Drie lessen uit de gevangenis

21

jun

Corline Hoefnagel

Sarou* was haar naam. Haar ogen waren groot en blauw en ze vertelde me hoe ze gevangen had gezeten in Afghanistan. Ik zat in haar huisje op de donkergrijze bank. Terwijl de kaarsjes gezellig brandden en de damp uit de theepot omhoog klom, vertelde Sarou over de grauwe gevangenismuren, de koude grond en de urenlange verhoren.

Ooit gaf ze schilderles aan studenten. Terwijl ze schilderden, vertelde Sarou een verhaal. Een verhaal van een Leraar, die ook lesgaf aan studenten.

Je raadt vast over Wie ze vertelde.

Wonder boven wonder raakte dit verhaal, hoewel verteld onder een dekmantel, de harten van enkele studenten. Zo ontstond op schilderles een huisgemeente. Sarou werd daarvan de leidster. Maar niet voor lang.

Tijdens een bijeenkomst werd er hard op de deur gebonsd. Politie. Diezelfde dag werd Sarou opgesloten in de gevangenis. Alleen maar omdat ze geloofde in Jezus. “Verscheur jouw Boekje,” zeiden de bewakers. “Dan laten we je vrij.” Maar Sarou? Ze weigerde haar Boekje – de Bijbel –  te verscheuren.

De HEERE was met Jozef

Sarou deed me denken aan Jozef. Ook hij kwam in de gevangenis terecht omdat Hij Gods geboden volgde. Dit kan je lezen in Genesis 39: 1-20. Dan lezen we over Jozef:

Maar de HEERE was met Jozef en bewees hem Zijn goedertierenheid; Hij gaf hem genade in de ogen van het hoofd van de gevangenis. En het hoofd van de gevangenis gaf al de gevangenen die in de gevangenis waren, in de hand van Jozef; al het werk dat men daar deed, deed hij. Het hoofd van de gevangenis zag naar geen enkel ding meer om van wat in zijn hand was, omdat de HEERE met hem was. Alles wat hij deed, liet de HEERE voorspoedig verlopen.
– Genesis 39:21-23 (HSV)

Sarou en Jozef, ze leren mij veel.

Les 1: In de gevangenis leer je veel

Allereerst begrijp ik dat je in de gevangenis veel leert. Vroeger toonde Jozef weinig tact in de omgang met zijn broers. Te pas en te onpas vertelde hij over de dromen die hij had gedroomd. Dit resulteerde erin dat hij door zijn eigen broers verkocht werd. Maar in de gevangenis leert hij precies hoe hij met mensen om moet gaan. Want hij wordt op den duur als leidinggevende aangewezen.

Les 2: Onderdeel van een groter verhaal

Het tweede wat ik leer, is dat we onderdeel zijn van een groter verhaal. Jozef ontmoette in de gevangenis de schenker van de farao, door wie hij later onderkoning van Egypte werd. Uiteindelijk werd Jozef zelfs gebruikt om een heel volk te redden. Maar daarvoor moest hij eerst de gevangenis in. In de gevangenis werd Jozef ongemerkt klaargemaakt op zijn toekomstige taak: leidinggeven aan mensen.

Les 3: God woont in de gevangenis

Maar het derde en misschien wel het belangrijkste wat ik leer, is dat God ook in de gevangenis woont. Dat zou je misschien niet denken, maar dat blijkt. Als Sarou me vertelt hoe God haar hielp om te getuigen. Om vol te houden, dwars door de kou en het gemartel heen. Maar ook als ik lees over de HEERE die met Jozef is, in de gevangenis.

God werkt. God spreekt. Ook in gevangenissen. God sprak tot Jozef zodat hij de droom van de schenker en de bakker kon uitleggen. God sprak tot Sarou dat ze vol moest houden. Geen gevangenismuur houdt God tegen. Er is geen celdeur zo dik dat God er met Zijn geest niet doorheen kan breken. Er is geen cel zo koud, of God kan het verwarmen. Er is geen gevangene zo verbitterd, zo onbereikbaar, of God kan hem/haar bereiken.

Aan de slag!

Bid je mee, dat Gods geest wordt uitgestort in de gevangenissen?

Heere God, U bent ‘Ik zal er zijn.’
U hebt ons laten zien dat U er ook bent in gevangenissen.
Want U was in de gevangenis met Jozef.
U was daar met Sarou.
We bidden of U ook in Nederlandse gevangenissen wilt komen.
Wilt U door celdeuren heen breken?
Wilt U gevangenen bereiken, opzoeken?
We bidden dat Uw Geest in de gevangenis wordt uitgestort.

In Jezus’ Naam, Amen.

*naam gefingeerd

 ‘Deze overdenking is geschreven in betaald partnerschap met Gevangenzorg Nederland. Middels deze samenwerking brengen wij hun werk heel graag bij jou onder de aandacht.’

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap