Herinner je de dagen dat je bad voor de dingen die je nu hebt

27

apr

Annika

Vind jij het ook zo makkelijk om steeds maar weer vooruit te willen blijven kijken? Een paar jaar geleden begon ik met het maken van een lijstje met dingen die ik in mijn leven wilde bereiken. Geen bucketlist voor mijn hele leven, maar een lijstje met ‘uitdagingen’ voor mezelf voor de komende paar jaar. Dat lijstje begon in die tijd met m’n bachelor diploma halen, een duikbrevet halen, en een EHBO-cursus doen. Gisteren zat ik bij de opfriscursus om mijn EHBO-brevet weer voor twee jaar te verlengen. En opeens realiseerde ik: het is alweer twee jaar geleden dat ik de EHBO-cursus van mijn lijstje kon afstrepen. Wat is de tijd hard gegaan. Maar in plaats van dat ik af en toe dankbaar terug kijk, blijft het strebertje in mij alleen maar vooruit kijken. Er komen steeds weer nieuwe dingen op het lijstje… Als ik niet oppas, stuif ik in volle vaart weer op een volgend diploma, een volgende uitdaging, af.  Vergeet ik niet af en toe stil te staan en terug te kijken? Vergeet ik niet dankbaar te zijn voor alles wat mij is gegeven?

Wij mensen zijn er goed in, vooruit blijven kijken en streven naar nieuwe dingen. Nieuwe dingen bereiken, het uiterste van onszelf vragen, het beste uit ons leven halen. Living life to the fullest. De hele economie, de maatschappij, is gericht op vooruitgang, op groei. Maar een essentieel onderdeel van groeien, is terugkijken naar waar je vandaan kwam. Remember the days you prayed for what you have now, of: herinner je de dagen dat je bad voor de dingen die je nu hebt. En vergeet niet om God te danken, voor alles wat je gekregen hebt.

Maar alle dingen komen van God, bestaan door God en zijn voor God. Voor Hem is alle eer voor altijd en eeuwig! Amen!
(Romeinen 11:36, BasisBijbel)

Een jaar of tien geleden was ik bang om in een rolstoel te komen. Ik had al een tijdlang veel pijn en alles wees erop dat ik een vorm van reuma had. Ik kon niet meer sporten, het stuk naar school fietsen was te ver, en op een gegeven moment deed ook lopen teveel pijn. Ik wilde niets liever dan dat het over was, dat ik weer actief kon zijn en alles kon doen wat ik zo graag deed. En nu, een tijd later, is alle pijn weg. Het bleek geen reuma te zijn. Nu kan ik kilometerslange toertochten maken op skates, sporten, bergen beklimmen, mijn lichaam houdt me er niet meer in tegen! Maar zoals dat zo makkelijk gaat, werd dat al snel een vanzelfsprekendheid. Ik vergeet vaak terug te denken aan de periode dat ik dat alles niet meer kon. Ik vergeet om dankbaar te zijn voor alles wat ik nu wel kan.

En er zijn nog zoveel meer voorbeelden, waarin wij mensen soms vergeten om dankbaar te zijn.

Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles.
(Filippenzen 4:6, BasisBijbel)

De Bijbel is er vrij duidelijk over en helpt ons meerdere keren herinneren: vergeet niet om God te danken voor alles wat je hebt gekregen. Jij hebt misschien keihard gewerkt om dat diploma te halen en daar mag je trots op zijn, maar vergeet niet om God te danken!

Aan de slag!

Soms zijn we zoveel bezig met vooruitkijken, dat we vergeten in de achteruitkijkspiegel te kijken. Neem deze week eens een momentje om terug te denken aan de dingen waar je de afgelopen maanden of zelfs jaren voor hebt gebeden.
Welke doelen heb je jezelf gesteld en gehaald? Welke gebeden zijn verhoord door God?

Sta eens stil bij hoe ver je gekomen bent sinds dat moment. Dank je, net als ik, God voor alles wat Hij gegeven en mogelijk gemaakt heeft?

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Wow. Dat is een hele goeie Annika. Wat rennen we vaak maar door. Mijn man en ik hopen volgende maand 25 jaar getrouwd te zijn. In de voorbereidingen op de feestelijkheden daaromtrent, kijken we ook veel terug naar wat de Heer ons heeft gegeven in die jaren. En dan hebben we veel te danken! We hebben ook hele moeilijke dingen meegemaakt, maar daardoor zijn we wel gegroeid in ons geloof.
    10.000 redenen tot dankbaarheid.
    Ook leer je in zoveel dingen bij de dag te leven.Je niet te veel doelen te stellen voor de toekomst, maar te leven bij de dag . Loof de Heer o mijn ziel…lofzingt Zijn heilige naam, met meer passie dan ooit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap