Hoe duurzaam is jouw geloof?

26

okt

Marijke Gootjes-Verhoeve

Duurzaamheid is populair. Iets wat duurzaam is, is degelijk, blijvend, bestendig, consistent, hecht, kostbaar, langdurend, onveranderlijk, niet wankelbaar, onverzettelijk, solide, stabiel, standvastig, sterk, stevig (Encyclo.nl). Duurzame producten vergen een investering, maar zijn dat waard voor de lange termijn. Een actueel thema dat ik graag wil toepassen op ons geloof; hoe duurzaam is jouw geloof eigenlijk? 

Dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is geworden, heeft te maken met klimaatverandering, problemen met drinkwater, uitputting van grondstoffen, etcetera. Maar daarnaast is het ook een ‘hype’ geworden, waardoor je inflatie krijgt van duurzaamheid. Dit betekent dat nieuwe keuzes, die iets minder slecht zijn dan de vorige, meteen duurzaam worden genoemd, maar dat niet echt zijn. Een voorbeeld van inflatie van duurzaamheid is de verbeterde afvalscheiding, terwijl het pas echt duurzaam is als er mínder afval geproduceerd wordt. 

Wat heeft duurzaamheid met geloof te maken?

Nu vraag je je misschien af wat dit met geloven te maken heeft, maar dat ga ik uitleggen. Ik hoorde op Groot Nieuws Radio een interview met Paul Visser dat me aan het denken zette. Paul vroeg zich af of we God niet te goed en te mooi hebben gemaakt: als enkel een liefdevolle en genadige Vader.
Het gevaar hiermee is namelijk dat God niet meer voldoet op het moment dat we te maken krijgen met tegenslagen, waardoor het risico groot is dat we ons geloof in Hem verliezen.

Ik heb slechts een klein stukje van het gesprek opgevangen, maar het klinkt alsof we God dan niet langer kunnen ‘gebruiken’. Alsof geloof een goedkoop wegwerpartikel is, dat alleen van pas komt in goede tijden. Of dat er sprake is van inflatie van duurzaamheid: we nemen wél Gods liefde, genade en overwinning, maar niet de strijd, vervolging en volharding. 

Geloof en duurzaamheid gaan hand in hand

We kunnen er niet omheen dat geloven en duurzaamheid hand in hand gaan. Als we kijken naar de synoniemen van duurzaam, zoals genoemd in de inleiding, dan blijkt dat we een duurzame God hebben en dat ons geloof duurzaam zou moeten zijn. Een paar voorbeelden:

Wees standvastig en onwankelbaar…
Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk.

– 1 Korintiërs 15:58a en 16:13 (NBV’21)

Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want Hij die de belofte gedaan heeft is trouw.
– Hebreeën 10:23 (NBV’21)

Maar al moet u nog een korte tijd lijden, God, de bron van alle genade […]  zal u sterk en krachtig maken, zodat u staande zult blijven en niet zult wankelen.
– 1 Petrus 5:10 (NBV’21)

Een duurzaam geloof vergt investering

Als je je wilt uitstrekken naar een duurzaam geloof, vergt dat een investering. Dat je God niet oppervlakkig of eenzijdig kent, maar investeert in bijbellezen, gebed, aanbidding en het samenkomen met andere gelovigen, zodat je Hem steeds beter leert kennen. Een investering in tijd en inspanning.

Dat je gaat leven naar Zijn principes, zodat je wortelt en groeit in het geloof en steeds standvastiger wordt (Lucas 8:4-15). Dat je geloof staat als een – duurzaam – huis (Lucas 6:49). En dat je God niet loslaat als er moeilijkheden komen, maar dat je weet dat Hij bij je is in de nood (Psalm 91:15). Dat Hij het werk afmaakt dat Zijn hand is begonnen (Filippenzen 1:6) en alles kan laten meewerken voor wie Hem liefhebben (Romeinen 8:28). 

Een duurzaam geloof zal je iets kosten, maar het is de investering meer dan waard!

Uit onderzoek blijkt dat een crisis of calamiteit een goede kans biedt om te veranderen; om te verduurzamen, omdat dan de noodzaak groot is. Dus zelfs als jij je op dit moment afvraagt wat je nog aan het geloof hebt, hoef je het niet overboord te zetten. Je mag het juist zien als een optimale kans om (opnieuw) te investeren. Om te ontdekken wie God is, zowel tijdens de pieken als de dalen. Tijdens de hoogtepunten, maar ook juist tijdens de dieptepunten. Investeer in een duurzaam geloof, dat tegen een stootje kan en blijvend is. Je zult gaan ervaren dat het de investering meer dan waard is! 

Aan de slag!

  • Welk beeld heb jij van God gevormd en waar heb jij dat op gebaseerd?
  • Hoe duurzaam is jouw geloof? Ga hier eens over in gesprek met een geloofsvriend(in). 
  • Als het nodig is om (opnieuw) te investeren, maak dan aantekeningen van hoe je dat wilt aanpakken. 

Deel deze overdenking

  1. Gracina schreef:

    Sluit perfect aan bij de overdenking van 24/10/23.
    Mooie overdenking vooral hoe het ‘hype’ woord duurzaam gebruikt wordt.

  2. Renee schreef:

    Dankjewel Marijke voor deze mooie blog!
    De beste investering in duurzaamheid: God en een leven met Hem, met ups en downs!
    Op bergen en in dalen ja overal is God🙌🏻✨

  3. Judith Esajas schreef:

    Een hele goede en passende overdenking voor deze tijd. We zien tegenwoordig dat mensen het geloof of de kerk verlaten in moeilijke tijden. Maar God is de God van pieken en dalen in ons leven. Die moielijke momenten leren we Hem vaak op een andere manier kennen en wordt ons geloof versterkt , als we Hem de ruimte geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap