Het wrede plan van Haman

13

apr

Jacomien van Urk

Lezen: Esther 3:5-9, 4:1-3

We zouden wel even in het hoofd van Haman willen kruipen, om te begrijpen waarom hij nou echt de Joden wilde vermoorden. Waardoor werd hij gedreven? Was het jaloezie naar Mordechai? Wist hij dat koningin Esther een Jood was? Wilde hij een staatsgreep doen? Of werd hij gedreven door pure haat tegen de Joden?

Haman pakt de koning in met leugens en geld. De koning valt voor zijn listige plan en stemt in. Haman wacht geen moment en zet zo snel mogelijk iedereen in om door het hele land het bevel te laten klinken. Wat een gedrevenheid, gevoed uit de bron van haat en hoogmoed.

Maar terwijl Haman zich laat drijven door haat en het lijkt alsof dit plan kans van slagen heeft, gebeurt er iets in de hemel. De Bron van liefde ziet zijn volk en kent de plannen van het kwaad. Hij hoort het jammeren van zijn volk. Hij ziet dat ze vasten en wenen. En daar laat Hij het zeker niet bij. God verheugt zich erop om Zichzelf te laten zien door deze hele situatie heen. Om te laten zien dat Hij de Machtige is. De duivel is geen gelijke partij voor God. God heeft geen gelijke. Hij is de Machtige,  Die spreekt en het is er, gebiedt en het staat er.

Ervaar jij strijd in je leven? Dit kan op verschillende manieren zijn. Misschien worstel je met depressieve gedachten, twijfel, angst of vermoeidheid. Of misschien wacht je al jaren op een antwoord en wil je het opgeven. Het kan lijken dat de duisternis overwint. Dat de plannen van het kwaad de overhand krijgen. Maar niets is minder waar! God is niet veranderd. Hij is nog steeds de Alpha en de Omega. God laat nooit los wat zijn hand begon. Hij kan alles en geen plan is onmogelijk voor Hem (Job 42:2). Je mag vandaag op Gods reddende macht vertrouwen.

Doordenkertje

Hoe kun jij vandaag vertrouwen op God? Maak bijvoorbeeld een mooie wallpaper voor op je telefoon met de tekst: Geen plan is onmogelijk voor U. Zet deze op je toegangsscherm, zodat je er elke keer aan herinnerd wordt.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap