Boterkoekblokjes – vier strategieën om om te gaan met verleiding

28

apr

Renske Hoste

Hij staart naar me. Nee echt. Ik voel de brandende blik door de deur heen. ‘Doe open’, zegt hij, ‘doe open. Je weet dat je het wil.’

Alleen al het ernaar kijken doet mijn aderen dichtslibben. Broeken passen niet meer en m’n gewicht schiet omhoog bij de gedachte alleen al. 50 gram aan boter, suiker en E-nummers samengepropt in 9 vierkante centimeter. Waar heb ik het over? Boterkoekblokjes. Gruwelijk, maar Oh. Zo. Lekker. Toch?

Het is m’n eigen schuld nog ook. Laatst in de Lidl gaf ik toe en nu liggen ze in de kast. Te fluisteren.

Je weet wel, met zo’n irritant zangerig stemmetje: ‘Je weet dat je het wil, geef nou maar gewoon toe.’

Argumenten die ik tegen bedenk, worden subtiel weggedrukt. ‘Ah joh, je woont toch op jezelf, je kan best wat later avondeten.’ ‘Zolang je nog in je broek past, maakt dit ook niet uit.’ ‘Morgen ga je toch sporten.’ Enzovoort, en zo verder. Ik heb inmiddels toch best zin in zo’n stukje. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer zin ik er in krijg. Zacht, zoet, zoutig, vet, de perfecte combinatie. Toch?

Mijn verstandigere deel verliest steeds meer grond, zoals zo vaak helaas, en mijn lichaam gaat tot actie over al voor ik echt besloten heb. Tuurlijk, waarom niet!

Binnen een paar happen is het op, zo groot is zo’n dingetje immers niet. De komende drie uur hoef ik niets meer te eten. Maar hé, het was het waard. Toch?

Heel eerlijk? Eigenlijk niet. Zo lekker is dat hele boterkoekgeval niet. Het laat me achter met een mierzoete nasmaak, vette vingers en een behoorlijk ongezond gevoel. Waar was ik mee bezig? In mijn hoofd heb ik dit kleine dingetje verhoogd tot iets groots, iets waar ik naar uitkijk, maar at the end of the day blijf ik met een minder goed gevoel achter dan waar ik onbewust op gehoopt had.

Er zijn er nog twee over – gelukkig. Dit verhaal zal wel prima aflopen. Ik koop nooit meer boterkoekblokjes en ik leef nog lang en gelukkig, hoewel ietsje zwaarder dan voorheen. Toch?

Helaas niet. Dit verhaal is helaas een terugkerende gebeurtenis in mijn leven. Niet alleen in de vorm van boterkoekblokjes, maar ook in de winkel (ja, ik heb die nieuwe jas écht nodig), op het internet en op vele andere manieren (Netflix, aankopen, te dure koffie op het station). Herkenbaar? Misschien wel, misschien niet.

Ik hoop voor je van niet, maar als dit wel het geval is: je bent niet de enige.

Toen ik laatst een boek aan het lezen was van David Jeremiah (Amerikaans pastor en schrijver), sprong daar een stukje uit naar voren dat over verleiding ging. Hij beschrijft vier strategieën om op de juiste manier met verleidingen om te gaan.

1. Vecht (Fight)

‘Wees dus gehoorzaam aan God, maar verzet je tegen de duivel. Dan zal de duivel van je wegvluchten’
Jak. 4:7, BasisBijbel

Tijdens jouw verleidingen is de duivel aan het werk! Probeer hem eens te betrappen en actief weerstand te bieden. Spreek hardop uit wat je aan het doen bent en probeer hier bewust tegenin te gaan. Vecht terug!

2. Volg (Follow)

‘Ga naar God toe, dan zij Hij naar jou toe komen.’
Jak. 4:8a, BasisBijbel

 Oftewel: maak een U-bocht. Als je afstevent op iets wat definitief niet goed voor je is, richt je je op God. Een schietgebedje is genoeg, een kinderliedje, een Bijbeltekst. Zodra je gedachten even helemaal de andere kant op gaan, wordt de verleiding in perspectief geplaatst en is het makkelijker om de juiste keuze te maken.

3. Vlucht (Flee)

 Houd je niet bezig met de dingen waar jonge mensen over het algemeen naar verlangen. Maar doe je best om eerlijk en trouw, vol liefde en vrede om te gaan met de mensen die werkelijk van de Heer houden.’
2 Tim. 2:22, BasisBijbel

‘Laat je leven leiden door de Heer Jezus Christus, en doe niet meer waar je maar zin in hebt.  Dan ga je ook niet verlangen naar dingen die niet goed zijn.’
Rom 13:14, BasisBijbel

Keer je af van de norm. Misschien is dat waar jij naar verlangt heel normaal voor deze wereld. De duivel kan dat als argument gebruiken om jou te laten toegeven. Onthoud: je bent niet van deze wereld! Keer je dus bewust af van de norm die wordt gesteld door je omgeving.

4. Voedsel (Feed)

‘Ik bewaar uw woord in mijn hart, zodat ik niet verkeerd tegen U zal doen.’
Ps. 119:11, BasisBijbel

Vul je hart en hoofd met Gods woord. Zo sta je sterker tegen verleiding, want je hebt munitie! Als jij met Bijbelteksten gaat smijten, staat de verleider pas echt met z’n mond vol tanden.

Aan de slag!

Leer deze teksten uit je hoofd, plak ze op je spiegel, maak een telefoonachtergrondje, wees creatief! Op die manier heb je in volgende boterkoekblokjessituaties (prachtig woord) een duidelijk punt waar God het kan overnemen. De verleider zal het blijven proberen, maar samen met Jezus mag je terugvechten.

Laatste tip: ga niet naar de winkel als je trek hebt 😉

Deel deze overdenking

  1. henrike schreef:

    wat een waarheid! Maar zo lastig, zeker als je bijvoorbeeld moe uit je werk komt en nergens zin in hebt. Hoe houd je de balans? Ik ben er nog niet uit, maar door de blog wel weer aan t denken gezet.

  2. Caroline schreef:

    Mooi geschreven Renske! Ik ga de strijd aan!;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap