Een onverwachte kans tijdens het wachten!

27

mei

Marijke Gootjes-Verhoeve

In onze westerse wereld zijn we niet zo goed in wachten. Als het aan ons ligt, mag het allemaal snel en meteen; we houden van actie! Geduld is niet onze sterkste eigenschap. Dus wat doe je tijdens het wachten, als je het gevoel hebt dat je in een wachtkamer zit en maar niet aan de beurt komt? Hoe ga je daarmee om? Of zou het een onverwachte kans kunnen zijn, waarbij God je tijdens het wachten kan vormen? 

Stel dat je een droom/belofte hebt ontvangen van God, of een bepaald talent waarvan je weet dat Hij het wil gebruiken. Maar ondertussen word je niet opgemerkt, gebeuren er dingen waardoor je (nog) niet op de juiste plek bent, of heb je te maken met tegenslagen en/of onrecht. Het lijkt alsof je in een wachtkamer terecht bent gekomen en je vraagt je misschien vertwijfeld af of je wel aan de beurt komt. 

Het overkwam Jozef, lezen we vanaf Genesis 37. Jozef had twee dromen gekregen waarbij alles erop wees dat God hem wilde inzetten voor een taak als leider. Ondertussen gaat er zeventien jaar voorbij tot zijn droom werkelijkheid wordt. Lange jaren, met tegenslagen en onrecht, waarbij het lijkt alsof hij in een wachtkamer terecht is gekomen en wordt vergeten. Het waren jaren waarin hij zich kon ontwikkelen tot ‘bitter’ of ‘beter’. 

We weten niet wat Jozef dacht of ervoer in deze periode van wachten. Hij zal ongetwijfeld verdrietig zijn geweest over zijn situatie, misschien zelfs ook wel boos over het onrecht en vertwijfeld over hoe het nou zat met die dromen. Tegelijkertijd heeft hij de onverwachte kans aangegrepen om tijdens het wachten door God gevormd te worden. Hij is niet verbitterd geraakt, maar juist voorbereid op het leiderschap, de taak die God voor hem had. 

Welke onverwachte kans krijg je tijdens het wachten?

Tijdens het wachten krijg je de kans om je op drie punten te ontwikkelen:

 1. Karakter
  Jozef was als lieveling verwend door zijn vader, maar moest leren dat het allemaal niet om hem draaide. Het gaat erom dat Gód tot Zijn doel kan komen in Jozef; zijn ego is ondergeschikt. Jozef krijgt door het werken bij Potifar en in de gevangenis een dienend karakter. Hij is zelfs in staat zijn broers te vergeven (Genesis 45:5 en 50:15-21).
 2. Volharding
  Een droom/belofte krijgen is één, maar erin blijven geloven als alles anders gaat, is een heel ander verhaal! Dan komt het aan op volharding. We zien dat Jozef tijdens het wachten op God blijft vertrouwen. Hoe zou hij anders de dromen van de schenker en de bakker, en later van de Farao kunnen uitleggen? Blíjven geloven, ook als je het niet ziet, ook als het lang duurt. En ondertussen, met al je inzet, doen wat er op je pad komt; God zal het zegenen (Genesis 39:2-6 en 21-23).
 3. Wijsheid
  Jozef is tijdens het wachten gegroeid in goddelijke wijsheid. Hij ziet het plan van God, die hem vooruit heeft gestuurd om het leven van zijn familie te redden (Genesis 45:7 en 8). En farao vraagt zich af of er ooit iemand te vinden is die zo vervuld is van Gods Geest (Genesis 41:38). 

Grijp jij de onverwachte kans tijdens het wachten aan?

Wachten is niet onze sterkste kant, en beeld je eens in dat het zeventien jaar moet duren… Jozef is tijdens het wachten uitgegroeid tot een geweldige leider. Hij heeft zijn karakter laten vormen tot dienstbaarheid en is gegroeid in volharding en goddelijke wijsheid; datgene dat hij nodig had voor de uitvoering van Gods droom/belofte over zijn leven. 

Wachtkamers zijn nooit fijn, maar ondanks het verdriet, de vragen en misschien ook wel de boosheid, heb je een keuze: bitter of beter. Misschien sta jij zelf op dit moment wel voor deze keuze. Dat is niet makkelijk, maar ik wil je uitdagen om je voor te bereiden op het moment dat God jou wil gaan inzetten. Wachten vergt geduld, maar het is de moeite waard. En ik bid dat je ondertussen zult ervaren dat God met Zijn goedheid naast je staat, net zoals bij Jozef. 

Aan de slag!

Neem de tijd om na te denken over de volgende vragen: Zit jij voor je gevoel in een wachtkamer? Zo ja, wat is de droom/belofte waar jij naar uitkijkt? Hoe ervaar jij de periode van wachten en waarin is het nodig dat jij gevormd wordt? Herken je het gevaar van ‘bitter’ of ga jij voor ‘beter’?

Deel deze overdenking

 1. Annemieke van Dijk schreef:

  Deze overdenking was voor mij, dankjewel! Zo herkenbaar, naast de westerse wereld ben ik van nature ook nog eens ongeduldig.
  Maar dit is een mooie bemoediging!

 2. Margriet schreef:

  Prachtig en uit de praktijk van Jozefs leven gegrepen.Ik dank dat God zo geduldig is met ons Deze tekst blijft mij bemoedigen .1. Timotheus 4:7-8
  Oefen u in de Godsvrucht. Galaten5:22
  Oefenen gaat met vallen en elke keer weer opstaan.Wat liefdevol en dat gebeurt zolang we leven totdat we voor eeuwig bij Onze Vader en Jezus Christus mogen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap