De les van de barmhartige Samaritaan: van moeilijkheden naar mogelijkheden

07

mrt

Mandy

Het verhaal van de barmhartige Samaritaan – grote kans dat je het kent. De les die je eruit moet trekken lijkt logisch en is al zó vaak verteld. Onlangs hoorde ik echter iets wat me nog nooit was opgevallen en wat me een hoop vrijheid gaf. Ik hoop dat het hetzelfde met jou doet. Maar voordat we daarin duiken, lezen we eerst nog een keer over die gelijkenis van Jezus. Mocht je ‘m niet goed kennen of het is een beetje weggezakt – even een opfriscursus.

Jezus antwoordde: “Er reisde eens een man van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij overvallen door rovers. Ze sloegen hem halfdood en beroofden hem van alles wat hij had. Daarna gingen ze weg en lieten hem zo liggen. Er reisde toevallig ook een priester langs die weg. Hij zag de man wel liggen, maar liep met een boog om hem heen. Daarna kwam er een tempeldienaar langs, maar ook hij liep met een boog om hem heen. Daarna kwam er een man uit Samaria langs. Toen hij dichtbij was gekomen en hem zag, kreeg hij medelijden met hem. Hij ging naar hem toe en verzorgde de wonden met olijfolie en wijn. Daarna verbond hij hem, zette hem op zijn ezel en bracht hem naar een herberg. Daar verzorgde hij hem verder. De volgende dag gaf hij de herbergier twee zilverstukken en zei tegen hem: ‘Zorg voor deze man. En als zijn verzorging méér kost, dan zal ik je dat betalen wanneer ik terugkom.’ Wat denk je? Wie van deze drie mensen is nu een broeder geweest voor de man die door de rovers was overvallen?” De wetgeleerde antwoordde: “De man die goed voor hem is geweest.” Jezus zei tegen hem: “Ga, en doe hetzelfde.” 
– Lucas 10:30-37 (Basisbijbel) 

Een nieuwe kijk op de barmhartige Samaritaan 

Mijn eerste reactie als ik deze tekst lees? ‘Ik hoop dat ik me hetzelfde zou gedragen als de barmhartige Samaritaan.’ En ook vraag ik me weleens af of ik me in soortgelijke situaties heb bevonden en me níet als de barmhartige Samaritaan heb gedragen. Niet dat ik ooit iemand langs de kant van de weg heb laten liggen, gewond en voor dood achterlatend. Wel dat ik meer dan eens langs een straatkrantverkoper ben gelopen zonder even bij hem te blijven staan of het zoveelste goede doel dat kwam collecteren niks gaf, omdat ik geen kleingeld had. Dat gevoel. 

Onlangs hoorde ik echter een preek van Kevin Queen, dominee in Crosspoint Church in het Amerikaanse Nashville. Hij liet me op een andere manier kijken naar wat deze Samaritaan deed en opende mijn ogen voor mijn mogelijkheden. Wat hij zei? Dat de Samaritaan niet álles deed, maar wel wat hij kon. Hij richtte geen actiegroep op en zorgde ook niet voor aangepaste wetgeving. Hij deed simpelweg wat hij op dat moment kon, en meer niet.  

Een les van de barmhartige Samaritaan: van moeilijkheden naar mogelijkheden  

Dat vond ik zo’n eye opener! Vaak genoeg breek ik m’n hoofd over de situaties waarin ik beland en wat ik wel of niet zou moeten of had moeten doen. Wat dominee Queen noemt maakt dat ik ademruimte voel en vooral: mogelijkheden, in plaats van hindernissen. Ik verleg mijn blik van mijn eigen onmacht, onkunde of zelfs onwil naar het kleine beetje dat ik zou kunnen doen – óók als het in mijn ogen niet veel lijkt. Iets is altijd beter dan niets. Wie weet wat God kan doen met het kleine beetje dat ik (Hem) geef.  

Wat kunnen we daar in de praktijk mee? Ik hoop dat het jou, net als mij, helpt uit het drijfzand te komen wat ons soms omgeeft als we denken over wat we wel en niet (zouden) moeten doen. Dat het je lucht geeft en je de mogelijkheden doet zien. Dat het je bevrijdt van het gevoel dat je altijd maar meer moet doen en dat je het kleine beetje dat je hebt als gave aan God mag geven. De ander liefhebben zou geen last moeten zijn die je aan de grond vastketent. Je mag uit vrijheid geven, omdat God ons de vrijheid heeft gegeven. Geef wat je kan en weet dat het goed is! 

Aan de slag!  

Hoe doe je dat praktisch gezien, op een andere manier kijken? Als je twijfelt of je die straatkrantverkoper wat moet geven of iemand je om hulp vraagt op een moment dat je écht krap in tijd zit? Geef van het kleine beetje van je hebt. Heb je maar €0,10? Geef het vrijmoedig. Heb je maar vijf minuutjes? Wees er vrijgevig mee. Wees als de barmhartige Samaritaan: doe wat je kan, en ook: ken je grenzen. Geef het in aanbidding aan God en Hij zal er véél meer mee doen dan wij voor mogelijk kunnen houden. 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Al wat gedaan wordt uit liefde tot Jezus , dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan.
  Dit lied kwam in mij op bij het lezen van deze blog.
  Mooi Mandy, bedankt ❣️

 2. Sharon schreef:

  Hoi Mandy, mooi en interessant! Kan ik deze preek van Kevin Queen ergens terug kijken? Ben benieuwd!

  • Mandy schreef:

   Hoi Sharon! Ik probeer ‘m terug te zoeken, maar kan ‘m helaas nergens vinden. Als ik ‘m tegenkom, zal ik ‘m hier posten!

 3. Willemieke schreef:

  Hoi, toevallig de video van die preek al gevonden? Ben ook erg benieuwd!
  Groetjes willemieke

  • Mandy schreef:

   Hoi Willemieke, ik heb de vraag uitstaan bij de kerk waar ik de preek hoorde, maar helaas geen antwoord gekregen. Als ik ‘m alsnog vind, post ik ‘m hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap