Het lied van Maria: de wereld op zijn kop

08

mrt

Martina Fraanje

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Deze dag heeft al oude papieren. Op 8 maart in 1908 marcheerden 15000 vrouwen door New York City om een beter salaris, kortere werktijden en stemrecht op te eisen. Vanaf 1977 is het een jaarlijks terugkerend fenomeen om te vieren wat vrouwen hebben bereikt maar ook om aandacht te vragen voor het uitbannen van geweld tegen en ongelijkheid van vrouwen. Ik wil op deze dag graag aandacht vragen voor Maria, een vrouw die al eeuwen eerder een bijzonder vergezicht zag met nog veel oudere papieren.  

Als Maria bij Elizabeth komt (je leest over hun ontmoeting in Lukas 1), moet er een last van haar af zijn gevallen. Ze blijkt niet de enige te zijn geweest die bijzondere dingen heeft meegemaakt. Elizabeth erkent wat de engel tegen haar heeft gezegd. Ze geeft haar eer als de moeder van de komende Messias. Dan breekt Maria uit in een lied. De tekst van dit lied, het Magnificat, is op talloze manieren op muziek gezet. De Katholieke mis heeft het lied als een vast liturgisch onderdeel. De woorden van een meisje uit Nazareth zijn een inspiratie geweest voor grote componisten. Wat is het een bijzonder lied! Het markeert echt een keerpunt in de geschiedenis. Nu gaat God doen wat Hij al eeuwen heeft beloofd. Ze zingt:  

Hij trekt zich het lot aan van Israël, zijn dienaar, zoals hij aan onze voorouders heeft beloofd: hij herinnert zich zijn barmhartigheid jegens Abraham en zijn nageslacht, tot in eeuwigheid. 
– Lucas 1: 54-55 (NBV)

Oude beloften 

De woorden van Maria komen niet uit de lucht vallen. Ze leunen op nog oudere woorden en beloften van God.  Je kunt er het lied van Hanna in herkennen die ook zingt over dat God eenvoudigen zal verhogen. De twee vrouwen deelden de droom dat God die beloften eindelijk in vervulling zou brengen. In het verbond met Abraham beloofde God dat door Israël alle volken gezegend zouden worden. Wat was ervan terechtgekomen?

Van Israël was niet veel over. Al eeuwenlang waren ze in de macht van andere volken, zelfs in het beloofde land. Die eerste keer was het zogenaamde Magnificat niet te horen in een concertzaal of kathedraal maar in het bergland van Galilea. Ik denk dat het niet toevallig is dat dit lied te horen is op deze plek bij deze twee vrouwen, een heel jonge en waarschijnlijk arme vrouw en een vrouw die er buiten stond vanwege haar onvruchtbaarheid. Ver voor Internationale Vrouwendag was het voor hen ook als vrouw niet makkelijk. Zij zaten in die hoek waar de klappen vallen. Zij behoorden tot de onderkant van de samenleving.  De verwachting van de Messias is hun hoop op verandering.  

Solidariteit 

Maria ziet een vergezicht van een wereld die op zijn kop gaat. Degenen die het nu voor het zeggen hebben in de wereld, zullen moeten inbinden. Dat betekent goed nieuws voor mensen die onder hun tirannie lijden.

Hoe kijk jij aan tegen Internationale Vrouwendag? Ik heb het gevoel dat het in Nederland niet zo leeft. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat een groot deel van de vrouwen in Nederland het goed heeft. Maar nog steeds zijn er in de wereld vrouwen en meisjes die lijden onder geweld en leven in moeilijke omstandigheden omdat ze vrouw zijn.
Sinds ik in een land heb gewoond waar vrouwen en meisjes het heel moeilijk hebben, voel ik me als vrouw solidair met vrouwen en meisjes die het zwaar hebben. Het gaat me aan het hart en ik wil voor hun rechten opkomen, ook vanuit mijn geloof. Die solidariteit vind ik ook bij Maria en Elizabeth in hun situatie. Vaak is er rivaliteit tussen vrouwen en meisjes. Deze vrouwen zoeken elkaar op en zijn solidair met elkaar.  

Hoop 

Dagen als Internationale Vrouwendag zijn goede initiatieven om aandacht te vragen voor de situatie van vrouwen wereldwijd. De commercie kaapt een dag als deze om zoveel mogelijk rozen en chocola te verkopen, maar daar gaat het helemaal niet om. Mocht jij vandaag een roos krijgen, dan hoef je die natuurlijk niet meteen in het gezicht te smijten van de gever, maar ik hoop dat je ook de gelegenheid aangrijpt om ook iets te vertellen over de bedoeling van deze dag.
Ik hoop dat je geinspireerd raakt om je solidair te voelen met vrouwen en meisjes die het zwaar hebben alleen omdat ze vrouw zijn.

En toch, Internationale Vrouwendag kan vast bewustheid creëren, maar na vandaag draait de wereld weer door zoals het was. Is het dan toch zinloos? Door Maria’s lied blijf ik hoop houden voor vrouwen en meisjes. Als de wereld op zijn kop gaat, gaat er echt iets veranderen. Als de situatie uitzichtloos lijkt, is God groter. Het beginpunt van het lied van Maria leek nergens op en toch vertrouwde zij op God. Hij zal de dingen gaan veranderen! Dat is genoeg reden om te blijven vechten, hoop te houden, en… te ZINGEN.  

Aan de slag! 

  • Laat je inspireren door een andere vrouw die licht wil zijn.
  • Luister naar het lied van Maria (in een versie van Sela).

Deel deze overdenking

  1. Adjo schreef:

    We hadden als christenen ( vrouwen) rozen kunnen brengen bij allerlei instanties, bijvoorbeeld bij vrouwen uit Oekraïne en Rusland. Biddend en steunend (Bid&Werk)
    DV volgend jaar of. misschien op moederdag?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap