Hoe ga jij om met je spullen?

12

mrt

Marie Tulin van Ekeren

Dit klinkt misschien gek, maar, ik houd dus echt van spulletjes. Wat kan ik het heerlijk vinden om langs etalages vol met glinsterende items te lopen, alle tienduizend bruisballen van de Lush te bewonderen en om tien boeken op Bol.com in mijn virtuele winkelmandje te leggen. Laatst had ik wel een kleine ‘check-in’ met mezelf. Wat is mijn houding ten opzichte van spullen nu echt? Ben ik nog tevreden met ‘genoeg’?

De goede effecten van spullen

Wat zijn we gezegend in Nederland. Over het algemeen worden niet alleen onze basisbehoeftes vervuld, maar ook vele behoeftes daaromheen. Niet alleen draag ik kleding, ik kan ook nog kiezen welke kleur van de regenboog ik vandaag aantrek (en welke tas en schoenen daarbij passen!). Niet alleen eet ik genoeg om van te leven, maar ik drink ook luxe koffietjes met vriendinnen in de stad. Niet alleen heb ik een dak boven mijn hoofd, ik richt mijn kamer leuk in met allerlei kleedjes, lampjes, plantjes, etc.

Het zijn mooie dingen. We kunnen met onze spullen onze persoonlijke stijl reflecteren. De sfeer in ons huis heeft daarnaast ook een effect op onze stemming. Warm licht, kaarsjes, plantjes: ze maken ons blij en geven ons een kalm gevoel. Er zijn zelfs wetenschappelijke studies die aantonen dat bepaalde kleuren ons een bepaald gevoel geven.

Ook denk ik dat van een ‘huis’ een ‘thuis’ maken, en van ‘kleding’ een ‘outfit’ maken een mooie bezigheid kan zijn. Allereerst kunnen we in die dingen onze creativiteit en onze uniekheid kwijt. Daarnaast maakt het ook anderen blij wanneer we er verzorgd uitzien, of wanneer we hen voorzien van een lekkere cappuccino uit dat ‘’superschattige kopje’’. Allemaal goede dingen dus, die voor veel blijdschap en licht kunnen zorgen.

Waarom koop jij je spullen?

Er zit echter wel een gevaar aan het hebben van spullen. We zitten helaas zo in elkaar dat we steeds graag iets ‘nieuws’ willen hebben. Wanneer we iets nieuws kopen, komen er letterlijk geluksstofjes vrij in onze hersenen, denk aan dopamine en endorfine. We kunnen nieuwe dingen kopen als een soort ‘beloning’ voor onszelf zien. Wanneer we het moeilijk hebben, kan het kopen van een nieuwe outfit je weer blij maken. Wanneer we ons vervelen, is shoppen altijd een optie.

Misschien vind je dit bizar klinken en heb jij helemaal niet zo’n last van een ‘shopverslaving’. Toch is het voor iedereen goed om eens na te gaan welke houding jij momenteel hebt ten opzichte van je spullen. Gebruik jij je spullen als een statussymbool? Om jezelf er beter van te maken? Om mee te doen met ‘trends’ en mee te tellen? Geeft shoppen je een veilig gevoel?

Heb jij genoeg spullen?

En is het ooit echt weleens ‘genoeg’? Of denk je dat het hebben van de perfecte kledingkast en het mooiste interieur je uiteindelijk écht gelukkig gaan maken? Uiteindelijk geldt voor alle dingen… “Wanneer je niet met weinig tevreden bent, zul je ook niet met veel tevreden zijn.”

Ik denk dat het belangrijk is, dat we als christen bij alles in ons leven steeds nagaan: ‘In hoeverre zoek ik hier mijn geluk in?’. Ja, we mogen genieten van al het goede dat God schenkt, maar er is ook bewustwording en zelfreflectie nodig.

‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.’ (Mattheüs 6:21, HSV). Hoe ziet jouw hart er ten opzichte van je spullen eruit? Is er liefde, zorgzaamheid en verantwoordelijkheid in de manier waarop jij met je spullen omgaat? Of is er vooral sprake van egoïsme, status en ijdelheid?

In Prediker 5:9 (HSV) staat verder het volgende: “Wie het geld liefheeft, wordt van geld nooit verzadigd, en wie de overvloed liefheeft, niet van inkomsten. Ook dat is vluchtig.”. Nooit verzadigd worden. Vluchtige dingen najagen. Oef, als er iets is wat ik niet wil, dan is het dat wel!

Laten we daarom ervoor waken dat ons hart niet vol is van ons bezit. Laten we de spullen die we hebben gebruiken tot eer van God, met een goede intentie. En… laten we tevreden proberen te zijn met wat we al wel hebben! Het klinkt tegenstrijdig, maar minder bezit kan soms wel tot een veel rijkere focus zorgen in ons leven.

Aan de slag!

Misschien zijn jouw spullen je meer tot last dan dat je er daadwerkelijk energie en plezier van krijgt. Misschien stapelen de spullen zich op in jouw huis, zonder dat je ze echt gebruikt. Misschien ben je wel helemaal klaar met het continue opruimen, opruimen en opruimen van al die rondslingerende items.

  • Wat is jouw houding ten aanzien van je spullen? Ben jij tevreden met wat je hebt?
  • Waarom ga je niet eens na welke dingen je écht gebruikt en leuk vind, en welke dingen er weg kunnen.
  • Op welke manier kun jij meer rekening houden met Gods schepping? Kun je bepaalde items repareren? Kun je bepaalde items tweedehands kopen?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap