Een (terug)blik van verwondering over de kleine dingen

29

dec

Yael Juch

Zo aan het eind van het jaar, kan ik bij een terugblik zo verwonderd zijn. Niet om wat ik heb bereikt of welke geweldige prestaties ik heb geleverd. Maar omdat er een besef is gekomen dat met de kleine dingen die ik gegeven heb, God van alles heeft bereikt. God is zo groot, Hij doet zo veel meer dan wij kunnen bedenken of beseffen. In deze blog leer je terugkijken met andere ogen, vol verwondering over wat God door jou heen heeft gedaan.

Kleine dingen

Ik kom bij U met wat kleine, kleine dingen:
een beetje talent en een handjevol tijd.
Maar het wonder zit ‘m niet in wat ik heb te brengen.
Het wonder zit ‘m daar in wat U, wat U ermee bereikt.
Kleine dingen – Delise

Vaak voelen de dingen die jou van nature makkelijk afgaan als ‘kleine dingen’. Toch kunnen ze voor een ander iets groots zijn. Vooral als God ermee aan de slag gaat.

Aan hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, tot in alle generaties, tot in alle eeuwigheid. Amen.
Efeziërs 3:20-21 (NBV)

Maar waar denk je dan aan? Even wat voorbeelden om je ogen te openen voor wat kleine dingen zijn. Denk aan de tijd nemen om naar iemand te luisteren, iemand een kaartje te sturen met een bemoediging, een maaltijd koken voor een ziek familielid, even gedag zwaaien naar de oude buurvrouw, te bidden voor een vriend of vriendin, etcetera. Deze dingen deed Jezus ook. Hij luisterde naar de nood van de mensen (Lucas 5:31). En Hij sprak woorden van bemoediging (Lucas 4:31). Hij zorgde voor genoeg eten bij een bruiloft (Marcus 6:38). En Hij zag de mensen die door weinig werden gezien (Lucas 7:38). Hij leerde hen bidden tot God (Lucas 12:2). Wat bereikte Hij hiermee? Deze mensen kwamen in verbinding met God. Leerden meer over Gods liefde en kracht. Hierdoor werd iets kleins, iets fantastisch groots en kostbaars.

Wie ben ik?

Zo vaak denk ik: wie ben ik dat U mij gebruiken wilt?
En dan voel ik toch die twijfel weer:
is wat ik heb écht wel goed genoeg?

Kleine dingen – Delise

Misschien herken jij je wel in bovenstaande tekst uit het liedje van Delise. Vraag jij je vaak af waarom God jou zou gebruiken? Vind je jezelf niet kundig of vaardig of talentvol genoeg? Misschien heb je dan met de verkeerde ogen naar jezelf gekeken. Zoals Albert Einstein wel eens heeft gezegd: Iedereen is een genie! Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zou hij zijn hele leven geloven dat hij dom is. Hoe beoordeel jij jouw acties? Vergelijk jij jezelf met een ander? Doe jij iets niet, omdat je gelooft dat een ander het vast beter kan? Is dit eerlijk om te doen? Dit is leven in een houding van ‘God waarom heeft u mij niet zoals die ander gemaakt?!’. Heeft Hij jou niet uniek gemaakt, vol met wonderlijke gaven en talenten? Zoals jij is er maar één.

Jezus stopt om tijd te maken voor de kleine (voor een ander grote) dingen

Ondanks dat de kleine dingen je van nature makkelijk afgaan, kunnen we ze soms overslaan. Hoe komt dat? Omdat we er niet de tijd voor nemen, gefocust zijn op onszelf of tegengehouden worden door belemmerende gedachten. Wat we zien bij de verhalen waarin Jezus zijn liefde toont aan de mensen, is dat Hij stopt. Letterlijk en figuurlijk stopt Hij en geeft Hij zijn tijd aan wat er echt toe doet. Denk aan het verhaal van Zacheüs (Lucas 19:1-10); Jezus stopt om hem uit te boom te roepen. Denk aan het verhaal van de storm op het meer (Marcus 4:39), waarbij de leerlingen zo angstig waren dat ze dachten dat ze verdronken. Jezus stopt zijn middagdutje om de storm te stoppen. Denk aan het verhaal van de bloedvloeiende vrouw (Marcus 5:27), die uit nood Jezus zijn kleed aanraakt. Jezus stopt om haar te zien en te genezen. Denk aan de kinderen die bij Jezus willen komen (Marcus 10:13). Jezus stopt om de kinderen uit te nodigen en tot ze te spreken. Soms is het goed om even te stoppen. Dan kun je beter luisteren en zien wat jij kunt doen om Gods liefde door te geven.

Waar moet ik beginnen dan?

Als je niet goed weet waar je moet beginnen, denk dan eens aan alles wat er schuilt in Gods liefde. Lees daarvoor 1 Korintiërs 13:4-5 eens door. Wanneer jij handelt naar de liefde die daar beschreven staat, kan God mensen bereiken met zijn liefde. Voelt soms als iets wat toch ‘normaal’ moet zijn en hierdoor als één van de kleine dingen. Maar voor een ander van grote waarde kan zijn. Dit doet vaak veel meer dan wat wij zien en beseffen, omdat de God die door ons heen werkt bij machte is veel meer te doen dan wij kunnen bedenken of beseffen. Verwonder jij je hier ook over vandaag?

Aan de slag!

  1. Stop vandaag en blik vooruit naar het komende jaar. Welke kleine dingen kun je meer tijd voor maken? Of kunnen een routine voor je worden? Vraag aan God om ‘kleine’ dingen in gedachten te brengen waarin jij zijn liefde kunt doorgeven. 
  2. Misschien kun jij nu niet bedenken hoe je het afgelopen jaar anderen tot zegen bent geweest door kleine dingen te geven. Vraag eens aan een goede vriend/ vriendin wat zij hebben gezien. Vaak kunnen anderen precies datgene aanwijzen. Dank God voor wat Hij door jou heen heeft gedaan.
  3. Luister het liedje:  Delise – Kleine dingen (official video) – YouTube

Naar: Kleine dingen, Delise.

Deel deze overdenking

  1. Elise schreef:

    Jaaa! Super mooi!🙌🏼

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap