Misschien ben jij wel op deze plaats voor een tijd als deze? // Het verhaal van Ester

04

jun

Gastblogger

In Gods ogen ben jij, door het aanvaarden van het offer van Jezus, volmaakt. Hij ziet dat jij sterk, krachtig en zeer getalenteerd bent. Ook als dit nu misschien nog niet zichtbaar is in jouw leven. God wil dat wat Hij in jou gelegd heeft, tot uiting komt. Hij heeft een bestemming voor je leven en wil dat jij gaat wandelen in die bestemming. Jij mag verschil maken hier op aarde, zijn Koninkrijk zichtbaar maken tot eer van zijn naam. Jij mag leren van de personen die in de Bijbel beschreven worden. Vandaag mag je leren van Ester en hoe zij klaargemaakt werd voor de taak die voor haar was weggelegd. Zo word jij door de Heilige Geest klaargemaakt voor een taak die voor jou klaar ligt, gewoon op de plaats waar jij je bevindt.

Geen wees meer

Ester heet eigenlijk Hadassa en is een Joods meisje. Ester is een wees en is door haar oom Mordechai geadopteerd. Dat is de eerste overeenkomst die wij hebben met Ester. Ook wij waren eens wezen, maar door het aanvaarden van het offer van Jezus zijn wij geen wees meer, maar dochters van de allerhoogste God, onze Hemelse Vader. Jezus zegt zelf dat Hij ons ‘niet als weeskinderen achter zal laten’ (Joh.14:18) en Paulus zegt dat we ‘de Geest van aanneming tot kinderen (letterlijk: Geest der adoptie) hebben ontvangen’ (Rom.8-15, HSV).

Voorbereidingen voor een ontmoeting met de koning

Ester werd naar het koninklijke paleis overgebracht en kwam daar onder toezicht van Hegai te staan. Ester werd een jaar lang voorbereid op de ontmoeting met de koning. Ze kreeg een schoonheidsbehandeling en speciaal voedsel voorgeschreven. Ze werd zes maanden behandeld met Mirre-olie. Mirre staat voor sterven aan jezelf. Ester nam een nieuwe identiteit aan. Ze bereidde zich voor op de vrouw die ze zou gaan worden: koningin. Ze wist dat ze hiervoor haar oude identiteit moest afleggen. Daarnaast werd ze nog zes maanden met andere schoonheidsmiddelen behandeld, voordat ze naar de koning mocht gaan.
Jij bent schoongewassen en gereinigd door het bloed van Jezus, klaar om voor de troon van de Koning te verschijnen. Jij hebt in Christus een nieuwe identiteit gekregen. Ook aan jou de taak om te sterven aan jezelf. (Joh. 12:24-25). Sterven aan jezelf om te leven waarvoor jij geroepen bent als bruid van Christus.

Leer het hart van de Koning kennen

Ester stond, in de tijd van haar voorbereiding op de ontmoeting met de koning, onder toezicht van Hegai. Ik kan me zo voorstellen dat in die tijd van voorbereiding Ester van Hegai leerde wie de koning was. Dat ze zich voorbereidde om de koning echt te leren kennen. Toen het haar tijd was om naar de koning te gaan, verlangde ze niks anders mee te nemen dan datgene wat Hegai haar aangeraden had.
Wij hebben de Heilige Geest ontvangen die ons raad geeft en ons het hart van onze Koning leert kennen.

In Ester 2:17 lezen we dat toen Ester bij de koning kwam, deze meer liefde voelde voor haar dan alle andere vrouwen, en haar tot koningin maakte.

Als jij voor de troon van onze Koning komt, stroomt Hij ook over van liefde voor jou. Je bent mooi en kostbaar en de Koning der koningen zelf heeft je lief! Je hebt een nieuwe identiteit gekregen en van daaruit mag je gaan handelen.

Neem je positie in op de plaats waar je bent

Dat is precies wat Ester deed, toen haar volk in de problemen kwam door een bevel dat was uitgegaan om het Joodse volk te doden. Al die tijd dat Ester aan het hof woonde, is ze gehoorzaam geweest aan Mordechai en sprak ze niet over haar Joodse afkomst. Maar dan brengt Mordechai haar de verschrikkelijke boodschap over het uitroeien van het Joodse volk en verzoekt hij haar om naar de koning te gaan om voor haar volk te pleiten. Ester ziet in eerste instantie leeuwen en beren, maar Mordechai zegt dan:

Wie weet ben je juist wel koningin geworden met het oog op een tijd als deze?
(Esther 4:14B, NBV)

Ester neemt dan haar positie in. Ze roept de joden op om te vasten en doet dat zelf ook. Ze bereidt zich echt voor. Het was namelijk niet volgens de regels om zonder verzoek van de koning op hem af te stappen. Ze gaat met gevaar voor haar eigen leven en heeft voor ogen: ‘Moet ik omkomen – goed, dan zal ik omkomen.’

Soms moeten wij in een bepaalde strijd ook afstand doen van iets. Iets opgeven. Ester was bereid haar leven te verliezen voor haar volk. Ester was dapper.

Ook jij bent dapper, doordat de Heilige Geest in jouw werkzaam is. Hij helpt als wij zwak zijn. In jouw zwakheid wordt Gods kracht zichtbaar, en wat een power geeft dat! Het is dan ook goed om te bidden, voordat je in een bepaalde situatie stapt.

Na drie dagen hult Ester zich in een koninklijk gewaad. Ze neemt duidelijk haar positie in, ze weet wie ze is, haar identiteit en zelfbeeld zijn gezond. Van daar uit gaat ze naar de troon van de koning, en als deze haar ziet, voelt hij veel genegenheid voor haar en reikt hij haar de scepter aan. Daarmee geeft de koning Ester de autoriteit om te spreken.

Net zoals in Psalm 23 gaat Ester aan tafel met de vijand en gaat ze de confrontatie aan, en de vijand heeft het nakijken. Haar volk wordt gered.

Aan de slag!

“Misschien ben jij wel op deze plaats voor een tijd als deze?

– Denk hier voor jezelf eens over na, op welke plaats heeft God jou gezet? Wat voor taak ligt daar voor jou en zet jij je hier ook actief voor in?
– Ben jij je bewust van de positie die jij hebt gekregen in Christus, hoe zie jij dat voor jezelf?
– Hoe bereid jij je voor op een bepaalde taak?

Ben jij creatief? Misschien vind je het wel leuk om op een creatieve manier de tekst ‘Wie weet ben je juist wel koningin geworden met het oog op een tijd als deze?’ te verwerken. Wij vinden het leuk als jij je creatieve uitwerking met ons deelt op social media.

Luister als afsluiting of terwijl je creatief bezig bent eens naar dit lied.

 

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Lieve Carola,
    Bedankt voor deze mooie overdenking! Precies wat ik nodig had :’) Wat is het toch een prachtig en bemoedigend verhaal. Heel erg veel dank!! En Gods rijke zegen en liefde in alles! :-* Liefs

  2. Nienke schreef:

    Wat een mooie bemoediging!! Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap