Hoe kun jij goed slapen zonder te piekeren?

20

nov

Irene Poot

Het is al laat en ik lig in bed. De gordijnen zijn dicht, de wekker is gezet en ik ben er helemaal klaar voor om te gaan slapen. Het moet mijn geluksdag zijn, want vandaag geven de buren eens geen feest en heb ik ook geen mug om mijn hoofd zoemen. Kortom, perfect om lekker te gaan slapen. Net als ik m’n ogen dicht heb en bijna wegdroom, schiet er opeens een gedachte door mijn hoofd: ‘Als dat overleg op het werk maar goed gaat morgen! Wat nou als ik te laat kom, of als ik niet uit m’n woorden kom of m’n bh vergeet aan te doen?!’ Aaah, het wordt weer zo’n nacht, lekker piekeren en wakker liggen…

Ik weet niet of je deze situatie herkent (misschien heb jij stillere buren), maar ik heb er nogal een handje van om mezelf wakker te houden door te piekeren. Non-stop me zorgen maken om dingen waar ik op dat moment sowieso niks aan kan doen of veranderen. Maar waarom maken we ons eigenlijk zo’n zorgen als we God hebben die voor ons zorgt? Maakt God piekeren niet een beetje overbodig?

Het piekeren van koning David

Ook koning David had vaak reden genoeg om te piekeren en wakker te liggen ’s avonds. In vele van zijn psalmen kun je lezen waar hij over ligt te piekeren.

“HEER, hoe talrijk zijn mijn belagers, velen vallen mij aan, velen zeggen van mij: God zal hem niet redden.”
– Psalm 3: 2-3 (NBV)

Poeh, belagers die je aanvallen, tegenstanders die niets liever zien dan dat koning David wordt verslagen. Dat klinkt wel een stuk meer piekerwaardig dan dat ik mijn bh zou vergeten aan te doen!

Ondanks deze situatie, lijkt David toch niet te piekeren en wakker te liggen, want even later zegt hij het volgde:

“Ik ga liggen, val in slaap en word wakker – de HEER beschermt mij.”
– Psalm 3: 6 (NBV)

Ik ga liggen, val in slaap en word wakker. Hoe kan David zo goed slapen ondanks al zijn tegenstanders? Omdat de HEER hem beschermt. Hij heeft een rotsvast vertrouwen dat God voor hem zal zorgen, hem beschermt en dat hij daarom niet meer hoeft te piekeren over dingen die God toch wel in zijn handen heeft. Daarom hoeft David niet meer te piekeren en is hij in staat om te gaan liggen, in slaap te vallen en wakker te worden.

Maak je geen zorgen voor de dag van morgen

Niet alleen in het Oude Testament wordt opgeroepen om je geen zorgen te maken en God te vertrouwen, maar ook in het Nieuwe Testament. Jezus moedigt ons namelijk ook aan om niet te veel te piekeren en ons zorgen te maken. Hij zegt niet voor niets in zijn Bergrede:

“Uw hemelse Vader weet immers dat u al deze dingen nodig hebt. Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.”
– Matthëus 6: 32-34 (HSV)

Jezus zegt eigenlijk dat het enige wat we moeten doen, is het Koninkrijk van God zoeken. We hoeven dus helemaal geen slapeloze nachten te hebben over andere dingen in ons leven, omdat God weet wat jij nodig hebt. En als God weet wat jij nodig hebt, zal Hij jou dat ook geven, dus hoeven we ons daar niet meer zorgen over te maken.

Slapen en niet meer piekeren

Natuurlijk klinkt dit allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niet meer piekeren en vertrouwen op God betekent natuurlijk ook dat je de controle overgeeft aan God. En soms lijken dingen zo groot dat je je afvraagt of God er überhaupt bij is en je beschermt. Zo heb ik maanden na mijn afstuderen moeten solliciteren en na tientallen afwijzingen verloor ik vaak de moed. Toch besloot ik op God te blijven vertrouwen dat Hij zou voorzien, waardoor ik veel meer rust over de situatie kreeg dan ik ooit zelf had kunnen opbrengen.

Toch kan het helpen om het aan God over te laten. God houdt van je en wil voor je zorgen en je beschermen. Probeer de controle aan Hem over te geven en er op te vertrouwen dat Hij je beschermt.

Als je dit gelooft, zal piekeren overbodig worden en hoop ik voor je dat je geen slapeloze nachten meer hebt. Ga liggen, val in slaap en word wakker. De Heer beschermt jou!

Slaap lekker!

Aan de slag!

Memoriseer Psalm 3:6 “Ik ga liggen, val in slaap en word wakker – de HEER beschermt mij” en spreek dit uit elke keer als je weer wakker ligt en/of ligt te piekeren.

Luister naar Everything I Need van Kutless en spreek dit ook uit richting God.

Deel deze overdenking

  1. Jannie schreef:

    Ik ga liggen val in slaap de Heer
    beschermt mij .
    In deze tijd van angst kan ik alleen op U vertrouwen .
    Amen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap