God, ik heb U gemist

27

feb

Hadassa

God, ik heb U gemist,
Toen ik vanochtend, nadat ik was opgestaan, meteen naar de badkamer liep
en me druk maakte om wat ik in de spiegel zag.

God, ik heb U gemist,
Toen ik mijn ontbijt snel naar binnen propte
en alle berichten op mijn telefoon bekeek.

God, ik heb U gemist,
Toen ik op de bus stond te wachten
en een man negeerde die langsliep en om wat geld vroeg.

God, ik heb U gemist,
Toen mijn collega mij vertelde over haar zieke vader,
terwijl ik dacht aan wat ik vanavond zou gaan koken.

God, ik heb U gemist,
Toen ik de helft van mijn lunch weggooide op weg naar huis,
omdat ik er geen zin meer in had.

God, ik heb U gemist,
Toen ik een automobilist uitschold,
omdat hij mij geen voorrang gaf, terwijl ik die wel moest krijgen.

God, ik heb U gemist,
Toen ik vanavond eindelijk even tijd voor mezelf had
en achter de tv plofte voor een of ander programma.  

God, ik heb U gemist,
Toen ik aan het eind van de dag het licht uitdeed
en besefte dat ik geen moment van de dag aan U had gedacht.

God, ik heb U gemist,
Fluister ik zacht als ik mijn knieën buig.
Ik ben U de hele dag misgelopen en realiseer me niet hoeveel ik heb gemist.

Ik mis U God.
Help me om U morgen niet te missen.

God mislopen. Doe je dat weleens? Ik wel. Regelmatig zelfs. Soms een ochtend, soms een hele dag. Ik vergeet dan gewoon dat Hij er is. Ik vergeet dan om tegen Hem te praten of Hem bij mijn leven te betrekken. Ik ben dan zo bezig met mijn eigen dingen, dat ik God helemaal uit het oog verlies. Voor ik het weet, loop ik God de hele dag mis. Als ik dan aan het eind van de dag eindelijk het licht uitdoe, besef ik opeens hoe erg ik Hem mis. Dan besef ik opeens dat ik het helemaal niet wil.

Hoe kan het toch dat dit gebeurt? God is overal en zo dichtbij, maar als je wilt kun je Hem zo voorbijlopen. Hij dringt zich namelijk niet aan je op. Hij nodigt zichzelf niet ongewenst bij je uit. Je moet Hem zelf uitnodigen. Je moet Hem zelf de ruimte geven. Hoe kun je dit elke dag weer opnieuw doen? Hoe kun je voorkomen dat je God een dag of nog langer misloopt?

In Matteüs 5-7 lees je de Bergrede, een toespraak die Jezus houdt tegen zijn leerlingen. Zij maken zich druk en houden zich met van alles en nog wat bezig. Wat zullen we eten? Wat zullen we drinken? Wat voor kleding zullen we dragen? Jezus gaat op hun drukte in. Hij zegt dat ze zich geen zorgen over hun eten moeten maken of over hoe ze eruit zullen zien. Ze moeten zich niet met die dingen bezighouden of zich er zorgen over maken. Dan zegt Hij het volgende:

Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven.
– Matteüs 6:33a (BasisBijbel)

Jezus geeft zijn leerlingen de oplossing. Zoek eerst God. Geef Hem de eerste plek in je leven. Houd je eerst met Hem bezig en wat Hij van je wil. Dan komt de rest van de dag vanzelf wel. Dan komt de dag tot zijn recht en vervagen de zorgen naar de achtergrond. Dan staat wat we zo belangrijk vinden en wat ons zo bezighoudt opeens in perspectief: in het perspectief van het koninkrijk van God.

Begin dus elke dag met het zoeken van God en zijn koninkrijk. Geef Hem de eerste plek, dan komt de rest wel vanzelf. Dan zorg je ervoor dat je Hem in ieder geval niet kunt missen. Je dag met God beginnen, verandert je dag compleet. Het zal invloed hebben op hoe jij met de man bij de bushalte omgaat of hoe jij denkt over wat je in de spiegel ziet. Het laat je anders omgaan met de lunch die je weggooit. Dan zal je aan het eind van de dag niet overvallen worden door de gedachte dat God ook nog bestaat. Dat je Hem de hele dag hebt gemist.

Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn dag te beginnen met God. Om als ik wakker word eerst tegen Hem te praten. Eerst uit Zijn woord te lezen. Eerst mijn gedachten met Hem te vullen. Voordat ik mijn telefoon pak. Voordat ik in mijn agenda kijk. Voor alles wat er die dag nog komt.

Aan de slag!

Wanneer loop jij God weleens mis? Hoe komt dat? Wat houdt jou bezig waardoor je God uit het oog verliest? Ik wil je uitdagen: begin iedere dag met God. Letterlijk. Geef Hem en wat Hij van je wil de eerste plek. Zo voorkom je dat je God misloopt. Bid als je opstaat. Lees je Bijbel. Betrek God bij je dag en in wat je doet. Het zal je dag compleet veranderen!

Deel deze overdenking

  1. Annet schreef:

    Zo herkenbaar, dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap