Het zijn de dingen die je doet

13

sep

Gastblogger

Heb je een lekkere zomervakantie gehad? Nu je heerlijke zomervakantie voorbij is, begint alles weer. Werken, verder met je studie, een etentje, lunchafspraak etc. Je week zit volgepland en je hebt het eigenlijk gewoon weer ouderwets druk, net zoals voor de vakantie. De dingen die je doet, zijn al weekvullend.


Zo gaat het bij mij eigenlijk wel. Mijn voornemens om het na de vakantie wat rustiger aan te doen, zijn helaas weer weg. De agenda ontploft weer en ik ren van de ene afspraak naar de andere.

In onze kerk vragen ze regelmatig vrijwilligers, die taken op zich willen nemen. Dat lijkt me heel gaaf, maar dan op een moment dat ik minder zou gaan werken en mijn agenda wat leger zou zijn. En ik ken mezelf inmiddels wel een beetje. Ben regelmatig aan vrijwilligerswerk begonnen, maar wanneer mijn agenda overstroomt, dan stop ik daar als eerste mee vanwege tijdsgebrek. Niet iets om trots op zijn, maar soms moet je prioriteiten stellen.

En dan komt het nummer van “Matthijn Buwalda – De dingen die je doet” voorbij in mijn Spotify-lijst:

“Het zijn de dingen die je doet
De dingen die je doet die niemand ziet
Die zeggen wie je bent

Een mens, een mens bewijst zich niet
In wat hij doet en zegt voor zijn publiek
Wie hij is blijkt in de kantlijn van zijn leven

Het kleine dat de grootste moeite kost
Het lijden dat maar niet wordt opgelost
Daar kom je alledaagse heldendagen tegen.”

Dat lied zet mij weer even aan het denken. Dat de dingen die ik doe, zeggen wie ik ben. Zijn mijn prioriteiten dan wel echt prioriteiten? Zijn het misschien wel belangrijke dingen voor het leven hier op aarde, maar is het ook belangrijk voor God?

Ik las het volgende stukje uit Lucas 11 (BGT) wat mij heeft gedwongen om prioriteiten te veranderen:

“Niemand zet een brandende lamp onder in een kast. Je zet een lamp juist hoog. Dan kan iedereen die binnenkomt, het licht goed zien. Elk mens kan licht uitstralen. Als je doet wat God wil, dan straal je licht uit. Maar als je niet doet wat God wil, dan straal je geen licht uit. Zorg dus dat je doet wat God wil. Als je dat altijd doet, dan straal je overal om je licht uit. Dan ben je net als een lamp. “

Een vraag die ik kreeg toen ik dit stuk las, was: wat is dan wat God wil dat je doet? Die vraag werd een stuk verder in de tekst beantwoord.

“God heeft niet alleen de buitenkant gemaakt, maar ook de binnenkant. Je moet goed zijn voor arme mensen. Dan ben je van binnen goed, en dat is voor God het belangrijkste.”

Aan de slag!

Een lamp zijn voor je omgeving is toch veel gaver dan die overvolle agenda? Misschien kun je toch wat veranderen aan de dingen die je doet en je prioriteiten anders stellen. Een kritische blik op je agenda – en misschien past daar dan toch een taak in je gemeente, een onverwachts bezoekje of een kaartje aan iemand die het moeilijk heeft. Het zijn de kleine dingen die je doet, de dingen die je doet die niemand ziet, die zeggen wie je bent.

 

Deze blog is geschreven door gastblogger Annelies!
Annelies lacht van de lieve mensen om haar heen, een huppelende Guus, relaxen in de hangmat en strandvakanties. Ze is getrouwd met de leukste Lloyd. Kinderverpleegkundige in opleiding, waarbij ze iedere dag weer mag genieten en leren van de puurheid en oprechtheid van kinderen.

Deel deze overdenking

  1. Tineke Vijlbrief schreef:

    Bemoedifend, ga door!

    Ga het herkauwen, op de dag nog eens lezen. Juist nu had ik dit nodig

    🙏🤲🤜🤛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap