De helende kracht van vergeven – anderen vergeven (deel 2)

11

mrt

Irene Poot

Gisteren zijn we begonnen aan onze zoektocht naar de helende kracht van vergeving. Want vergeving kan tot genezing en vrijheid leiden in jouw leven! God wil onze zonden vergeven als we onze zonden belijden en Hem om vergeving vragen. Maar God vraagt ons ook om anderen en jezelf te vergeven. Wat is de kracht hiervan? Ontdek vandaag de helende kracht van het vergeven van anderen, jezelf of God.

In de Bijbel wordt er vaak gezegd dat wij anderen moeten vergeven. Zelfs in het Onze Vader staat: “En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven.” (Mattheüs 6: 12, HSV) Jezus vraagt God hier dus of Hij ons wil vergeven, maar ook dat wij anderen zullen vergeven. Volgens Jezus moet dit zelfs zeventig maal zevenmaal, oftewel een onbeperkt aantal keer (Mattheüs 18: 21-22).

Dat is best veel en niet altijd zo makkelijk! Zeker niet als die ander helemaal geen spijt heeft of misschien niet eens weet dat hij of zij iets verkeerd heeft gedaan. Hoe moeilijk is het dan om diegene te vergeven!

Wat houdt anderen vergeven in?

Toch is dit iets wat God van ons vraagt. Jezus zegt zelfs dat als je anderen niet vergeeft, God jou ook niet zal vergeven. Dat is dus niet zomaar iets wat Hij zegt!

“Want als u de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader u ook vergeven. Maar als u de mensen hun overtredingen niet vergeeft, zal uw Vader uw overtredingen ook niet vergeven.” (Mattheüs 6: 14-15, HSV)

En wat moeilijk kan het zijn om iemand te vergeven. Misschien zou je graag wraak willen. Of kan je die ander niet meer als een mens zien omdat het zo onmenselijk was wat hij of zij heeft gedaan. Misschien is de pijn nog te groot of zou je graag rechtvaardigheid willen zien. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je de ander niet kan vergeven.

Wat goed is om te weten, is dat vergeven niet betekent dat je het allemaal maar gewoon vergeten kan worden. Het betekent ook niet dat je, als je iemand vergeeft, daarna gewoon weer gezellig samen verder moet gaan. Vergeven betekent loslaten. Het betekent dat je het de ander niet meer kwalijk neemt en dat je het overgeeft aan God.

Waarom zou je anderen vergeven

“Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen.” (Kolossenzen 3: 13, HSV)

Het kan jou heel wat kosten als je anderen niet vergeeft:

  1. Het kan tussen jou en God in staan.
  2. Het kan tussen jou en de ander in staan.
  3. Je kan er mentaal en fysiek last van hebben. Soms zijn situaties zo zwaar om altijd maar mee te dragen, dat je het mentaal en fysiek merkt.
  4. Je blijft vast zitten in haat, pijn of frustraties.
  5. De Heilige Geest heeft minder ruimte in jouw leven, omdat dit nog invloed heeft op jouw leven.

Dus als je iemand kan vergeven, dan zal dit jouw relatie met God en, in sommige gevallen, met anderen herstellen. Je kan helen van mentale en fysieke klachten. Je wordt vrij van wrok, haat en frustraties. En je geeft de Heilige Geest ruimte om mooie dingen in jouw leven te doen. Dat is de helende en vrijmakende kracht van anderen vergeven!

Anderen, jezelf of God vergeven

Anderen vergeven gaat niet alleen over een ander persoon vergeven voor iets wat hij of zij heeft gedaan. Soms zijn er situaties waarin je jezelf moet vergeven of iets met God goed moet maken. Misschien zijn er dingen in jouw leven gebeurd, die je God kwalijk neemt. Misschien heeft God volgens jou dingen laten gebeuren die je niet kan begrijpen en ben je boos op Hem. Dan kan het zo zijn dat je dit moet goedmaken met God. In de Bijbel is Job bijvoorbeeld ook boos op God over al het leed wat hem is aangedaan. Hoe kan God zoiets nou doen?! Maar uiteindelijk praat hij hierover met God. En ook al blijft het voor Job nog wel wat onbegrijpelijk, hij kan het uiteindelijk loslaten en het weer goed maken met God.

Of misschien heb je zelf wel nare dingen gedaan, waar je niet trots op bent. En misschien geloof je wel dat God of iemand anders jou hiervoor heeft vergeven, maar kan je het voor jezelf niet los laten. Dan kan het zo zijn dat jij jezelf moet vergeven.

Hoe kan je anderen vergeven?

Aangezien vergeving geven aan anderen, jezelf of God misschien wel een van de moeilijkste dingen is om te doen, kan het een proces zijn. Soms is het gewoon niet mogelijk om iemand in één keer te vergeven. Dit kan meer tijd of gebed kosten. Dit kan in je eigen gebed met God of je kan ook iemand anders vragen om samen met je te bidden.

Maar hoe doe je dit dan?

  1. Kies er bewust en rationeel voor om een ander, jezelf of God te vergeven.
  2. Maak een concrete lijst van waar het over gaat.
  3. Geef de situatie over aan God. Dus bid voor de situatie, vertel Hem wat het met jou doet en vertel Hem dat je het wil loslaten en vergeven.
  4. Vraag God om je kracht te geven en je vrij te maken.
  5. Bid: ‘Vader, vergeef [de situatie] hen.’

Deze stappen kunnen ook werken als je jezelf wil vergeven, zeker als je ook nog vergeving hiervoor aan God wil vragen. Als je iets graag goed wil maken met God, dan is het ook goed om spijt te betuigen naar God dat je Hem ergens de schuld van hebt gegeven.

Wil je weten of je iemand volledig hebt vergeven? Bedenk dan eens voor jezelf: Kan ik voor deze persoon bidden en diegene mooie dingen van God toewensen? Zo ja, dan kan dat een teken zijn dat je diegene volledig hebt vergeven. Ik kan me voorstellen dat dit niet in alle situaties zo werkt, maar het kan wel een manier zijn om het te toetsen.

En hopelijk vind jij vandaag nog die genezing en vrijheid van anderen vergeven in jouw leven!

Aan de slag!

  • Wie mag jij vergeven? Iemand anders? Jezelf? Of misschien wel God? Begin dan vandaag met het vergevingsproces, alleen of samen met iemand anders, en geniet van de helende, vrijmakende kracht van vergeving!

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Irene voor deze mooie en duidelijke overdenkingen over vergeving.
    “ Pas als er vergeving is kan er genezing zijn” zegt een opwekkingslied 629. Zó waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap