Het wrede plan van de Hoge Raad

12

apr

Mandy

Lezen: Johannes 11:47-57

‘Dit kan toch zo niet langer? We kunnen die Man niet ongestoord zijn gang laten gaan!’
‘Hij blijft maar wonderen verrichten. Steeds meer mensen volgen hem op de voet en geloven Hem.’
‘Ja, en nu heeft Hij zelfs iemand uit de dood opgewekt die al vier dagen in zijn graf lag. Vier!’
‘We moeten iets doen, voordat dit compleet uit de hand loopt.’

Dit kan zomaar één van de gesprekken zijn geweest die de Joodse leiders voerden. Je voelt de spanning. De angst om de controle te verliezen en posities kwijt te raken. Angst voor het onbekende. En de boosheid die al een tijdje geleden wortel schoot en nu vrucht draagt. Het is de Hoge Raad steeds duidelijker: die Jezus moet uit de weg geruimd worden.

Dit is, in de kern, wat Jezus met mensen doet. Waar wij zo zeker zijn van hoe het moet gaan of hoort, brengt Hij een ander perspectief. En dat wringt. Maakt ons angstig. Want wat als we loslaten wat voor ons zo bekend is? Hoe weten jij en ik dan dat het goedkomt?

En dáár zit het ‘m in. Jezus vraagt om jouw vertrouwen. Om dwars door je boosheid en angst heen te kijken en Hem te zien voor wie Hij is. Wanneer alles binnenin je zich wil verzetten, vraagt Hij om een kans om te laten zien dat Hij je vertrouwen waard is.

Jezus kende de plannen van de Hoge Raad. Hij wist dat ze hem wilden doden. En Hij wist ook dat dit uiteindelijk de wil van zijn Vader was. Hij weerhield ze niet van hun boze plannen. Terwijl Hij hier alle recht toe had. Er was géén kwaad in Hem te vinden. En toch liet Hij zich gevangennemen. Omdat Hij wist Wie de uiteindelijke overwinning zou behalen.

Doordenkertje

Word jij weleens benadeeld omdat je gelovig bent? Hoe is dit voor jou? Hoe kun je vandaag een voorbeeld nemen aan de bereidwilligheid van Jezus om zich over te geven aan de wil van Zijn Vader?

Deel deze overdenking

  1. Carola schreef:

    Oja, zo waar! Jezus brengt een ander perspectief! Ook in ons aardse denken…. maar wij zijn geroepen om te kijken vanaf het hemelse perspectief, maar dat vraagt soms heel wat…en ja dat wringt.
    Mooi hoor Mandy! Dank je wel. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap