Hoe Jezus single-zijn plaatst in het licht van Gods koninkrijk!

29

nov

Hadassa

Het hebben van een relatie is een hoog ideaal in onze samenleving. Je moet iemand vinden die jou gelukkig maakt. Daar heeft iedereen recht op. Als je diegene gevonden hebt, dan móet je leven wel beter zijn. Veel liever een relatie hebben dan alleen achterblijven, toch? Ontdek in deze blog het perspectief van Jezus op single-zijn!

Jezus leefde in een tijd waar er nog veel extremer werd gedacht over relaties. Single-zijn was not done. Je was alleen single als het echt niet anders kon. Je trouwde alleen niet als je een eunuch was: als je als man onvruchtbaar was geboren of was geworden door toedoen van mensen. Ongetrouwd blijven was zeker niet iets waar je voor koos. Het was iets waar men zich voor schaamde, want zo hoorde het niet.

Op een dag komen een aantal Farizeeërs naar Jezus toe met een vraag over het huwelijk. Met deze strikvraag willen ze Jezus de val inlokken. Ze proberen Hem iets laten zeggen wat niet overeenkomt met wat de wet voorschrijft, maar zover laat Jezus het niet komen. Hij gaat in op hun vraag. Hij zet de Farizeeërs op hun plek en ze kunnen niet anders dan afdruipen. Vervolgens komen Jezus’ leerlingen bij Hem. De vraag rondom het huwelijk zit hen toch nog dwars.

Toen zeiden de leerlingen tegen Hem: “Als het zo zit, kun je maar beter niet trouwen.” Maar Hij zei tegen hen: “Niet iedereen begrijpt wat Ik nu ga zeggen. Je begrijpt het alleen als God je daarbij helpt. Sommige mensen trouwen niet omdat ze onvruchtbaar zijn geboren. Anderen trouwen niet omdat mensen hen onvruchtbaar hebben gemaakt. Weer anderen trouwen niet omdat ze er zelf voor kiezen om onvruchtbaar te blijven en geen kinderen te krijgen. Ze kiezen daarvoor vanwege Gods Koninkrijk. Probeer dit te begrijpen.” 
– Matteüs 19:10-12 (BasisBijbel)

De leerlingen dachten op precies dezelfde manier over het huwelijk als de andere mensen in hun tijd. Het huwelijk moet iets zijn waar je iets aan hebt en wat fijn is. Het moet niet iets zijn wat als een blok aan je been hangt. Maar als de instelling van het huwelijk zo ingewikkeld is, moet je je afvragen of je dat nog wel wil. Je moet je afvragen of je daar wel aan vast wil zitten. Als het huwelijk zo ingewikkeld is, kun je er maar beter niet aan beginnen.

Maar Jezus schudt zijn hoofd en gaat in tegen de gedachtegang van Zijn tijd. Hij houdt de discipelen een hele andere manier van denken voor. Men trouwde in die tijd niet als je als man onvruchtbaar was geboren of was geworden door toedoen van mensen. Maar dan noemt Jezus een derde groep mensen die niet trouwen. Zij doen dat niet omdat ze daartoe gedwongen worden, maar omdat ze daar zelf voor kiezen. Dit doen ze vanwege Gods koninkrijk. Ze kiezen er vrijwillig voor om niet te trouwen, zodat ze hun leven volledig kunnen wijden aan de opbouw van het koninkrijk.

Dat is niet iets wat je zomaar doet! Het is dan ook iets wat ze door God wordt gegeven om te doen. Jezus zelf deed het. Ook Johannes de Doper en Paulus kozen hiervoor. Hun leven stond in het teken van Gods koninkrijk en alles droeg daaraan bij. Wat een voordelen geeft het namelijk om single te zijn! Je hebt geen partner en geen kinderen waar je voor moet zorgen of die je moet onderhouden. Je hebt geen gezin waar je je aandacht aan moet geven. En je hoeft alleen voor jezelf te zorgen en kunt al je aandacht en energie richten op het opbouwen van Gods koninkrijk.

Het beeld van single-zijn in het perspectief van Gods koninkrijk

Wat wil Jezus hiermee zeggen? Roept Hij jou dan op om maar niet te trouwen? Moeten we het huwelijk overboord gooien en allemaal single worden of blijven? Kunnen we ons alleen dan volledig op Gods koninkrijk richten? Gelukkig is dat niet wat Jezus zegt! Het huwelijk is en blijft iets wat God heeft bedacht. Niet omdat het je gelukkiger maakt. Niet omdat het je leven beter maakt. Maar omdat het je leven completer maakt en je ervan mag genieten.

Jezus vraagt je wel iets anders. Hij daagt je uit: durf je je beeld van single-zijn en het huwelijk in het perspectief van Gods koninkrijk te bekijken? Het laat je namelijk zien dat het één niet beter is dan het ander. Dat het niet zielig is als je single bent. Dat het hebben van een relatie of huwelijk niet gelukkiger maakt.

De belangrijkste vraag die Jezus jou stelt is: durf je Gods koninkrijk boven jouw relatiestatus te zetten, wat die dan ook is? Mag God iets te zeggen hebben over hoe je tegen relaties aankijkt en hoe je ermee omgaat? Durf jij Gods koninkrijk belangrijker te vinden dan je eigen relatiestatus? Durf je de voordelen van die status te zien en die in te zetten voor Zijn koninkrijk?

Aan de slag!

  1. Wat is jouw antwoord op de vraag die Jezus je stelt? Neem de tijd om hierover na te denken. Durf je Gods koninkrijk boven jouw relatiestatus te zetten? Durf je jouw relatiestatus in te zetten voor Gods koninkrijk?
  2. Heb je antwoord gegeven op deze vragen? Bid ervoor en laat het aan God weten. Noem ook de moeiten, vragen en verlangens die je hebt.
  3. Hoe ga jij hiermee om? Hoe gebruik jij je relatiestatus om het voor God in te zetten? Deel het hieronder!

Deel deze overdenking

  1. Kriss schreef:

    Naast deze 3 mogelijkheden kan het natuurlijk ook zijn dat je verlangd naar een relatie met iemand, omdat je voelt dat je leven alleen niet compleet is. God zegt zelf ook het is niet goed dat de mens alleen zij.
    Nu zijn er heel veel andere manieren waarin je in het single zijn verbondenheid kan voelen, je je niet alleen hoeft te voelen en een bepaalde zingeving en vervulling in je leven kan ervaren.

    Dat neemt niet weg dat ondanks dat je weet dat de tijd die je door het single zijn hebt om te dienen in het Koninkrijk van God je het gemis van een partner naast je heel erg kan missen en ervaren. Ik geloof dat het daarom ook een roeping moet zijn om vrijwillig single te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap