Henoch wandelde met God: dat wil ik ook!   

28

mei

Marianne de Bart-van der Lee

Al toen ik heel jong was, fascineerde een tekst uit Genesis 5:22 mij: ‘En Henoch wandelde met God.’ (HSV) Tussen het geslachtsregister in Genesis 5 staat plotseling dit zinnetje. Het heeft altijd een verlangen in me opgewekt, want wandelen met God… Dat wil ik ook wel!   

Henoch leefde vijfenzestig jaar, en verwekte Methusalach. En Henoch wandelde met God, nadat hij Methusalach verwekt had, driehonderd jaar; en hij verwekte zonen en dochters. Al de dagen van Henoch waren driehonderdvijfenzestig jaar. Henoch wandelde met God, en hij was niet [meer], want God nam hem weg.
– Genesis 5:21-24 (HSV)

Ook voor jou en mij  

Henoch was niet de eerste, noch de laatste die wandelde met God. Noach deed dat ook (Genesis 6:9). Adam en Eva wandelden ongetwijfeld ook met God, omdat ze Zijn stem herkenden toen God wandelde in de hof van Eden (Genesis 3:8). Abraham & Izak wandelden voor Gods aangezicht (Genesis 48:15). Allemaal grote namen, en dan is daar Henoch: van hem weten we bijna niets. Zo op het oog dus een gewone man. En dat bemoedigt: je hoeft geen grote naam te zijn om met God te wandelen. Sterker nog: Micha roept ons allemaal op om te wandelen met God: ‘Hij heeft u, mens, bekendgemaakt wat goed is. En wat vraagt de HEERE van u anders dan recht te doen, goedertierenheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God.’ (Micha 6:8, HSV)  

Wandeltempo  

Ik stel me zo voor hoe God wandelde in de hof van Eden: rustig, met aandacht om Zich heen kijkend naar alles wat Hij zo mooi had geschapen. Zoveel bloemen, geen één hetzelfde. Een lammetje, dartelend door het gras. Een fluitende vogel in de boom boven een beekje met kabbelend water. Zou Hij even blijven staan om te kijken en te genieten? Dát is wandelen volgens mij: met aandacht lopen. Niet het tempo dat jij en ik gewend zijn, van to-do naar to-do. Even snel door de supermarkt, op zoek naar de kortste rij; hup opschieten, we hebben meer te doen. ‘Haast maakt onze ziel leeg’, is een citaat van Ann Voskamp. En dat geloof ik wel. Want stel je voor dat je in dat tempo door de hof van Eden zou rennen. Wat gaat er dan allemaal aan je voorbij zonder het te zien?   

Hoe wandel je met God?  

Wandelen met God geeft iets aan van intimiteit, van een vertrouwelijke omgang met God. In de NBV is ‘Henoch wandelde met God’ vertaald met ‘Henoch leefde in nauwe verbondenheid met God’. Wat een mooie uitleg! Henoch was een aan God toegewijde man. Als je met God wilt wandelen, is deze toewijding dus een vereiste. Maar hoe doe je dat dan? Door je op God te richten, de hele dag door. Psalm 16 zegt dat zo mooi:   

Ik loof de HEERE, Die mij raad heeft gegeven; zelfs ‘s nachts onderwijzen mij mijn nieren. Ik stel mij de HEERE voortdurend voor ogen, omdat Hij aan mijn rechterhand is, wankel ik niet. 
Psalm 16:7-8 (HSV)

Houd God dus voortdurend voor ogen, net als David dat hier deed. Als je wakker wordt, als je in de auto zit, als je geniet of juist als je troost nodig hebt. Wandel met Hem en vertel Hem alles wat er in je opkomt. Dat vraagt God ook van je. In Genesis 17:1 zegt Hij tegen Abram: ‘Wandel voor Mijn aangezicht en wees oprecht.’ (HSV)
Wees dus eerlijk over wat er in je hart leeft. Als je ’s nachts wakker ligt, vertel Hem dan waarom. Want ook dan kun je, net als David, stilstaan bij wat God je wil onderwijzen. David vertrouwt Hem volledig. ‘Ik wankel niet, omdat Hij aan mijn rechterhand is’, zegt hij. Dat betekent niet dat alles je voor de wind gaat, daar weet David alles van. Maar als God naast je wandelt, kun je op Hem leunen als je dat nodig hebt. Je zult niet wankelen, want Hij is degene die je vasthoudt.   

Aan de slag!  

Wandelen met God zoals Henoch dat deed, is een levenshouding. Het is een levenswandel, vanaf het moment dat je opstaat, tot je gaat slapen. Wandelen met God kan ook letterlijk. Maak daarom vandaag een wandeling met God. Ga een stuk wandelen (in de natuur) en – heel belangrijk – laat je telefoon thuis. Luister, kijk, ruik en vertel God eerlijk wat er in je hart leeft. Lukt dat niet vandaag? Plan dan een wandeling deze week of schrap vandaag iets van je to-do lijst om die tijd te gebruiken om God te ontmoeten.   

Deel deze overdenking

  1. Grace schreef:

    Mooie en opbouwende overdenking. Inderdaad zo’n wandeling in de natuur geeft rust en tijd met onze Vader.
    Dank je Marianne!

  2. E.M. Visser schreef:

    Ik ga Micha 6:8 even in de nbv21 vertaling lezen! Fijne dag iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap