Drie redenen om de sabbat te vieren

27

okt

Marianne de Bart-van der Lee

Er was een tijd dat de zondag voor mij voelde als iedere andere dag. Met uitzondering van de kerkdienst ging ik gewoon door met alles wat me bezighield. Een wasje hier, wat werk daar. Een perfecte dag om een vakantie te boeken of de nieuwe kleding voor de jongens bij elkaar te shoppen. In de ochtend naar de kerk, in de middag het ritme van iedere andere dag. Achteraf begrijp ik wel dat ik me chronisch moe en gehaast voelde. 

Het veranderde toen ik mij begon te verdiepen in de sabbat. Hoe meer ik erover las, hoe meer ik begon te verlangen naar deze rustdag. En zo begon ik met het beoefenen van een dag van rust, vreugde en aanbidding. Vandaag deel ik drie redenen waarom ik dit ook jou van harte aanbeveel. 

Reden 1: God rustte

Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had. En God zegende de zevende dag en heiligde die, want daarop rustte Hij van al Zijn werk, dat God schiep door het te maken.
– Genesis 2:2-3 (HSV)

God bepaalde dit ritme. Zes dagen werken, één dag rust. En aangezien wij naar Zijn beeld zijn geschapen (Genesis 1:26), zit dit ritme ook in ons. God zegende de sabbatdag zelfs.
Als je begint bij Genesis 1, lees je dat God eerst de dieren en levende wezens zegent, dan de mens en als derde de sabbat. Zó belangrijk is deze dag dus!

Sabbat betekent letterlijk ‘stoppen’. Stoppen met werken en het huishouden. Stoppen met kopen. Zelfs stoppen met je zorgen te maken. Want ook dat kan de volgende dag weer. 

‘Maar ik heb het zo druk…’, God rustte. 

‘Mijn to do list is nog niet af…’, God rustte. 

‘En ik moet nog…’, God rustte! 

Reden 2: Het staat in Zijn wet

Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, [noch] uw slaaf, noch uw slavin, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.
– Exodus 20:8-11 (HSV)

Het gebod over de sabbat is de langste van alle geboden. Bijna eenderde van de tien geboden vertelt je dat je de sabbat in ere moet houden én waarom. God rustte, daarom moet jij dat ook doen, maar dat niet alleen! Wist je dat de tien geboden twee keer in de Bijbel staan en dat de tweede keer het sabbatsgebod anders is? De eerste verzen zijn hetzelfde, maar dan staat er:  

Want u zult in gedachten houden dat u slaaf geweest bent in het land Egypte en dat de HEERE, uw God, u vandaar uitgeleid heeft met sterke hand en uitgestrekte arm. Daarom heeft de HEERE, uw God, u geboden de dag van de sabbat te houden.
– Deuteronomium 5:12-15 (HSV)

De sabbat is niet alleen een dag om te rusten, maar ook een dag om in gedachten te houden wie God is. Hij is je Redder en Bevrijder! 

Reden 3: De sabbat is een geschenk van God

En Hij voegde eraan toe: ‘De sabbat is er voor de mens, en niet de mens voor de sabbat.
– Markus 2:27 (NBG21)

Een van de mooiste verzen over de sabbat vind ik dit vers uit Markus. Jezus is in dit gedeelte in gesprek met de farizeeën, omdat de discipelen aren plukte en dat volgens de wetten (er zijn er meer dan 350 alleen al over de sabbat!) niet mocht. De farizeeën maakten de sabbat wettisch, maar zo is deze dag nooit bedoeld. De sabbat is ná Adam geschapen, als geschenk voor de mens. Niet vóór Adam, als doel op zichzelf. 

Aan de slag!

Heb ik je overtuigd? Oefen dan ook met me mee! Ik kies voor 24 uur rust van zaterdag- tot zondagavond, maar een andere dag kan natuurlijk ook. Probeer het een aantal weken achter elkaar. Stop. Rust. Spendeer tijd met mensen die je liefhebt. Deel een maaltijd. Lees een boek. Doe en dutje. Of doe helemaal niets. God geeft je met deze dag een prachtig geschenk!

Deel deze overdenking

 1. Gerda schreef:

  Zo ben ik opgegroeid. Tegenwoordig ben ik iets gemakkelijker, u die zin dat het nog steeds een rustdag is met kerkgang. Maar ik pak tegenwoordig wel regelmatig een knutselwerkje oid. Ook ver het luisteren van een cd met zang of muziek. Kun je ondertussen heerlijk zitten mijmeren. Werkt lekker ontspannend.

  • Marianne schreef:

   Herkenbaar. Vroeger mocht ik dingen echt niet. Nu kies ik er bewust voor sommige dingen te laten, omdat dat me zoveel brengt. En heerlijk om op zo’n dag zo’n knutselwerkje te pakken dan he! Alleen al jezelf de tijd gunnen om even rustig na te denken en niets te ‘moeten’ is al super fijn. Fijne (rustige) zondag.toegewenst!

 2. Astrid schreef:

  Mooie blog Marianne. Als je terug gaat in de geschiedenis is de sabbat van oorsprong van vrijdag- tot zaterdagavond. Ik heb dan mijn rustdag en ik vind het heerlijk, om dan niet meer bezig te hoeven zijn met al mijn dagelijkse dingen, ook al kost het mij wel eens moeite om mij daar van los te maken. Ik heb die dag dan ook meer tijd voor God en ontspanning. 🙏

  • Marianne schreef:

   Helemaal waar! Dat had ik er achteraf wel bij kunnen of moeten vermelden. Vanwege het ritme waar ik met mijn gezin in zit is dat voor nu niet haalbaar, maar wie weet in de toekomst.

   Wat fijn dat jij ook die rustdag viert! Super herkenbaar dat het heerlijk is om je niet bezig te hoeven houden met de dagelijkse dingen en dat er meer tijd is voor God en ontspanning. En dat loskomen is echt oefenen he?! De ene rustdag gaat dat beter als de andere. Hopelijk heb je een fijne sabbat achter de rug!

 3. Elise schreef:

  Prachtige overdenking, ik denk alleen dat al de teksten die je noemt wijzen op de zaterdag als de Sabbat om op te rusten en God te eerbiedigen.

  • Marianne schreef:

   Zeker! Dat had ik achteraf er wel bij kunnen/moeten vermelden. Alleen in het ritme waarin ik met mijn gezin zit is dat voor nu niet haalbaar. Vandaar dat ik er nu voor kies om van zaterdagavond – zondagavond de sabbat te vieren. Ondanks dat dat niet de officiële dag brengt deze dag met God me al zoveel!

 4. Annemiek schreef:

  Mooi marianne! Sabbat of zondag als we maar één dag per week rusten en extra aandacht hebben voor Hem en voor elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap