Hoe kun jij haast de baas worden?

23

jan

Marijke Gootjes-Verhoeve

Alle goede voornemens ten spijt, we herkennen bijna allemaal wel de uitdagingen van een (te) volle agenda. We rennen en vliegen wat af! Afspraken, deadlines en activiteiten, met als gevolg een haastig leven. Wat is een Bijbelse visie op het invullen van onze tijd om het nieuwe jaar mee van start te gaan? Wil jij haast de baas zijn?

Onlangs las ik op aanraden van mijn oudste dochter het boek: ‘The ruthless elimanation of hurry’ van John Mark Comer. Inmiddels ook in het Nederlands uitgegeven: ‘De radicale uitbanning van haast.’ Ik ga geen samenvatting van het boek geven, maar wil er een aantal punten uit halen die mij inzicht hebben gegeven. En dat is belangrijk, want verandering begint met inzicht; inzicht helpt ons om gemotiveerd te raken om haast de baas te wíllen zijn.

Een opmerking die mij tot nadenken zette – oorspronkelijk van Dallas Willard – is dat haast de grootste vijand van ons geestelijk leven is. Meteen een binnenkomer, maar inderdaad als ik het druk heb, schiet bijbellezen en tijd voor gebed/aanbidding er sneller bij in. Dan denk ik dat het later op de dag nog wel kan, maar voordat ik het weet is de dag om en ben ik moe. Drukte en haast zetten onze relatie met God – en anderen – onder druk. Dat is toch niet wat we willen?

‘Haast en liefde zijn als olie en water’

Vaak denken we dat er te weinig uren in een dag zitten, maar zelfs al zouden we meer uren krijgen dan hebben we daar opnieuw niet genoeg aan. We hebben teveel te doen en proberen dat op te lossen door te haasten. Maar een haastige levensstijl past niet bij geloven; haast gaat namelijk niet samen met liefde, de belangrijkste Bijbelse opdracht. Als we willen liefhebben, moeten we haast de baas zijn. Confronterend, want ja, als ik haast heb reageer ik kortaf en onvriendelijk…

Liefhebben vraagt oprechte tijd en aandacht voor de ander en is een bewuste keuze waarbij je niet bezig wil zijn met alle andere dingen die nog gepland staan. ‘Haast en liefde zijn als olie en water’, aldus Comer: ‘ze mengen niet.’ Liefde is geduldig (1 Korintiërs 13:4a) en traag.

De Heer is niet traag in het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; Hij heeft alleen maar geduld met u, omdat Hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat.
– 2 Petrus 3:9 (NBV’21)

Deze tekst spreekt over het uitblijven van Jezus’ wederkomst. Wij kunnen haast hebben en ongeduldig zijn, maar God wil in Zijn liefde dat er zoveel mogelijk mensen gered worden. Wij interpreteren traag op een negatieve manier met sloom, niet snel genoeg, niet voortvarend, maar traag hoort bij God omdat Hij liefde is.

Vreugde en vrede niet te combineren met haast

Ook vrede en vreugde gaan niet samen met haast. Denk maar eens aan een moment waarop je haast had; waarschijnlijk waren beiden ver te zoeken! Maar zowel liefde, als vrede en vreugde zijn hartsgesteldheden die bij Gods koninkrijk horen en dus kenmerkend horen te zijn voor ons.

Helaas zijn we vaak zo druk dat we haast niet de baas zijn en dat is een enorme aanval op ons geestelijk leven. Comer citeert dominee John Orthberg: ‘Voor de meesten van ons is het grootste gevaar niet dat we ons geloof verloochenen, maar dat we zo afgeleid, gehaast en druk zijn dat we genoegen nemen met een middelmatige versie van het geloof. Dan leven we oppervlakkig, en niet ten volle.’ Is dat herkenbaar in jouw leven?

Haast de baas?!

Wil jij – net als ik – liefhebben, God prioriteit geven, geestelijke diepgang ervaren, een leven vol vrede en vreugde in Jezus? Dan moeten we haast de baas worden. We kunnen verlangen naar meer uren in een dag, maar misschien moeten we andere keuzes gaan maken. Ik ben uitgedaagd en ga ‘bijbels onthaasten’ in 2023; jij ook?

Aan de slag!

  • Neem tijd om de overdenking op je in te laten werken. Welke inzichten heb je opgedaan? Ben jij gemotiveerd om te veranderen en hoe wil je dat aanpakken?
  • Lees eens Psalm 23:1-2, een mooi beeld van God als Herder. De Herder rent niet, maar wandelt, de kudde gaat langzaam, zonder haast om vervolgens te rusten in groene weiden en bij vredig water. En het ontbreekt hen aan niets!
  • Meer tips en tools om haast de baas te zijn? Lees het boek van ohn Mark Comer of luister naar de podcast ‘Fight hustle and hurry’ door John Mark Comer en Jefferson Bethke.

Naar: ‘The ruthless elimanation of hurry’, John Mark Comer.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap