Hoe eerlijk ben jij tegen God?

10

mei

Mandy

Wees eens eerlijk, hoe eerlijk ben jij tegen God? Ik lees soms met verbazing het boek Job, of de Psalmen. Er wordt bijzonder weinig achtergehouden. Alle gevoelens worden op tafel gelegd. En aangezien het in de Bijbel staat, mag dat ons tot voorbeeld dienen. Eerlijkheid wordt gewaardeerd!

Kijk bijvoorbeeld eens naar Psalm 13.

Een psalm van David, voor de koorleider.
Hoelang nog, HEERE? Zult U mij voor altijd vergeten?
Hoelang zult U Uw aangezicht nog voor mij verbergen?
Hoelang zal ik nog plannen maken in mijn ziel,
verdriet hebben in mijn hart, dag na dag?
Hoelang zal mijn vijand zich nog boven mij verheffen?

Zie mij aan, verhoor mij, HEERE, mijn God!
Verlicht mijn ogen, anders ontslaap ik in de dood,
anders zegt mijn vijand: Ik heb hem overwonnen,
en verheugen mijn tegenstanders zich, wanneer ik wankel.

Ik echter vertrouw op Uw goedertierenheid,
mijn hart zal zich verheugen in Uw heil,
ik zal voor de HEERE zingen,
omdat Hij goed voor mij geweest is.
– Psalm 13 (HSV)

Als ik dit soort teksten lees, denk ik me altijd in dat David op de vlucht is. Er spreekt grote nood uit deze psalm. Ik durf ‘m dan ook niet heel snel op mijn situatie te plakken. Zo erg is het met mij toch niet gesteld? Ik heb een dak boven mijn hoofd, eten in de (koel)kast en mijn geliefden om me heen.

Maar heel eerlijk: we weten niet precies in welke context iedere psalm geschreven is. En zelfs in onze hedendaagse, over het algemeen prima te vertoeven-realiteit herkennen jij en ik ons soms best in bovenstaande woorden. Voelt het alsof God zich van jou en mij heeft afgekeerd. Alsof de hemel gesloten is en onze gebeden pijlen zijn die terugkaatsen.

David is een voorbeeld in eerlijk zijn tegen God

Mijn eerste ingeving is dan om mínder te bidden. Om me af te sluiten. Dat is toch precies wat God óók lijkt te doen? Maar dat is juist het tegenovergestelde van wat David ons hier laat zien. David gaat er vol voor. Legt zijn ziel bloot. Legt al zijn nood op tafel, zonder zich af te vragen of hij wel het recht heeft zo voor God te verschijnen. Hij is bloed- en bloedeerlijk.

Pff, daar heb je flink wat moed voor nodig. Om voor je relatie met God te blijven vechten, ook als deze in rook lijkt te zijn opgegaan. Om er energie in te steken, ook als het lijkt alsof je de enige bent.

Eerlijk zijn naar God is misschien wel één van de moeilijkste dingen van een relatie met Hem. Misschien weet je niet eens hoe dat móét. Heb je daar nog nooit bij stilgestaan. Dan wil David daarin je leermeester zijn.

Aan de slag!

Lees Psalm 4, 13 en 17 en laat je inspireren. Hoe kun jij vandaag eerlijk zijn tegen God? Waar heb je het moeilijk mee en waarin voel je je door Hem niet gezien?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap