Esther als middelaar gekozen

14

apr

Jacomien van Urk

Lezen: Esther 4:4-17     

Misschien ken je de quote ‘you are born for a time as this’. Deze zin komt uit het boek Esther! Mordechai zegt het tegen haar wanneer ze de eerste keer geweigerd heeft om naar de koning te gaan om genade te vragen voor het volk. Mordechai wijst Esther op haar roeping om het volk te redden van de ondergang en de reddingsoperatie uit te voeren.

Esther staat voor de enorme opdracht om zich niet te laten leiden door de angst voor de dood, maar door het vertrouwen dat God uitredding zal geven. Het vraagt moed, toewijding en geloofsvertrouwen. Ze geeft Mordechai duidelijke instructies: het hele volk moet drie dagen lang vasten (niet eten en drinken). Dit intense vasten van de Joden en van haarzelf met haar meisjes moet haar ontmoeting met de koning voorbereiden, want zij is zich goed bewust van de mogelijke gevolgen. Het is een zware en risicovolle onderneming, waarbij zij de steun van de hele Joodse gemeenschap nodig heeft.

Esther geeft in zelfopoffering wat ze kan geven. Ze zegt het: ‘Als ik dan omkom, dan kom ik om.’ (Esther 4:16). Haar optreden leert ons volkomen afhankelijkheid van God en het belang van gebed, vasten en voorbede door anderen.

Ook jij komt in je leven voor grote of kleine beslissende momenten te staan. Je mag daarin kiezen voor toewijding aan Gods plan. Hij geeft moed om tot de juiste beslissingen te komen in gehoorzaamheid aan Zijn Woord.

Doordenkertje

Sta jij op dit moment voor een beslissend moment in je leven? Hoe kun je hierin een voorbeeld nemen aan Esther?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap