Niets is méér waard dan wijsheid – waarom wij dit nodig hebben en hoe we het kunnen krijgen

14

sep

Stefanie

Denk je aan wijsheid, dan denk je aan Salomo. Ik wel tenminste. Salomo was een trouwe dienaar van God. Hij hield met zijn hele hart van God en wilde zijn geboden naleven. Als koning van het volk Israël was hij zich meer dan bewust van zijn verantwoordelijke taak. Op een nacht verscheen God aan Salomo in een droom. Salomo mocht alles vragen wat hij maar wilde en God zou het hem geven. Stel je eens voor dat God dat tegen jou zou zeggen, wat zou jij dan antwoorden? Salomo vraagt om wijsheid. Hij had om zoveel andere dingen kunnen vragen. Hij had om rijkdom of een lang leven kunnen vragen, maar dat vraagt hij niet. Hij wil zijn volk goed en eerlijk kunnen leiden en weet precies wat hij daarvoor nodig heeft. Wijsheid is belangrijk, maar hoe word je wijs en wat maakt dat dit zo belangrijk is?

Het bijbelboek Spreuken wordt ook wel hét wijsheidsboek genoemd. In het eerste hoofdstuk lezen we dat dit boek door koning Salomo is geschreven. Hier vinden we vast het antwoord op de bovenstaande vragen.

Het begin van wijsheid

“Als je wijs wil worden, begin dan met ontzag te hebben voor de Heer. Als je de heilige God kent, word je verstandig.”
(Spreuken 9:10, BasisBijbel)

Oké, simpel. Of toch niet?!

Ontzag hebben voor iets of iemand wordt ook wel omschreven als eerbiedige bewondering of groot respect hebben. Ontzag hebben voor de Heer gaat echter nog veel dieper. Als we ontzag hebben voor God, stellen we onszelf nederig op. We erkennen Gods grootheid, macht en majesteit. Hij, de Schepper van hemel en aarde, heeft alles zo ingenieus geschapen. Zijn plannen zijn veel groter dan onze plannen, ze gaan ons verstand te boven. Hij is hoogverheven, staat boven alles en iedereen. Alles is uit Hem en door Hem en tot Hem geschapen en vindt zijn doel in Hem.

Het belang van wijsheid

“Het is heerlijk als je wijsheid vindt. Het is heerlijk als je verstandig wordt. Want dat levert méér op dan zilver. Wat je ermee krijgt, is beter dan goud. Wijsheid is meer waard dan edelstenen. Je kan je niets beters wensen dan wijsheid.”
(Spreuken 3:13-15, BasisBijbel)

We hebben wijsheid nodig om bedachtzame keuzes te maken. Om goed van kwaad te onderscheiden, om de juiste weg te bewandelen.

“Mijn zoon, streef naar bedachtzaamheid en wijs beraad, verlies die nooit uit het oog. Ze zullen een bron van leven voor je zijn, een sieraad om je hals.”
(Spreuken 3:22, NBV)

De Bron van wijsheid

In 1 Koningen 3 lezen we dat Salomo zijn wijsheid van God ontvangt. En ook in Spreuken 2 kunnen we lezen dat God wijsheid geeft aan mensen die leven zoals Hij dat wil. God is de bron van alle wijsheid. Alles wat Hij zegt, is wijs en verstandig. We mogen net als Salomo vragen om wijs te zijn. Als we dat doen, belooft God dat Hij het zal geven.

“En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden.”
(Jakobus 1:5, HSV)

Aan de slag!

Wijsheid is dus belangrijk. Het is belangrijker dan goud of zilver, het is meer waard dan edelstenen. We hebben het allemaal nodig. Misschien sta jij op dit moment wel voor een lastige keuze waar je wel wat wijsheid bij kunt gebruiken. Of misschien kom je vandaag een situatie tegen waarbij je een extra portie wijsheid nodig hebt.

Dat begint dus met ontzag voor de Heer. Geef Hem de eerste plaats in je leven. Spreek in gebed je ontzag voor God uit en vraag Hem om wijsheid als je dat nodig hebt. Hij zal het je geven!

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Pak je Bijbel er dan bij en begin met lezen in Spreuken.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooi Steef! Bedankt voor deze reminder.😘

 2. christa schreef:

  Prachtig!

 3. Cynthia schreef:

  Zo mooi….laat ik daar nu net voor gebeden hebben voordat ik dit las. Het is zo waar dat Hij je dit geeft als je hier om vraagt heb ik al meerdere malen mogen ervaren.
  Bedankt!

 4. Stefanie schreef:

  Wat bijzonder dat het zo goed aansloot bij je gebed, Cynthia! God is een goede God, die doet wat Hij zegt. Dus als Hij belooft dat Hij wijsheid geeft aan wie dat vraagt, dan doet Hij dat! Mooi dat jij dat al vaker hebt mogen ervaren 🙂 Gods zegen en wijsheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap