Hoe Jezus zich laat zien // deel 1

05

jun

Debora

‘Écht zijn’ in plaats van fake, ‘pleasen’ en zo doen alsof. Ik weet niet hoe het met jou gaat, maar soms merk ik toch dat het erg gemakkelijk is Jezus simpelweg zo te zien hoe het ons (bewust of onbewust) aangereikt is door de mensen in onze directe omgeving. Een onveranderlijk feit wat je meestal hoort (en wat ook absoluut waar is!), is: Jezus = Liefde! En toch, ik geloof dat Jezus nog véél meer karaktereigenschappen heeft dan Liefde. Liefde is prachtig, maar is Jezus echt alléén maar liefde? Ik neem je mee op (het begin van) een ontdekkingsreis op zoek naar wie Jezus daadwerkelijk is. Naar zijn goddelijk hart.

Kijk eens naar ons mensen: wij zijn allemaal uniek en bijzonder gemaakt door God. Dit maakt het leven met elkaar ook zo intens waardevol. We zijn gemaakt voor het samen zijn als mensen, als vrienden, als gezin, als kerk, als man en vrouw. Omdat we elkaar verrijken, aanvullen, delen met elkaar. Dit doen we door te ‘geven’. Wat is dan het kostbaarste cadeau voor onszelf maar ook voor de mensen om ons heen?
Het waardevolste, wezenlijkste geschenk dat je te geven  hebt, ben je zelf!
(John Eldregde)

‘Gaaf cadeau, zeg! Wil ik wel geven, tuurlijk!’

Alleen…

Heb ik het überhaupt al in mijn bezit? Ik heb inmiddels een mandje thuis met allemaal universele cadeautjes voor onverwachte kinderfeestjes en dergelijke. Hartstikke handig. Maar met originaliteit en liefdevol uitgezochte cadeaus heeft dit weinig te maken.

Net zo min geldt dit voor het cadeau ‘jezelf geven’.
Jezelf geven is niet universeel, standaard.
Jezelf geven betekent openheid, kwetsbaarheid, eerlijkheid.
Jezelf geven betekent af en toe botsingen met mensen die je lief zijn,
maar bovenal betekent het integer zijn.

Sounds great!

Maar ook best wel moeilijk, vind ik stiekem.

Jezus is in alles ons voorbeeld. Dus dat maakt het al een stuk makkelijker. Als we het nou eens gewoon aan Hem vragen? Best een intieme vraag:

‘Jezus, wie bent U?’

Mozes stelde deze vraag. Als God hem zendt om naar de Farao te gaan (bij de brandende struik) zegt Mozes: “Wat is Uw naam? Als ze mij vragen: ‘Wie heeft jou gezonden?’, wat moet ik dan zeggen?”

En dan komt het meest bijzondere, korte, simpele, maar o zo krachtige en prachtige antwoord:

IK BEN DIE IK BEN”
(Exodus 3:14, HSV)

Er zijn al veel blogs voorbijgekomen over de na(a)m(en) van God. Dit is zo kostbaar! Want als we Gods naam kennen en begrijpen, beseffen we ook steeds meer van zijn heerlijkheid. Wie Hij is.

Er zitten heel veel mooie openbaringen in de Naam Yahweh.
En ook een heel eenvoudige voor de hand liggende, letterlijke:

“Ik ben mezelf.”

God is volkomen Zichzelf.
In Jezus zijn alle karaktereigenschappen die de mens ook heeft. Of zijn het niet meerdere eigenschappen maar gewoon één?

Mezelf zijn.

Helaas hebben wij mensen niet alle eigenschappen van Jezus. Dat is het gevolg van de zonde.

Maar daarom betekent dit niet dat we niet onszelf hoeven te zijn, dat we een vrijbrief hebben om ons ‘aan te passen’ of om te doen alsof… alleen maar om mensen het gevoel te geven dat we oprecht naar ze opkijken, van ze houden, ze begrijpen of wat dan ook.

God wil geen kameleon, Hij wil jou!

Helemaal.
Puur jij.
100% –

Volmaakt in Hem.

Aan de slag!

1. Ben jij jezelf?
Wees eerlijk tegen jezelf… hoe vaak gebruik je dat leugentje om bestwil of hoe vaak, doe je je anders voor dan je daadwerkelijk bent? Niet alleen tegenover mensen maar ook tegenover God?

1x? 3x? Vaker?

Geeft niet! Het is nooit te laat om te veranderen 🙂
Vertrouw gewoon op de ‘trouw’ van Jezus en daarop dat Hij altijd ‘vol waarheid’ tegenover jou is en naar je kijkt.

Jouw ware (diepste, binnenste) ik is wat Hij wil. Jij hoeft niet te veranderen voor mensen en ook niet voor God. Breng gewoon tijd met Jezus door en je zult zien dat je verandert, door zijn way of life, door wie Hij echt is.

Hij heeft je tenslotte toch gemaakt naar zijn evenbeeld (Genesis 1:26, NBV).

2. Op zoek of nieuwsgierig naar Jezus, de ware Mens?

Ontdek zijn ware ik:
vraag hem om Zichzelf aan jou te laten zien en lees (weer eens) de evangeliën met de loep op Jezus’ way of life tijdens zijn tijd op aarde.

Je zult verbaasd zijn, hoe interessant en boeiend, soms (heilig) woedend, altijd vol liefde, serieus en ook weer speels, integer en vooral vrij van angst Hij was en is, en bovenal ten allen tijde Zichzelf.

Bronnen

Geïnspireerd door het boek “Jezus onze niet zo lieve Heer” van John Eldredge.

Deel deze overdenking

 1. Dagmar schreef:

  Mooi! Dankjewel

 2. Sjanetta schreef:

  Op een hele mooie manier belicht!
  Daar kunnen we mee aan de slag!
  Dankjewel!

 3. Kim schreef:

  Dankjewel <3 :')

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap