De kracht van een moeder en vrouw

08

mei

Suzanne Verschoor

Het is vandaag Moederdag. Een dag waar blijdschap en dankbaarheid, maar ook verdriet en verlies, heel dicht naast elkaar staan. En dit mag ook, want deze gevoelens kunnen heel goed samengaan.

Je kunt blijdschap en dankbaarheid voelen omdat je zelf moeder bent (en nee, dit hoef je natuurlijk niet elke dag te voelen, want het is ook hard werken). Maar je kunt op deze dag ook extra geconfronteerd worden met verlies en verdriet. Misschien heb je geen moeder meer, is er geen contact of is je moederbeeld beschadigd door dingen die er in je leven zijn gebeurd. Er zijn vrouwen die graag moeder willen zijn, maar dit (nog) niet zijn. Vrouwen die hun kind(eren) hebben moeten begraven en die daar op deze dag extra aan herinnerd worden. Vrouwen die een miskraam hebben gehad. Of vrouwen die dachten moeder te willen zijn, maar daar nu spijt van hebben en zich hiervoor schamen. Je kunt ook dankbaarheid voelen omdat je bewust geen moeder bent geworden.

Er is waarschijnlijk nog een heleboel op te noemen waarin blijdschap en verdriet samenkomen. Het komt erop neer dat Moederdag voor sommigen een dag is waarbij ze in de watten worden gelegd, en voor sommigen een dag van confrontatie.

Maar het is de dag van moeders, in welke vorm dan ook! En een Godvrezende moeder mag geprezen worden, zegt de Bijbel.

De ideale moeder en vrouw

Kracht en glorie zijn haar kleding, zij lacht de komende dag toe. Zij doet haar mond open met wijsheid, onderricht uit genegenheid ligt op haar tong. Zij houdt de gangen van haar huisgezin in het oog, en brood van de luiheid eet zij niet. Haar kinderen staan op en prijzen haar gelukkig, ook haar echtgenoot roemt haar. Veel dochters hebben krachtige daden verricht, maar jíj overtreft ze allemaal. Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de Heere vreest, die zal geprezen worden. Geef haar van de vrucht van haar handen en laat haar werken haar prijzen in de poorten.
– Spreuken 31:25-31 (HSV)

Spreuken 31 is een krachtig bijbelgedeelte. Het hoofdstuk is geschreven door koning Lemuël (het is niet helemaal duidelijk welke koning hiermee bedoeld wordt). Het eerste gedeelte gaat over een edele koning, waarin hij de wijsheden die zijn moeder hem heeft geleerd beschrijft, maar vanaf vers 10 gaat het over een sterke vrouw.

In dit tweede gedeelte gaat het over een vrouw die moeder en vrouw (echtgenoot) is. Haar handelen wordt beschreven; ze is ijverig, niet lui, een harde werker en heeft haar zaakjes goed op orde. Haar gezin komt niets te kort. Ze is wijs en Godvrezend. Haar harde werken worden beloond. Het is het ideaalbeeld van een vrouw. Al lezend valt het mij op dat deze vrouw amper zou slapen en in onze tijd (met alle andere afleidingen) wel eens goed in aanmerking zou kunnen komen voor een burn-out. Want wanneer komt zij tot rust?

Krachtige vrouw

We hoeven deze manier van werken niet te kopiëren, dit past ook niet in onze tijd. Maar als ik het hele hoofdstuk (vanaf vers 10) lees, is het wel een vrouw zoals ik graag zou zijn. Onvermoeibaar en krachtig. Zij lacht de komende dag tegemoet, ze leeft dus niet vanuit angst. Ze vreest God, wat veel meer waard is dan er goed uitzien.

Het is een beeld om na te mogen streven. Wanneer we (meer) tijd met God doorbrengen, wordt angst kleiner, wordt er goed uitzien vanzelf minder belangrijk en ontdek je hoe je leeft vanuit Gods kracht. We leren wijsheid kennen en mogen deze aan nieuwe generaties doorgeven.

Moederdag: de dag van de vrouw

We kunnen Moederdag ook zien als de dag van ‘de vrouw’. En bovenstaande tekst gaat niet alleen over een moeder, maar ook over een krachtige vrouw. Het mag een inspiratie zijn voor elke vrouw.

Zoals de vrouw in Spreuken, zo wil ik zijn. En ik bid dat God meer van dit krachtige karakter in ons als vrouwen legt. Kijk maar in de spiegel en zeg: “Veel vrouwen hebben krachtige daden verricht, maar jíj overtreft ze allemaal!” (vers 29). Het voelt misschien ongeloofwaardig, maar de kern is: je mag er zijn! Inclusief dankbaarheid, blijdschap, verdriet en verlies. Met God aan je zijde lach je de komende (Moeder)dag tegemoet.

Aan de slag!

Lees Spreuken 31 vanaf vers 10. Bedenk wat van deze krachtige vrouw die hier beschreven staat, jij ook graag zou doen. Vraag God om jou hierbij te helpen en Zijn kracht in je zichtbaar te laten zijn.


Deel deze overdenking

  1. Anja Verschoor schreef:

    Het valt niet mee om de vrouw in spreuken te kopiëren, maar God heeft ons een plek gegeven, waar we het beste van onszelf mogen geven! Hij vraagt niet meer, maar ook niet minder. Suzanne, je hebt het mooi beschreven! Fijn dat je dit mag doen!
    Liefssxxx van je mams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap