Als ik in de kerk zit en de collecte gaat rond, heb ik vaak geen geld bij me. ‘Helaas’ hebben ze tegenwoordig ook de optie om geld over te maken, maar… gelukkig ligt mijn mobiel soms ook thuis. Als iemand op straat mij vraagt of ik wat geld heb, heb ik helaas alleen maar een pinpas bij me. Als ze dan voorstellen om geld te pinnen, weet ik opeens niet meer waar de pinautomaten zijn. Waarom is het soms zo moeilijk om geld weg te geven (voor mij in ieder geval)? Spreekt de Bijbel niet over tienden weggeven? En hoe zouden wij nu als christenen met geld kunnen omgaan?
Als het volk van Israël in de woestijn leeft, geeft God hen wetten om zo op een goede en gezonde manier te leven met elkaar, de schepping en God. Eén van deze wetten gaat over het geven van tienden van alle opbrengsten.
Van heel de opbrengst van uw zaad, wat het veld jaar op jaar voortbrengt, moet u getrouw het tiende deel geven.
– Deuteronomium 14: 22 (HSV)
De Joden geven tienden weg van hun opbrengsten aan de Levieten, oftewel de priesters en de tempel. Kennelijk vindt God het belangrijk dat het volk van Israël goed met hun opbrengst zou omgaan, maar het ook zou teruggeven aan Hem. God geeft het volk het landbouwgrond om daarvan te kunnen oogsten. In feite is het dus van God en geef je dus terug aan God wat van Hem is. Bijzonder is dan wel dat Hij maar tienden vraagt. Het overgrote deel mag het volk zelf behouden.
Van U, HEERE, is de grootheid, de macht, de luister, de kracht en de majesteit. Want alles wat in de hemel en op de aarde is, is van U. Van U, HEERE, is het Koninkrijk, en U hebt Zich verheven tot een Hoofd boven alles. (…) Want wie ben ik, en wat is mijn volk, dat wij de kracht zouden hebben om vrijwillig te geven zoals dit? Want van U is alles, en uit Uw hand hebben wij het U gegeven.
– 1 Kronieken 29: 11-14 (HSV)
In dit stuk dankt koning David God voor de opbrengsten van een grote collecte voor een nieuwe tempel. Met deze collecte hebben alle stammen van Israël geld gegeven om er zo voor te zorgen dat Salomo, de zoon van koning David, de tempel kan bouwen ter ere van God.
In dit gebed zegt David dat alles op deze aarde van God is. Dus ook al het geld en je bezittingen die jou zijn gegeven. Als je op die manier kijkt naar geld wordt het opeens heel anders. Het geld op je rekening of in je portemonnee is dan niet meer van jou, maar heb je van God gekregen om daarmee aan zijn Koninkrijk te werken. Zelf merk ik dat deze instelling en gedachte mij helpt om geld weg te geven aan goede doelen, kerken of mensen die het nodig hebben.
Geld is soms nogal een gevoelig en omstreden onderwerp bij christenen, omdat eigenlijk niemand zo goed weet hoe we met geld omgaan. Gaat het over je bruto of netto inkomen? Is je netto inkomen dan je loon of je loon minus je vaste lasten zoals eten en huur? Wat als ik geld leen, moet ik dan ook tienden geven? Ik kan zelf nauwelijks rondkomen, hoe moet ik ook nog geld weggeven? Moeten deze tienden naar de kerk of kan ik ook aan het asiel om de hoek geven?
Het doel van deze overdenking is niet om jou te vertellen wat ik vind over hoe je met je geld zou moeten omgaan. Misschien is het voor jou al moeilijk om rond te komen, laat staan om dan ook nog eens geld weg te geven. Wel hoop ik dat je gaat nadenken over geld en wat je er mee zou kunnen doen. Misschien dat je nu anders naar je geld gaat kijken als je gelooft dat het van God is.
Maar bovenal hoop ik dat je je geld weggeven niet gaat zien als iets wat je móét doen, maar iets wat je wílt doen. Voel je alsjeblieft niet gedwongen om het te doen, maar als je het verlangen of geloof hebt dat het goed zou zijn om te doen, kan het een mooie manier zijn om het Koninkrijk van God uit te dragen.
Om het onderwerp van geld wat concreter te maken, staan hieronder een aantal (praktische) punten die mogelijk helpen bij het onderwerp ‘met geld omgaan’:
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox!
Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp
Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.
In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!
Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, trackingstatistieken, etc.