Een leven met God betekent onderweg zijn

30

nov

Yael Juch

Hou jij er ook zo van om naar een doel toe te werken? Je hebt het voor ogen en kijkt nu al uit naar de dag dat je het doel bereikt hebt. Maar het duurt maar en het duurt maar. Laat je in deze blog aanmoedigen om het ‘onderweg zijn’ met God te omarmen. Tegelijk spoort deze blog je aan om na te denken over hoe je God volgt. Welke dwarsbomen liggen er op je weg?

Onderweg zijn

Zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk. Je moet er zo min mogelijk tijd, geld en het liefst ook inspanning aan kwijt zijn. Dit is hoe veel doelen in het bedrijfsleven bereikt moeten worden. Maar hoort deze instelling ook bij het leven met God? Helaas blijkt vaak het tegendeel. Veel van Gods beloften hebben tijd nodig. Als het langer duurt dan je voor ogen hebt, kun je jouw geduld verliezen. Misschien verlies je God wel uit het oog, omdat je de kortste route wil vinden om datgene te bereiken wat je voor ogen hebt. Misschien bereik je zo je doel wel op een andere wijze, maar voelt het niet zoals je het had gehoopt. Of misschien dacht je dat het een korte route was, maar bleek je al snel verdwaald te zijn. Je loopt hoe dan ook vast. En dan? Kijk terug, wat maakt dat je bent vastgelopen?

Dwarsbomen 

Eén van de dwarsbomen in het volgen van Gods route in je leven, is het plakken van ons aardse denken en handelen op Gods handelen. Wie zegt dat God kiest voor de kortste en meest efficiënte route? Neem de weg die het volk van Israël afgelegd heeft, voordat ze in het beloofde land terecht komen. Dat was niet bepaald de kortste route, de meest veilige en de meest efficiënte. Hier kun je meer over lezen en zien in de bronnen van deze blog. Toch bouwt deze route aan hun afhankelijkheid en vertrouwen in God. Ze moeten afrekenen met het zelf willen controleren van Gods handelen.

Zo komen we op een tweede dwarsboom: controle. Controle hebben voelt vaak heel veilig, toch beperkt het ons om te leven in de vrijheid die God voor ons heeft. Je denkt nu misschien vrijheid? Als ik God moet volgen dan ben ik toch niet vrij? Toch is dit wel zo; lees maar eens het volgende bijbelgedeelte: 1 Petrus 2:16. Uiteindelijk zijn wij vrij wanneer we in relatie met God leven en hem dienen omdat we van hem houden. Toch kan het verlangen zo sterk zijn, dat we kiezen voor onze eigen routes. Neem bijvoorbeeld Rebecca die liefdesappels onder haar bed legt, omdat ze denkt dat deze helpen bij het krijgen van kinderen. Zie deze blog Liefdesappels: leg jij ze onder je bed of ga je op je knieën naast je bed? – Zij Lacht.

Gods weg is niet overzien

God kiest vaak wegen die wij niet zelf van tevoren hadden kunnen bedenken. Daarvoor is God ook God. Hij heeft een heel ander perspectief, als schepper van jou en de wereld om je heen, dan jij hebt. Dit vraagt daarom om afhankelijkheid en overgave in het onderweg zijn met God. Het is minder je ‘ik’ centraal zetten; jouw kennis, je visie, jouw mening en je verlangens. Maar meer God centraal zetten. De God die bekend is met je verlangens en jou liefheeft. Je mag bij hem je vragen en verlangens neerleggen.

Met God aan tafel

Tegelijk moet je er rekening mee houden dat God niet een ober is. Hij doet niet altijd direct wat jij vraagt. God zit graag bij jou aan tafel, de plek waar hij naar je luistert, je liefdevol corrigeert en je aanmoedigt om zijn weg te gaan. Betekent dit dat je niet doelen mag stellen in het leven? Dat denk ik niet, als je doelen maar verlangens blijven en hierdoor op God gericht. Zoals Hannah haar verlangen naar een kind bij God bracht (zie 1 Samuël 1). Ze bracht het in haar relatie met God, door naar de tempel te gaan en God te ontmoeten. Ze bracht het in de handen van God, omdat ze wist dat alleen God het verloop van haar leven en nageslacht kon bepalen. En ze beloofde zelfs dat ze dat wat ze van God wilde ontvangen weer aan Hem terug zou geven. Misschien is er in jouw leven met God al een kleiner doel/verlangen bereikt, durf je dit ook weer aan God terug te geven? Misschien zit in dit thema wel weer een startpunt voor een nieuwe weg, zo blijf je altijd met God onderweg.

Aan de slag!

Sta vandaag even stil. Kies één vraag uit onderstaande rijtje en probeer hier eens over door te bidden, praten, schrijven, lezen of denken.

  • Wat raakte jou uit deze blog?
  • Ben je vastgelopen of nog onderweg? 
  • Welke dwarsbomen liggen er op jouw weg?
  • Waardoor of door wie heb jij de laatste tijd jouw route laten bepalen?

Bronnen:

Via deze bron vindt je een kaartje van de route die de Israëlieten hebben afgelegd naar het beloofde land. Van Egypte naar het beloofde land — Watchtower ONLINE LIBRARY (jw.org)

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap