Het is voor mij goed om dichtbij God te zijn

03

jan

Anne-Saar Kunz

Wat wil ik? Welke keuze zal ik maken? Welke kant ga ik op? Waar investeer ik in, en waarin juist niet? Wat levert het me op? Het zijn vragen van onze tijd, het zijn vragen die jou en mij waarschijnlijk bezighouden. Op zich niet gek, als je het mij vraagt, ben ik juist een voorstander van dit soort vragen. Het is goed om zo af en toe even stil te staan en jezelf af te vragen wat je aan het doen bent, waar je naar toe wilt werken en hoe je dat doet. Maar soms vraag ik me ook weleens af: is alles niet een grote vlucht? Wat is eigenlijk onze hoogste prioriteit?

Pas vroeg iemand aan mij of ik met diegene wilde bijbel lezen. Ik sloeg de Bijbel open en dacht na over wat ik zou lezen. Ik kwam uit bij Psalm 73. De psalm zelf kende ik in de onberijmde versie niet zo goed, maar in de berijmende versie wel. Als we die psalm zingen in de kerk krijg ik altijd een beetje kippenvel. En dan met name bij vers 12. Ik zal dan gedurig bij U zijn, met al mijn noden, angst en pijn. Het is voor mij een beetje een voorproefje op dat wat komen gaat. Voor altijd dichtbij God, hoe zou dat zijn?  

Ik las dus Psalm 73. En terwijl ik las kwam ik bij vers 28. Ik lees het eerst graag met je, voordat ik verder ga.  

Maar wat mij betreft, het is voor mij goed dichtbij God te zijn.  
Ik neem mijn toevlucht tot de Heere Heere, 
om al Uw werken te vertellen. 
– Psalm 73: 28 (HSV).

Deze psalm is een psalm van Asaf. En wanneer je de hele psalm leest kom je erachter dat Asaf het moeilijk had. In vers 14 bijvoorbeeld schrijft hij: ‘Want de hele dag word ik gekweld en mijn bestraffing is er elke morgen.’ Diepe tegenslagen heeft Asaf in zijn leven gehad en wanneer hij dan keek naar de goddelozen leek het wel of het bij hen allemaal voor de wind ging. ‘Zie, dezen zijn goddeloos, toch hebben zij in de wereld rust en vermeerderen hun vermogen.’ (Psalm 73:12, HSV)
Asaf vraagt zich af hoe God deze wereld regeert. Hij kan het niet begrijpen. In vers 16 schrijft hij: ‘Toch heb ik nagedacht om dit te kunnen begrijpen, maar het was moeite in mijn ogen.’ Maar, het lijkt wel of deze psalm naar een climax toewerkt. Asaf kijkt naar de mensen om hem heen, ziet hoe ze God niet volgen en tegelijkertijd een goed leven hebben… en toch. Hoor, wat Asaf zegt! ‘Maar wat voor mij betreft het is voor mij goed dicht bij God te zijn.’
Ondanks alles, dichtbij God te zijn, dát is wat hij verlangt. Asaf ontdekt opnieuw wie de Heere voor hem is.   

Nu blijf ik bij U voor altijd, want het is goed voor mij om dichtbij God te zijn. Ik moet het even op mij in laten werken. Want hoe vaak denk ik niet dat juist al die andere dingen goed voor mij zijn? Hoe vaak verkies ik niet al het andere voor Jezus in mijn leven? Welke plek heeft hij eigenlijk? Als ik echt eerlijk ben? Is het werkelijk zo dat ik kan zeggen: voor mij goed? Dat is dichtbij God zijn.  

Nu blijf ik bij U voor altijd, 
God die mij troost, die bij mij zijt, 
mijn twijfel stilt en mijn verlangen, 
die mij in liefde houdt omvangen. 
– Psalm 73: 9, Nieuwe Psalmberijming  

Asaf ging door een geloofscrisis heen. Hij worstelde met God, maar leerde God door de psalm heen opnieuw vertrouwen. Hoe ziet je leven eruit, lieve vrouw? Op dit moment? Waar ben je druk mee? Ik zou soms zo graag willen dat ik jullie allemaal kon spreken, dat ik gewoon even een koffie met je kon doen, wie je ook bent en wat je ook doet. Maar, ik ben al zeer dankbaar dat je dit leest, dat je de moeite neemt om te investeren in je relatie met God. Want dat is het. Hoe pril die relatie ook is, het is goed dat je hier bent.
En het is nog beter om vanaf nu bij alles wat je doet je te beseffen; het allerbeste voor mij? Dat is dichtbij God zijn én – want er komt nog wat achteraan – mijn toevlucht nemen tot God. Hoe vaak vluchten we niet naar van alles en nog wat? Terwijl, bij Jezus moeten we wezen, aan zijn voeten. Daar worden we klein, daar komt Jezus dichtbij en zegt: Wees nou in geen ding bezorgd, maar laat alles met bidden en smeken in dankzegging bekend worden bij Mij. Want dan zal de vrede van God met je zijn.  

Aan de slag!  

Luister dit lied van Sela. Als een bemoediging, dat waar je ook bent en wat er deze dag ook op je pad komt: je mag je toevlucht nemen tot je God. Ik hoop en bid dat dát je enig verlangen is.  

Wie buiten U heb ik in de hemel?  
Naast U wens ik geen ander op aarde.
Bij God te zijn is mijn enig verlangen.
Mijn toevlucht vind ik bij God de Heere.
Nu weet ik mij altijd bij U, U houdt mij aan de hand. 

Deel deze overdenking

  1. Gea Lammers schreef:

    Wat een mooie overdenking!

  2. A. Sabandar schreef:

    Dank u wel voor deze bemoediging waar wij in deze wereld nodig hebben, Gods zegen gewenst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap