Hoe houd jíj hoop in 2021?

08

feb

Mandy

Misschien ben je, net als ik, wat voorzichtig aan het jaar begonnen. Voorzichtig als in: niet te veel verwachten van 2021. Zoals ik ergens op social media zag: ‘We’re all going to walk in real slow. Be good. Be quiet. Don’t. touch. anything.” Dat is de gedachte waarmee de meesten dit jaar waarschijnlijk begonnen zijn. Zorg ervoor dat je niks doet waardoor het jaar helemaal ontploft. Logisch, na 2020, waarin letterlijk alles op de kop werd gezet. Het is een soort zelfbescherming, om te voorkomen dat je misschien wederom teleurgesteld wordt. En dan kan het uiteindelijk alleen maar meevallen! Toch? En toch… vraag ik me af of dat is hoe God wil dat je het nieuwe jaar ziet. Wil Hij niet méér voor ons, meer hoop?

Ik weet niet in hoeverre het bij hem gaat om het gevoel dat we aan een jaar overhouden, als wel om waar we ons aan onderwerpen. En hoe graag we ook hoop willen hebben, het is best lastig om te verwachten dat alles weer wordt zoals het was, daar naartoe te leven en met 80% zekerheid te weten dat je daarin teleurgesteld gaat worden. Het maakt je voorzichtig. Je werpt een barrière op om jezelf te beschermen tegen verwachtingen die je toch alleen maar kunnen teleurstellen of verwonden.

Diep van binnen mag het klinken: God geeft een bovennatuurlijke hoop

Misschien denk je, ja maar Mandy, dat is toch niet meer dan logisch? Van de ervaring die je hebt, leer je! En dat is zo. Ik ben óók heel voorzichtig in mijn verwachtingen. Maar diep van binnen klinkt er ook iets anders: staat God niet boven wat deze wereld te bieden heeft? Staat Hij niet boven de teleurstellingen die we hier te verduren krijgen? En betekent dat niet dat de hoop die wij in Hem hebben groter is dan alles wat we nog te verduren krijgen? Dat we een bovennatuurlijke hoop mogen hebben, ook als al het andere om ons heen het tegendeel schreeuwt?

Zolang we nog in dit aardse lichaam wonen, hebben we veel te lijden. Toch verlangen we er niet naar zonder lichaam te leven. Maar we verlangen ernaar in een béter lichaam te wonen. We willen graag ons nieuwe hemelse lichaam aantrekken. Want dan wordt het sterfelijke (de tijdelijke tent, ons lichaam) vervangen door het leven (het eeuwige huis, ons hemelse lichaam). Dat is waar God ons voor heeft gemaakt. Daarvoor heeft Hij ons ook zijn Geest gegeven. Want de Geest is de voorproef en het bewijs van wat nog zal komen. Daarom zijn we altijd vol goede moed.

Zolang we in dit lichaam wonen, wonen we niet bij de Heer. We geloven in Hem, maar we zien Hem nog niet. We leven met Hem vanuit geloof, niet vanuit wat we zien. Maar we zijn vol goede moed. En we kijken ernaar uit om ons lichaam te verlaten en bij de Heer te gaan wonen. Daarom doen we altijd ons uiterste best, zodat Hij tevreden over ons zal zijn. Het maakt daarbij niet uit of we hier in dit lichaam wonen, of bij de Heer wonen.
– 2 Korintiërs 5: 4-9 (BasisBijbel)

En wát houdt die hoop dan precies in?

Wij weten waar onze hoop vandaan komt en dat geeft ons ‘goede moed’, zoals Paulus hier zegt. Dat maakt dat we boven onze omstandigheden uit kunnen stijgen en ondanks alles voor dit jaar hoop mogen hebben. Niet dat het gaat zoals wij willen, misschien zelfs het tegenovergestelde kunnen verwachten van wat wij wensen. Maar dat God er is en dat onze toekomst bij Hem ligt. Dat geeft 2021 pas écht een boost, vind je niet?

En wat is die hoop dan precies? Dat we mogen uitkijken naar een toekomst met God, na dit leven. We hebben iets prachtigs om naar toe te leven! Dit leven is niet uitzichtloos. Maar, zo gaat Paulus verder, die hoop heeft al uitwerking in dit leven. We hebben als voorproefje hiervan de Heilige Geest ontvangen. Waarom? Zodat we nú al iets van die prachtige toekomst kunnen ervaren, door de gaven die de Geest geeft. Liefde, eenheid, blijdschap, om er maar een paar te noemen. De Heilige Geest wil deze in ons leven uitwerken en zo iets laten proeven van wat komen gaat.

Aan de slag!

Hoe maken we dit reëel, in ons dagelijkse leven? Hoe komen we elke keer weer terug bij deze waarheid, die we het hardst nodig hebben van allemaal? Gek genoeg helpen moeilijkheden daarbij. Die forceren het soms om ons te laten zien waar het écht om draait. Misschien is 2020 daarin juist een zegen geweest. Het heeft je de noodzaak van een leven met God doen inzien. Heb je de Heilige Geest ervaren en de gaven die Hij geeft?
Hoe zorgen we ervoor dat dat (ook) in 2021 het geval is? Dat we bovennatuurlijke hoop hebben?

Schrijf eens op hoe God je gezegend heeft in 2020, dwars door alles heen. Van het kleine tot het grote. Dat helpt je om te zien dat Hij er altijd is, hoe een jaar ook loopt, én dat Hij te vertrouwen is.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel voor deze mooie blog Mandy!
    Gisteren nog gehoord in de preek wat God tegen Jozua zegt in Jozua 1:9.
    Wees sterk en moedig! Wees niet bang Ik zal met u meegaan overal waar gij gaat❣️🙌🏻

  2. Henrike schreef:

    Dankjewel Mandy dat God jou deze blog liet schrijven! Ik moest er aan herinnerd worden dat God de onwankelbare hoop geeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap