Hoe kun je blij zijn als je het moeilijk hebt?

28

feb

Gastblogger

‘Wij roemen ook in de verdrukkingen, omdat wij weten dat de verdrukking volharding teweegbrengt, en de volharding ondervinding en de ondervinding hoop’. In Romeinen 5 vers 3 en 4 is deze tekst te lezen. Zo op het eerste gezicht een ingewikkelde tekst. Maar het zijn eigenlijk hele logische gevolgen van elkaar. Wat wordt hier nu eigenlijk gezegd?

In een andere vertaling is de tekst iets makkelijker te volgen: ‘Wij zijn ook nog blij als wij het moeilijk hebben, want wij weten dat wij daardoor leren vol te houden. Als wij volhouden, doorstaan wij de proef. En als wij de proef doorstaan, wordt onze hoop sterker’.
– Romeinen 5:3 en 5, Het Boek

In het leven kunnen er moeilijkheden en verdrukkingen zijn. Misschien heb je net een groot verlies geleden, van een geliefde, of je baan. Ken je zelf ziekte of is een dierbare ernstig ziek. Ben je mantelzorger en vraagt dit enorm veel van jou. Misschien ben je eenzaam, voel je je buitengesloten of ben je uitgeput. Verlies, ziekte, verdriet, pijn, onzekerheid; het kan allemaal als een enorme verdrukking voelen. Op dit moment zien we een bepaalde verdrukking bijvoorbeeld heel sterk in de maatschappij. Ziekte en beperkingen komen ineens erg dichtbij. Door bepaalde maatregelen kun je je in verdrukking voelen. Het is op z’n zachts gezegd geen makkelijke periode, wereldwijd. Hoe kunnen we dan ooit blij zijn, zoals Paulus in zijn brief aan de Romeinen zegt?

Het is niet duidelijk wat de precieze reden is waarom Paulus de brief aan de gemeente in Rome schrijft. Vermoedelijk om de gemeente voor te bereiden op zijn komst naar Rome en om eensgezindheid tussen Joden en niet-Joden te bevorderen. De brief is niet direct gericht op bijvoorbeeld een vervolging of andere moeilijkheid die op dat moment speelt. Toch schrijft Paulus deze woorden. Hieruit kun je opmaken dat verdrukking en moeilijkheden van alle tijden zijn.

Het glas voelt soms halfleeg: een eindeloze situatie kan je toch nooit tot blijdschap brengen? Niets is minder waar! Verdrukking biedt hoop.

Wanneer je in verdrukking zit, kan het gevoel van opgeven of overmeesterd worden soms heel dichtbij komen. Hoe uitzichtloos de situatie ook kan lijken, met God aan je zij doorsta je deze situatie of gebeurtenis. Grote kans dat je hier sterker uit komt, zowel als persoon als in geloof!

‘Omdat wij ons aan God hebben toevertrouwd, zijn wij rechtvaardig geworden en leven wij nu in vrede met God dankzij onze Here Jezus Christus. Hij heeft ons dit bevoorrechte leven binnengeleid, waar wij vol verwachting uitkijken naar alle geweldige dingen die Hij voor ons heeft klaarliggen. Maar dat is niet het enige waarover wij zo blij zijn. Wij zijn ook nog blij als wij het moeilijk hebben, want wij weten dat wij daardoor leren vol te houden. Als wij volhouden, doorstaan wij de proef. En als wij de proef doorstaan, wordt onze hoop sterker. Die hoop is geen valse hoop, omdat Hij ons hart gevuld heeft met zijn liefde door de Heilige Geest die Hij ons heeft gegeven.’
– Romeinen 5:1-5, HTB

In tekst 1 en 2 van Romeinen 5 komt naar voren dat wij alleen door Jezus in vrede met God kunnen leven. Dankzij Jezus mogen we deze vrede en genade ontvangen en is de verwijdering tussen God en ons weggedaan. Wij mogen samen met God de moeilijkheden tegemoet treden. Je hoeft het niet alleen te doen. Wanneer je de proef hebt doorstaan, wordt je hoop sterker. In een andere vertaling lezen we dat we door vol te houden, leren om steeds meer op God te vertrouwen (BasisBijbel).

Ergens klinkt dat logisch. Als je op God kunt steunen in moeilijke tijden en deze moeilijke tijden hebt doorstaan, groeit je vertrouwen in God. Zijn vrede en genade geven jou kracht om door te gaan. In Hem kun je meer dan dat je ooit had gedacht!

Laten we dus niet treuren om de verdrukking en moeilijkheden, want onze hoop en vertrouwen zal alleen maar sterker worden.

Kan niks je dan raken? Zeker wel. Het aardse leven kan veel pijn en verdriet geven. Het is belangrijk om je verdriet, boosheid en andere emoties toe te laten. Maar zoek je troost bij je Hemelse Vader! Hoe meer (kleine en grote) moeilijkheden wij doorstaan, des te meer we ons gaan verheugen op het eeuwige leven, heel dichtbij God. Deze hoop doet leven!

Aan de slag!

Hoe kan jij iemand in jouw omgeving helpen en hoop bieden?

Bedenk wie er in jouw omgeving het moeilijk heeft en doe iets kleins om diegene te helpen. God geeft ons de opdracht om door Hem er voor anderen te zijn. Zo kun je iemand door een moeilijke periode heen helpen met als gevolg: hoop!

Deze blog is geschreven door Suzanne Verschoor.

Deel deze overdenking

  1. Margriet schreef:

    Na een behoorlijke tijd weer eens zijlacht bezocht. Samen met een goede vriendin heb ik dit een periode bijna dagelijks gedaan. Bijna elke week vonden we een blog zo goed dat we die gingen nabespreken met elkaar. Wat een leuke verassing om vandaag je naam onder deze blog te zien staan. Je bent een topper!

  2. Anja Verschoor schreef:

    Met groeiende verwondering en bewondering heb ik je blog gelezen. Ik ben God dankbaar dat Hij je door alle moeilijkheden heen heeft gevormd tot de persoon die je bent. Dat Hij alleen kan helpen heb je mooi beschreven en ik hoop en bid dat dat je hele leven jouw leidraad mag zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor een ieder die het moeilijk heeft. Liefssxxx mam

  3. E. schreef:

    Zo vaak sta ik weer verwonderd dat de blog gaat over wat me bezig houdt. God weet wat we nodig hebben! Dank je wel voor deze blog en dank aan alle blog schrijvers voor wat jullie elke dag delen door Zijlacht. Dankbaar mee en blij om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap