Het is niet altijd zonneschijn! Emoties in de Psalmen (deel 2)

23

sep

Marije Brandwijk

Gisteren zijn we in de Psalmen gedoken om verschillende emoties te zien die David daar beschrijft. Vandaag deel 2 hierover. Het leven kan soms heel angstig en verdrietig zijn, maar ook dan laat de Bijbel zien dat we die gevoelens bij God mogen brengen. Hij luistert altijd naar ons. Het is zoals Psalm 116:1 (HSV) zegt: Ik heb de HEERE lief, want Hij hoort mijn stem, mijn smeekbeden.

In gebed gaan tot de Vader, je smeekbeden delen met Hem, is denk ik het beste wat je kunt doen om je emoties te voelen of te uiten. Ik heb zelf ook ervaren dat je al pratende met God je eigen emotie van dat moment soms opeens veel beter begrijpt. Het niet altijd wegrennen van, maar juist stilstaan bij emoties zoals angst of verdriet, is wat het leven samen met God ook draagbaar maakt. Dat zien we ook weer bij David.

Uit de benauwdheid heb ik tot de HEERE geroepen, de HEERE heeft mij verhoord en in de ruimte gezet.
– Psalm 118:5 (HSV)

Emotie: Angst

Een angstig gevoel kan soms een enorme stempel op je leven drukken, zeker wanneer je dit met niemand deelt. Zeker in deze wereld, hier op aarde, zijn er soms veel dingen die je angstig kunnen maken of zorgen geven. Juist dan is het een reden om tot God te gaan, om Hem te vertellen van de dingen waar je bang voor bent. David kende zeker gevoelens van angst, of, zoals hij het vaak noemt, benauwdheid.

Uit de benauwdheid heb ik tot de HEERE geroepen, de HEERE heeft mij verhoord en in de ruimte gezet. De HEERE is bij mij, ik ben niet bevreesd. Wat kan een mens mij doen?
– Psalm 118:5-6 (HSV)

We zien hier zo prachtig die omschakeling van wat je emoties delen met God kan doen in je leven. We zien iemand die van angst naar vertrouwen gaat. We zien iemand die eerst angstig is, maar daarna iemand die krachtig is. David weet, nadat hij zijn angst bij God heeft gebracht, dat God bij Hem is. Hij is opeens niet meer angstig, niemand kan hem iets aandoen.

Emotie: Verdriet

De tranen lopen over je wangen, al het droevige word je te veel. Verdriet is een emotie die we ook heel diep kunnen voelen in heel ons lichaam. Misschien juist wanneer je verdriet voelt, kun je je afvragen of God je wel ziet in je tranen. David die ervaart dat God hem wél ziet in zijn verdriet, ook wanneer dat voor zijn gevoel misschien anders is. Zo lezen we:

Ú ziet het wél, want U aanschouwt de moeite en het verdriet, opdat men het in Uw hand geeft; op Ú verlaat de arme zich, U bent geweest een Helper van de wees.
– Psalm 10:14 (HSV)

Ik hoop dat de wetenschap dat de Heer jouw verdriet ziet, jouw tranen als het ware opvangt in een kruik (Psalm 56:9) je steunt en je daarin ook kan troosten. Dat je weet dat je dit bij God uit mag storten, wanneer je overspoeld bent door verdriet. Hij is onze echte Trooster.

Ik bid je toe dat het na het lezen van deze blogs over emoties in Psalmen gemakkelijker voor je is om je emoties bij God te delen. Ondanks dat Hij al weet hoe wij ons voelen, blijft het heel belangrijk om dat te doen. Het is ook iets heel menselijks. Ik hoop dat je het net als David wel eens uitroept naar God van verdriet, maar ook dat je God dankt voor de vreugde die Hij geeft in je leven. Want het leven is prachtig, met al zijn hoge bergtoppen en diepe dalen.

Aan de slag!

  • Ga eens, wanneer je een bepaalde emotie voelt vandaag, opzoek naar een bijbeltekst die hierbij hoort.
  • Dank God voor alle emoties die Hij in jou als mens geschapen heeft. Zonder die emoties zou het leven heel vlak zijn, denk je ook niet?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap