Doe jij mee aan de Jerusalema Challenge?

21

nov

Martina Fraanje

Heb je die filmpjes gezien van de Jerusalema Challenge? Het is een hit op YouTube. Over de hele wereld doen mensen mee. Ze maken een filmpje van hoe ze een vrolijk dansje doen op de muziek van ‘Jerusalema‘ van Master KG en Noncebo. Het begon allemaal in een ziekenhuis in Zuid-Afrika waar zorgmedewerkers hoop en ontspanning zochten door te dansen op deze gospelbeat tijdens de coronapandemie. Het is prachtige muziek. De tekst in het Zulu gaat als volgt: Jeruzalem, mijn thuis, neem me mee, laat me hier niet achter. Ben ik dan de enige die moet denken aan de brief aan de Hebreeën?

De brief aan de Hebreeën is niet een heel eenvoudige brief om te begrijpen. Ze is geschreven aan een groep christenen afkomstig uit het Joodse volk. De wetten, gebruiken en manier van leven die het hart vormden van het Oude Testament worden op een nieuwe manier uitgelegd. In de komst van Jezus is er een nieuwe tijd aangebroken en krijgen de dingen een nieuwe betekenis. De schrijver is in een lange preek bezig de geschriften te herinterpreteren en dat doet hij ook met de stad van God: Jeruzalem. De stad komt een aantal keer voor in de brief zoals in hoofdstuk 12.

Maar u bent genaderd tot de berg Sion en tot de stad van de levende God, tot het hemelse Jeruzalem en tot tienduizendtallen van engelen.
Hebreeën 12:22 (HSV)

Stad van Vrede

in het Oude Testament speelt de stad Jeruzalem een belangrijke rol. Ze staat symbool voor de ontmoeting tussen God en zijn volk. Ze belichaamt vrede en een in harmonie samen leven tot eer van God. Daar bevindt zich de tempel, waar de dienst aan God plaatsvindt. Net zoals in Jerusalema, het liedje waarop mensen dansen in de Jerusalema Challenge, wordt ze bezongen, aangesproken, zoals in Psalm 122.
Maar de Joden, waaraan de schrijver de Hebreeënbrief zich richt, wat moeten zij met Jeruzalem? Ze bevinden zich ver van Israël en hun volk is verspreid over de aarde.

Nieuwe toekomst

De schrijver van de brief bemoedigt de lezers om op een andere manier te kijken. Hij wil hen bemoedigen met de komst van het hemelse Jeruzalem. Het is de stad die God bouwt voor zijn volk. Hij is bezig een nieuwe realiteit te scheppen voor de mensen van wie Hij houdt. Om uit te leggen waar de schrijver op doelt verwijst hij ook naar Abraham, de aartsvader. Deze is gedurende zijn hele leven onderweg geweest. Hij heeft nooit een echt vaderland gehad en moest als vreemdeling wonen tussen andere volken. Toch bleef hij erop vertrouwen dat God zijn belofte zou nakomen. God heeft een nieuwe toekomst in petto voor zijn volk. Opnieuw zullen ze in een geweldige stad wonen waar vrede heerst en waar God en mensen elkaar mogen ontmoeten. De ‘Jerusalema Challenge’ die de schrijver voor ogen heeft is om hun ogen daarop gericht te houden.

Doe je mee?

Doe jij mee aan de Jerusalema Challenge? Dan bedoel ik niet dat je een dansje moet doen, dat filmen en op YouTube zetten. Deze pandemie herinnert er op een pijnlijke manier aan dat deze wereld niet volmaakt is. Misschien ervaar je dat sterk in deze tijd. De hopeloosheid, de angst, en de eenzaamheid kunnen je aangrijpen. Houd dan je ogen gericht op Gods toekomst. Ziekte en dood hebben niet het definitieve antwoord. Deze wereld gaat er niet aan, ook al lijkt dat soms zo. God bouwt aan een nieuwe wereld en op een dag mogen we er wonen. In Openbaring staat dat er een stad zal neerdalen uit de hemel. De werkelijkheid van God en onze werkelijkheid zullen elkaar ontmoeten. Laat het een hoop zijn voor jouw dag en laat het je inspireren om getuige te zijn van God die een hoopvolle toekomst voor ogen heeft.

Aan de slag!

Begin de dag met een dansje… Zoek een filmpje op van de Jerusalema Challenge en dans mee! Verheug je over Gods toekomst.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dank voor deze mooie, bemoedigende blog Martina!
    En de filmpjes van de ‘ Jerusalema ‘ zijn prachtig om te zien!

  2. Martina schreef:

    Blij dat ik je heb bemoedigd!

  3. Catharina schreef:

    Ontroerend, hoopvol, prachtig, verwoord Martina.
    Dank je wel!

    Catharina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap