Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

14

mrt

Sanne van Heukelum

Depressieve gevoelens zijn gevoelens waar we misschien allemaal wel eens mee te maken hebben. Wat voor de een bij tijdelijke gevoelens blijft, is voor de ander een levenslange strijd. In de Bijbel lezen we ook over deze gevoelens.

Instagram reels is de nieuwe hit voor volwassenen die “te oud zijn” voor tiktok ;). Je kan je uren vermaken met het kijken van leuke en onzinnige filmpjes, maar zo nu en dan komt er ook iets dat raakt voorbij. Zo zag ik een interview met actrice Lili Reinhart, onder andere bekend van de Netflix serie Riverdale. Dit stukje raakte mij:

Interviewer: Are you happy? Lili: That’s a great question. I’m … Day by day, you know. I would love to say “Yeah I am happy”. Truth is, that is not really the answer. That is not how I feel. I have really beautiful days and beautifull moments, and I am incredible greatfull, but also depression is very much something that is still living with me and existing with me as I go on this journey and something that I am still trying to navigate through. (ET Cananda, 2020)  Vertaling: Interviewer: Ben je gelukkig? Lili: Dat is een goede vraag. Ik ben.. Per dag, snap je? Ik zou graag willen zeggen “Ja, ik ben gelukkig”, maar de waarheid is dat dat niet het echte antwoord is. Dat is niet hoe ik mij voel. Ik heb hele mooie dagen en mooie momenten, en ik ben ontzettend dankbaar. Maar depressie is iets wat nog steeds met mij leeft en bestaat voor mij, terwijl ik deze reis maak en is iets waar ik nog steeds probeer mee om te gaan.

Depressie

Misschien herken je jezelf hierin. Depressie is iets waar velen van ons mee te maken hebben gehad of hebben. Dat kan lastig zijn om te delen als iemand aan je vraagt hoe het gaat. Misschien voel je je neergeslagen. Hopeloos. Oneindig teleurgesteld. Het is donker, met nog maar zelden lichtpuntjes. Of misschien ben je voorbij het dieptepunt en gaat het steeds beter, maar is wat Lili beschrijft precies wat er bij jou speelt. Op sommige dagen gaat het goed, maar op andere dagen is het een harde strijd.

Ik hoop dat je weet dat je niet alleen bent met je depressieve gevoelens. Niet alleen in de kerk, niet alleen in de Zij Lacht community en hopelijk ook niet in je omgeving.

Ook vandaag duiken we de Bijbel in. Daar zijn ook mensen te vinden die wellicht vandaag de dag ook de diagnose depressie zouden krijgen. Denk aan Job, denk aan Jeremia of aan de boeken prediker en klaagliederen. Stuk voor stuk personen die in een situatie zitten, waarin ze het niet meer zien en te maken krijgen met depressieve gevoelens. Misschien is het wel anders dan jouw situatie, maar ik ben zo blij dat ook die verhalen in de bijbel staan. Het feit dat in de bijbel staat, is voor mij bewijs dat neerslachtige, donkere gedachten en wanhoop net zo goed deel zijn van dit leven als blijdschap en verdriet. Het mag er zijn.

Psalm 13

Het is ook een thema dat je terugleest in de psalmen. Zo lees in je in Psalm 13 ‘hoe lang nog’ viermaal in de onderstaande verzen. David spreekt, schreeuwt, zingt het uit tegen God: hoe lang nog?!

Hoelang nog, HEERE? Zult U mij voor altijd vergeten?
Hoelang zult U Uw aangezicht nog voor mij verbergen?
Hoelang zal ik nog plannen maken in mijn ziel,
verdriet hebben in mijn hart, dag na dag?
Hoelang zal mijn vijand zich nog boven mij verheffen?

– Psalm 13: 2-3 (HSV)

Het is onbekend met welke problemen David hier kampt, wat er in zijn leven speelt.  De vijand uit vers 3 zou Saul kunnen zijn, het kan Absalom zijn of misschien wel ziekte. We weten het niet, en misschien maakt het ook niet uit. Het gaat erom dat zelfs David, man naar God’s hart, deze gevoelens kende. Depressieve gevoelens. Gevoelens van eindeloosheid en eenzaamheid. Wanhoop.

Schreeuw het uit in gebed

David vond zijn manier om zijn gevoelens een plek te geven: hij bad. Hij bad naar God. Ik kan me zo voorstellen dat hij het uitschreeuwde, vanaf de grot waar hij wellicht naar op de vlucht was geslagen. Tranen wellicht in zijn ogen. Hij bid: “Zie mij aan, verhoor mij, HEERE, mijn God!”. Hij doet een beroep aan de relatie tussen hem en God: mijn God. En hij zegt: “Verlicht mijn ogen, anders ontslaap ik in de dood”. Als je met depressieve gevoelens kampt, dan zijn er weinig lichtpuntjes te zien. Hoe mooi dat David hier bidt voor verlichting.

Er is geen makkelijke oplossing voor jouw gevoelens en misschien is er wel helemaal geen oplossing. Zoals Lili omschrijft kan depressie iets zijn waar je elke dag/week/periode in je leven mee te maken hebt. Ik hoop dat je mensen om je heen hebt, die je helpen om lichtpuntjes te zien. Ik hoop dat je zelf hulp kunt zoeken, want ik ken je niet persoonlijk, maar ik hoop dat niemand alleen blijft met deze gevoelens. Maar bovenal wil ik je vandaag een klein stukje hoop meegeven: het wordt beter. Het kan zijn dat de depressie verdwijnt, maar misschien is dat ook niet het geval bij jou. Maar ook dan, geloof ik dat je stap voor stap zal leren leven met of ondanks de gevoelens. Misschien zie je het nu niet, maar er zijn al zo veel mensen je voorgegaan en zij zijn er gekomen.

Vertrouwen

David eindigt psalm 13 met de volgende worden.

Ik vertrouw op uw liefde: mijn hart zal juichen omdat u redding brengt,
ik zal zingen voor de HEER, hij heeft mij geholpen.

– Psalm 13:6 (NBV)

Het viel mij op dat David in de toekomstige tijd schrijft: mijn hart zal juichen, ik zal zingen. Hij weet dat het gaat gebeuren. Het is nu nog niet, maar het komt eraan. Hopelijk mag dit je een klein beetje hoop geven door de dag heen. Misschien roept het heel veel vragen op (waarom nu nog niet, waar is God nu). Dat snap ik helemaal en ik heb geen antwoord op alle vragen. Maar onthoud dat David koning was en nu nog steeds herinnerd wordt. Wie weet wat er in jouw toekomst gaat gebeuren!

Aan de slag!

Ik vertrouw op uw liefde: mijn hart zal juichen omdat u redding brengt,
ik zal zingen voor de HEER, hij heeft mij geholpen.”

Spreek deze woorden hardop uit! Mijn hart zal juichen. Ik zal zingen. Wat U zal mij helpen.

Als het niet goed met je gaat, wil ik je aanmoedigen om aan de slag te gaan en hulp te verzamelen om je heen. Kerk, de Zij lacht community, vrienden, school/werk, wat dan ook. Blijf niet alleen hiermee.

Deel deze overdenking

 1. Wilma schreef:

  Ik ben behoorlijk depresief, ik ken de Here Jezus, maar geestelijke strijd, wordt echt moe van,zit hard over na re denken om mij eigen om te brengen, kan ñiet tegen spanningen en zit van top tot teen er onder,psychische hulp heb ik maar gaat niet goed, aan gemeld bij fac team duurd al meer dan 1 jaar gaat het niet meer redden, loop al op mijn tandvlees

 2. Marianne schreef:

  Lieve Wilma,
  Ik zit wat op mijn telefoon te rommelen en stuit op jouw wanhoopskreet. Dat is niet toevallig. Ik wil jou zeggen dat God jouw kreet hoort en dat ik voor jou bid, nu op dit moment.
  Ik bid ook dat jij de moed vat en mogelijkheid hebt om iemand te bellen nu.
  God laat niet los wat Zijn hand begonnen is te doen. Houdt vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap