Het licht van de wereld

15

aug

Alina van Rijn

‘We moeten een lichtje zijn!’ Dit was de conclusie die werd getrokken tijdens één van de bijbelstudies waaraan ik deelnam. Net als de meesten van de groep knikte ik instemmend ‘ja’. Toen ik er later weer aan terugdacht, kwam ik tot de conclusie dat ik het zelf ten diepste nog best lastig vind om dat lichtje te zijn. Want hoé moet ik dat dan zijn?

Je bént het het licht

‘U bent het licht van de wereld’, zegt Jezus in Mattheüs 5:14. Dat wil zeggen: je bént al een licht. Maar waar staat jouw lamp en hoe fel schijnt dat licht? Kunnen mensen van veraf jouw licht al zien? Of staat jouw lamp onder de korenmaat?

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik voel me soms net een schemerlampje tussen allemaal bouwlampen. Mijn licht zou juist nog feller moeten gaan branden wanneer ik de mooiste getuigenissen hoor. Of wanneer ik hoor dat het evangeliseren in de stad zo gezegend werd. Of als ik kijk naar die ene vrouw of man uit de gemeente die altijd voor iedereen klaarstaat. Maar waar het mij juist zou moeten bemoedigen en aanmoedigen, merk ik dat mijn schuwe lichtje bang wordt om te schijnen.

Er zit ook een groot gevaar in het vergelijken van je licht met dat van anderen. Want de focus ligt daarbij teveel op onszelf. Hoe fel wij wel niet schijnen. En dat is niet het doel. Het gaat erom op wie ons licht valt. Wie wij ermee in de ‘spotlight’ zetten. Ik moest denken aan dat liedje: ‘This little light of mine. I’m gonna let it shine.’ Ik heb het zelf een klein beetje gewijzigd door één woordje te vervangen: ‘This little light of mine, I’m gonna let Him shine.’ Dit zette alles voor mij weer even in perspectief. Het gaat erom dat ons licht op Hem valt.

Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemel is, verheerlijken.
– Mattheüs 5:16 (HSV)

Dat is ook precies wat Jezus zegt in Mattheüs 5:16: ‘Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemel is, verheerlijken.’
Een licht zijn is dus geen doel op zich, maar een middel tot een hoger doel. Namelijk, het verheerlijken van de Vader. Dát is het doel. Licht verspreiden door middel van goede werken, zodat de Vader de eer krijgt Hij verdient.

Het Licht van de wereld

En wanneer het dan voor ons soms moeilijk is om ons licht te laten schijnen, mogen we opzien naar Hem die het Licht van de wereld is. In Johannes 8:12 zegt Jezus het zelf: ‘Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.’

We mogen zijn licht weerkaatsen, zodat iedereen die nog in duisternis wandelt, Jezus mag zien. Verwarmd zal worden in zijn heerlijke licht. Om dan te mogen zingen: Licht van de wereld, U scheen in mijn duisternis. Nu mag ik zien wie U bent. Liefde die maakt dat ik U wil kennen, Heer. Bij U wil zijn elk moment!

Aan de slag!

Vraag vandaag eens heel bewust in gebed om Gods licht te mogen verspreiden aan hen die nog in duisternis wandelen. Dat God de mensen op je pad zal brengen die zijn licht nodig hebben.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Alina voor deze mooie blog.
    Soms stralen we meer uit dan we zelf weten en beseffen.
    Als we onze ogen gericht houden op de Here Jezus bij alles wat we doen, straalt Zijn licht door ons heen. In psalm 36 staat in Uw licht zien wij het licht.
    En Psalm 27 zegt : de Heer is mijn licht en mijn heil, wat vrees ik nog! We hoeven niet allemaal even fel te schitteren. Maar schitter en schijn! Omdat Jezus leeft in ons✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap