Hoe krijg ik innerlijke rust in mijn situatie?

28

nov

Tirza Rots

Er zijn situaties waarin het leed zo diep en schrijnend is, dat er geen woorden voor zijn. Er zijn momenten waarop het water je tot aan de lippen staat en je niet de mogelijkheid hebt om je uit te spreken. En er zijn situaties waarin alles in jou het uitschreeuwt, maar er zich geen woorden vormen…

Er zijn momenten waarop het leven zoveel vragen oproept en er zo weinig antwoorden zijn. Misschien heb je een stilte ingelast in jouw relatie met God, omdat er zoveel onverhoorde gebeden zijn. Misschien verlang je er juist naar dat God jouw onrustige hart tot kalmte brengt. Innerlijke rust kan dan een utopie lijken… 

Of, ervaar jij Gods rust op dit moment  wél in jouw situatie?

Vandaag is Psalm 62 voor jou:

Zeker, mijn ziel is stil voor God;
van Hem is mijn heil.
Zeker, Hij is mijn rots en mijn heil,
mijn veilige vesting; ik zal niet al te zeer wankelen.

Hoelang bedenkt u nog kwaad tegen een man?
U zult allen gedood worden;
u zult zijn als een hellende wand,
een instortende muur.

Zeker, zij beraadslagen om hem van zijn hoogte af te stoten.
Zij scheppen behagen in leugen;
met hun mond zegenen zij,
maar in hun binnenste vervloeken zij. Sela

Zeker, mijn ziel, zwijg voor God,
want van Hem is mijn verwachting.
Zeker, Hij is mijn rots en mijn heil,
mijn veilige vesting; ik zal niet wankelen.

In God is mijn heil en mijn eer;
mijn sterke rots, mijn toevlucht is in God.

– Psalm 62:2-8 (HSV)

De schrijver van deze Psalm is David. David ervaart op heel veel momenten (perioden zelfs) tegenstand in zijn leven. De Psalmen staan er vol mee. Veel mensen vinden herkenning in zijn psalmen omdat de menselijke worsteling van het  leven en van het leven met God beschreven wordt. Je ziel tot zwijgen brengen duidt op het vinden van innerlijke rust.

Geen situatie is hopeloos

Gelukkig is voor God geen enkele situatie en geen enkel mens hopeloos. God koos ervoor te delen in ons lijden. Hij verliet Zijn hemelse heerlijkheid voor ons. Jezus Christus weet als geen ander hoe pijnlijk het leven op aarde kan zijn! Hij voelt met je mee. Jouw tranen tellen, ze doen ertoe. Voor God zijn ze van waarde! (Psalm 56:9) Hoe onbegrijpelijk en onbeschrijfelijk pijnlijk jouw situatie ook is, bij God loopt niets uit de hand! God ziet het als jij niet gehoord wordt… Hij kent je innerlijke onrust en de (onuitgesproken) verlangens van je hart. Hij hóórt je, ook je stille schreeuw. En Hij bewaart jouw tranen!

We verlangen er allemaal naar dat God onze hopeloze situatie verandert. Soms doet God dat inderdaad. Soms doet Hij het niet. God brengt iets geweldigs tot stand door het diepe leed dat Jezus doorstaat: vrede en genezing voor ons! God kan door jouw pijn en verdriet ook iets moois tot stand brengen. Maar dat doet niets af aan jouw gevoelens. En die hoop verandert, op dit moment, niet jouw omstandigheden.  Jij mag God zeggen op welke manier jij pijn en gebrokenheid ervaart in het leven. David doet dat ook, keer op keer! De situatie waarin jij je op dit moment bevindt is reëel, het is wáár dat er veel op je af komt, het is wáár dat jij geen oplossing en geen uitweg ziet. Het is ook wáár dat God jouw God is en blijft.

Innerlijke rust ervaren

Hoe kun je dan tóch innerlijke rust ervaren? Innerlijke rust heeft niet in de eerste plaats te maken met een verandering in de situatie. Maar met het perspectief waarop je naar de situatie kijkt. God is Zijn hulp. Daardoor kan David zeggen dat hij niet al te zeer zal wankelen. De situatie voelt wankel, maar God is er ook. God heeft ons geen leven zonder moeite en strijd belooft. Maar, houdt moed: we zullen niet al te zeer wankelen. Er is een stuk bescherming van Goddelijke kant. Hij blijft onze houvast, het fundament van ons leven. De Rots op wie wij gefundeerd staan. David vindt zijn rust niet in oplossingen, of in antwoorden. Hij vindt zijn rust in de wetenschap dat God Hem in alles nabij is. In welke ellende, moeite, zorg of strijd hij ook verkeert. Het vasthouden aan God geeft Hem rust.

Aan de slag!

David bleef zich vasthouden aan God. Wat doe jij?

Ik moedig je aan in je hart mee te bidden met:  In Deze Stilte – YouTube

(een muzikaal gebed om rust, uitgevoerd door Sela) 

Deel deze overdenking

 1. Annemarie schreef:

  Dit is precies een stukje wat mijn leven momenteel omschrijft. Hoe wonderlijk is dat hoe God weet wat ik nodig heb…..bedankt voor dit mooie stukje. Precies wat ik nodig had!🙏

 2. arma schreef:

  Prachtig! Zo is het! Je ten allen tijde vast te klampen aan Hem! Dat geeft rust, maar wat fijn om dat dan op het juiste moment weer extra bevestigd te krijgen. Want de aanvechting zal in dit leven blijven! Dus laten we elkaar blijven wijzen op onze Verlosser!
  Psalm 130 : 4
  Hoopt op den HEER, gij vromen;
  Is Israël in nood,
  Er zal verlossing komen;
  Zijn goedheid is zeer groot.
  Hij maakt, op hun gebeden,
  Gans Israël eens vrij
  Van ongerechtigheden;
  Zo doe Hij ook aan mij.

 3. M schreef:

  Mooi stuk. Ik wilde eigenlijk gaan slapen en “had even geen zin om een stukje te lezen”. Toch maar gedaan, en blij ook. God is de rots, mijn rots, en die boodschap horen en overdenken voor het slapen is toch erg waardevol.

 4. Amber Robinson schreef:

  Precies wat ik nodig heb op dit moment.
  God weet dat ook. Zo dankbaar.

 5. Stella schreef:

  Mooi stukje,
  Ik ben niet opgevoed met : vertrouw erop dat God bij je is, dus een persoonlijke relatie. Ik zal er zelf voor moeten kiezen om dit te leren. Ik ben al iets ouder, vindt t best lastig om dit te leren, m’n denkwijze dus te veranderen.

  Liefs.

 6. Stella schreef:

  Mooi stukje!
  Ik ben niet opgevoed met: vertrouw erop dat God bij je is, dus een persoonlijke relatie. Ik ben al iets ouder, en vindt het best lastig om ervoor te kiezen mijn denkwijze te veranderen. Dus werk aan de winkel.
  Liefs.

 7. Ankie Baardman_Kostelijk schreef:

  Het blijft een strijd om rust te zoeken , maar ik weet waar ik het kan vinden en ben daar dankbaar voor!
  Dank voor de bemoediging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap