Hoe kun jij vandaag tot rust komen te midden van alle drukte

28

dec

Sanne van Heukelum

Ik moet ’s ochtends vroeg de deur uit en kom ’s avonds laat thuis, wat betekent dat ik van donker tot donker weg ben. Vermoeiend. En als ik dan ’s avonds thuiskom na een lange dag werken, ben ik zo moe dat ik op de bank plof en tv of serie kijk totdat het een redelijk tijdstip is om te gaan slapen. Herkenbaar? Of misschien kom je thuis en ga je daar eigenlijk door met ‘werken’ om voor je gezin te zorgen? Kom je ooit echt werkelijk tot rust? Mindfulness is een hot topic hiervoor, maar Jezus deed het anders: Hij besteedde zijn tijd met God.

Kom tot mij

Jezus zegt in Mattheus 11 vers 28 (NBV): “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven”. Dit vers ken je vast wel. Die rust waar Jezus het hier over heeft, gaat over rust en vrede in het nieuwe leven, in de nieuwe schepping. Gelukkig mogen we nu ook al delen in die rust die God Zelf geniet (Hebreeën 4:1-13). Maar in de praktijk vergeet ik nog wel eens om dit te doen. Als ik moe ben na een dag werken, zet ik de tv aan om ‘afleiding’ te vinden van de drukte van mijn leven. Maar als je moe bent, dan is de beste plek voor jou juist om tijd te investeren in je relatie met God. Jezus wist dit als geen ander.

24/7 is niets nieuws

Soms is het zo druk in ons leven en in ons hoofd. In deze maatschappij gaan we 24/7 door en tegelijkertijd schreeuwt iedereen om rust. De mindfullness-cursussen zijn enorm populair en helpen mensen weer stil te worden. Gewoon even stil zitten zonder iets te moeten, te hoeven en te luisteren naar eigen gedachten.

Als je denkt dat de drukte van vandaag iets nieuws is, lees dan nog maar de verhalen uit de Bijbel. In de tijd van het Oude Testament was er nog geen supermarkt waar je al je goederen kon kopen en kantoorbanen waren schaars, op wat tollenaars na. Er moest gewoon keihard op het land gewerkt worden om voldoende eten te krijgen. En Jezus’ zijn leven was niet anders. Als we Marcus 1 lezen, dan kan je deze opsomming maken:

  • Jezus bevrijdt een man die bezeten was door een onreine geest in de synagoge (Marcus 1:23).
  • Simons schoonmoeder lag met koorts op bed: Jezus genas haar.
  • ’s Avonds laat brachten men alle zieken en bezetenen naar Hem toe (Marcus 1:32).
  • Vroeg in de morgen ging hij rusten, maar de rest vond Hem en ze gingen door naar de dorpen in de buurt om verder te gaan.

En dat in een paar verzen! Jezus is op een missie om iedereen het goede nieuws te vertellen (Marcus 1:38). Samen met zijn discipelen reist hij door Galilea en later andere gebieden om mensen over Jezus en God te vertellen, om zieken te genezen en geesten uit te drijven. Je kan een enorme carrière hebben of veel kinderen thuis om je heen hebben die je aandacht vragen, maar als ik deze verhalen lees, denk ik dat Jezus een enorme fanbase had die aandacht van Hem wilde. Constant liepen er mensen om Hem heen, die wat van Hem wilden. Ook heel vermoeiend. Maar het was niet erg, want het was Jezus’ missie: mensen over het goede nieuws te vertellen. Hij was zijn eigen carrière aan het maken.

Hoe deed Jezus het?

En ‘s morgens vroeg, nog diep in de nacht, stond Hij op, ging naar buiten en begaf Zich naar een eenzame plaats, en bad daar. – Marcus 1:35 (HSV)

Jezus koos ervoor om tijd te nemen om tot rust te komen bij God. Waar mindfulness gericht is op jezelf en je eigen ‘innerlijke jij’, nam Jezus ook rust. Maar in plaats van zich op zichzelf te richten, richtte hij zich op God. Hij koos ervoor om voor de drukte van de dag zich af te zonderen en te praten met God, precies zoals in Mattheus 11:28 wordt opgeroepen. Jezus wist als geen ander dat bij God rust en kracht te halen viel.

Ik zeg niet dat mindfulness niet goed is. Maar welk doel heb je ermee? Als het doel is om tot rust te komen, wil ik je aanmoedigen om Jezus’ voorbeeld te volgen.

Hoe doe jij dit? Wat doe jij als je moe bent? In oktober had ik het heel druk, eigenlijk zo druk dat ik op was, zo moe. En toen was er een vrouwenweekend van de kerk waar ik mee zou gaan. Ik zag het totaal niet zitten, omdat ik zo moe was. Maar ondanks de slechte bedden, kwam ik met meer energie het weekend uit, dan dat ik erin ging. Het was zo goed om met elkaar God te ontmoeten, Bijbel te lezen en te bidden. God gaf kracht en liet mij zien dat ik een krachtige vrouw was zolang ik dicht bij Hem bleef.

Dus nu geen serie meer ’s avonds, maar de Bijbel en lekkere muziek!

Aan de slag!

Is jouw Mind Full van hem? Hoe kan jij vandaag een moment nemen van bidden en tot rust komen bij hem?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap