diegene ook pijn wilt doen met een opmerking. Als een dakloze je opeens aanspreekt op straat, terwijl je daar absoluut niet op zit te wachten. Wanneer je een leugentje om bestwil vertelt of de waarheid net een tikkeltje verdraait. Als je gefrustreerd raakt over een collega en hem of haar graag uitgebreid wilt bespreken met een ander. Als je toch nog dat ene wijntje wilt drinken, terwijl je eigenlijk al te veel hebt gedronken. Noem maar op!  

En zeg nou eerlijk, het is niet altijd leuk om te luisteren naar je geweten. Ik vind het vaak ronduit vermoeiend, aangezien het alternatief vaak leuker, makkelijker of sociaal geaccepteerder is. Toch kan  je geweten een goede maatstaf zijn om te kijken of je naar Gods eer leeft en of je echt leeft zoals Hij het jou gunt. Natuurlijk neemt dit niet weg dat het hierin alsnog belangrijk is om te leren uit Gods Woord of te luisteren naar de Heilige Geest, maar je geweten kan een ‘toegankelijk’ begin zijn. 

Moet jouw geweten je vaak tegenspreken? Ben je geneigd om je geweten te negeren of luister je toch vaak naar het stemmetje?  

Wat je antwoord ook is op deze vragen, besef dat God het beste met je voor heeft en jouw geweten dus ook. Misschien dan niet zo gek om soms toch op te biechten dat je echt maar 1 doosje kipnuggets hebt besteld, in plaats van 2… Helaas… 

Aan de slag!

Probeer vandaag of aankomende week eens bewust te zijn van je geweten. Probeer eens te luisteren naar je geweten en ook echt tot actie over te gaan. Wat gebeurt er? Wat doet het met je? Merk je verschil in je leven? 

Deel deze overdenking

  1. Ellen schreef:

    Zou ons geweten niet ook zondig zijn en dus pas gereinigd door het bloed en geleidt door het Woord en de H Geest ons werkelijk betrouwbaar sturen?
    Zelf ben ik erg ‘streng’ opgevoed, mijn geweten is daardoor veel veroordelender dan ik lees in de bijbel, ik ben dus blij dat ik mijn geweten niet altijd als maatstaf hoef te nemen…

  2. Henriëtte schreef:

    Ik las zojuist psalm 119, waarin de psalmist beschrijft hoe het zijn diepe verlangen is om Gods wetten te bestuderen en echt te kennen, het eigen te maken. Zo mooi hoe hij beschrijft wat het hem oplevert; inzichten hoe te leven, leven in vrijheid, troost, verbondenheid. Ik herken dat wel. Al gaat het dan bij mij niet zozeer om de ‘wetten van het OT’, maar in het algemeen om Gods woord. Het is goed om naar de stemmetjes in je hoofd, je geweten te luisteren, maar toets het altijd aan Gods woord. En faal, struikel of val je, vertrouw er dan op dat je door het bloed van Jezus idd in vrijheid weer op mag staan en het gewoon opnieuw mag proberen. Het is mijn gebed dat mijn ogen geopend worden voor de kracht van Gods woorden, dat maakt dat ik in vrijheid kan leven en vol overgave kan doen wat God mij opdraagt te doen (vers 18 en 45).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap