Het grote geheim van dankbaarheid

03

nov

Marijke Gootjes-Verhoeve

Vandaag is het dankdag. Een protestantse feestdag om te danken voor gewas en arbeid. Maar wat zegt dat ons nog? In hoeverre staan we stil bij dankbaarheid? Het kan zijn dat je je vasthoudt aan bepaalde gewoonten zoals danken voor het eten of voor het slapen gaan, maar hoe vaak schiet dat er niet bij in door onze alledaagse drukte? En waarom zouden we alleen kiezen voor bepaalde momenten om onze dank te uiten? Zou het niet beter zijn om de hele dag een dankbare houding te hebben? Dus dankbaarheid als levenshouding, zelfs als je leven moeilijk is en je met tegenslagen te maken hebt. Zelfs als dankbaarheid niet van nature in je karakter zit. Het is goed om ons te verdiepen in dankbaarheid en om ons erin te oefenen. Het blijkt namelijk de moeite waard, want er schuilt een groot geheim in dankbaarheid.

Je hebt vrouwen die óveral dankbaar voor zijn en bij wijze van spreken de tandarts nog bedanken dat hij of zij de kies zo geweldig gevuld heeft. Hoe dan, denk je?! a. Het was pijnlijk, b. het is hun werk en c. ze krijgen er goed voor betaald! Aan de andere kant… de tandarts heeft waarschijnlijk erger voorkomen door het gaatje te vullen.
Dit voorbeeld geeft meteen al de essentie weer van dankbaarheid, de uitwerking die een dankbare houding heeft: je voelt je beter als je dankbaar uit de tandartsstoel stapt, dan wanneer je slechts baalt dat uitgerekend jij die behandeling moest ondergaan.

Dankbaarheid maakt ons gelukkig!

Psychologisch onderzoek toont aan dat je meer geluk ervaart als je dankbaar bent. Dus hoe dankbaarder we zijn, hoe gelukkiger we zijn. Dankbaarheid heeft een positief effect op ons en dat is op zich niet zo gek natuurlijk, want de Bijbel leert ons dat al! God heeft immers het beste met ons voor en weet als onze Maker dat dankbaarheid ons goed doet.

Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u.
– 1 Thessalonicenzen 5:18 (HSV)

God danken in alle omstandigheden kan een pittige opdracht zijn. Toch is het Gods wil voor ons, omdat Hij weet wat het effect van dankbaarheid is én omdat er altijd redenen tot dankbaarheid zijn, zelfs (of juist!) op de moeilijke momenten in het leven.

De effecten van dankbaarheid op een rijtje:

 • Dankbaarheid verruimt je gezichtsveld en creëert lichtpuntjes: je richt je op de goede, positieve dingen die (ook) aanwezig zijn en waar je anders misschien aan voorbij zou gaan;
 • Door dankbaar te zijn voor dingen in je eigen leven, ben je niet bezig met jezelf vergelijken met anderen (die het soms beter lijken te hebben);
 • Dankbaarheid leidt ons naar God.
  Neem bijvoorbeeld nieuw leven bij de geboorte van een kind, het aanbreken van de lente of iets moois in de natuur. Het richt onze blik naar de Schepper.
  Ook dankbaarheid over Gods liefde en trouw, het geschenk van genade door Jezus, de Heilige Geest als Helper en Trooster én Gods Woord dat ons bemoedigt en onderwijst, zijn belangrijke onderwerpen waar we bij stil mogen staan;
 • Door je dankbaarheid te uiten naar God of naar een ander wordt jullie relatie samen versterkt: je richt je op het goede in de ander, spreekt waardering uit en dat heeft een wederzijds positief effect;
 • En door dankbaar te zijn geven we gehoor aan de volgende tekst waarin het geheim van dankbaarheid nog duidelijker wordt:

Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dán zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Ten slotte zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is , alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient. Doe dat en de God van de vrede zal met u zijn.
– Filippenzen 4:6-8 en 9b (NBV)

Het geheim van dankbaarheid onthuld!

Dankbaarheid is dus belangrijk, omdat:
– we vrede ontvangen die we met ons verstand niet kunnen bevatten;
– en die vrede beschermt ons hart (onze gevoelens) en onze gedachten in Jezus.

Dankbaarheid blijkt een onderdeel van de wapenrusting, het biedt ons bescherming. We zullen Gods tegenstander geen ruimte geven voor aanvallen in ons denken en in onze gevoelens en dat is juist zo belangrijk als onze omstandigheden moeilijk zijn! Door aandacht te geven aan alles wat positief is zullen we vrede ontvangen, zullen we meer geluk ervaren en zullen we krachtig zijn in de Heer, in welke situatie we ons ook bevinden. Tevens mogen we ons realiseren dat God alles kan laten meewerken ten goede voor hen die Hem liefhebben (Romeinen 8:28).

Dankbaar zijn op een dag als vandaag doet ons extra beseffen hoe goed we het hebben. Dankbaar zijn voor je maaltijd of aan het einde van een dag is een prima gewoonte. Het zijn momenten waarop je even stil wilt staan bij de goede dingen in het leven en waarop je verbinding zoekt met God. Maar we mogen ons uitstrekken naar méér: dankbaarheid als levenshouding, dankbaar (leren) zijn te midden van moeilijke omstandigheden en dankbaarheid uitspreken op elk moment van de dag – zelfs bij de tandarts!

Aan de slag!

 • Probeer vandaag eens om zoveel mogelijk dankbaar te zijn en let vooral ook op kleine dingen, zoals een fluitende vogel, maar ook op regendruppels die zorgen voor groei.
  En wees opmerkzaam wat dit doet met je perspectief op je omstandigheden.

Luister naar ‘Thank you Lord’ van Chris Tomlin.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel voor deze blog Marijke.
  Een bewustwording van dankbaar zijn.
  Mijn schoonvader zei altijd, danken is de kracht van een christen🙏🏻🙌🏻

 2. Marie Tulin schreef:

  Prachtig! Zo waar wat je schrijft.

 3. Tineke Austmann schreef:

  Heel bijzonder!de tekst vanochtend in de preek gehoord!Dank God in Alles!!
  Dankend Verdergaan ….alle Eer aan Hem!
  “Niets is van mij,
  Alles gekregen,enkel reden om dankbaar te zijn.
  Het licht en het leven,de vreugde ,de pijn,om niet gegeven;
  het brood en de wijn,de dood,en de liefde,honing,azijn,Allles gekregen,enkel reden om dankbaar te zijn. Om Jezus Wil Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap