Helemaal klaar met 2020? Paulus’ tip: oefen jezelf in dankbaarheid!

04

nov

Mandy

Hoe voel je je, zo richting het einde van het jaar? Een jaar waarin er vrijwel niets zoals gepland ging en je daar de gevolgen waarschijnlijk van gevoeld hebt. Misschien ben je terneergeslagen en zit je in een neerwaartse spiraal. Zie je het even niet meer zitten en sta je op de automatische piloot. Mag ik je dan helpen uit dat gevoel te komen? We gaan met onze dankbaarheid aan de slag!

Als je me op 1 januari had verteld hoe dit nieuwe decennium zou starten dan had ik je waarschijnlijk niet geloofd en ik gok dat voor jou hetzelfde geldt. Keer op keer wordt ons aanpassingsvermogen getest en moeten we onze plannen aanpassen en verwachtingen bijstellen. Natuurlijk verschilt het per persoon in hoeverre je iets van de pandemie merkt en de maatregelen die eraan verbonden zijn, maar niemand ontkomt er echt aan.

Helemaal klaar met 2020? Oefen jezelf in dankbaarheid

En weet je? Soms loopt het bij mij helemaal op en kan ik er niet zo goed mee omgaan. Misschien herken je het wel. De frustraties stapelen zich op en halen de vreugde uit je dagen. Je komt als het ware in een neerwaartse spiraal en gaat steeds negatiever denken. Je omstandigheden beginnen je gevoelens te bepalen en zo je dagen te beïnvloeden. Misschien is dat precies hoe jij er op dit moment bij zit.

Mag ik je dan wat vertellen? Het kan anders. Het mág anders.

Hoe dan? Door dankbaarheid te oefenen.

‘Ja, dat is lekker makkelijk gezegd, maar deze negatieve gevoelens gaan echt niet zomaar weg!’ Dat snap ik en herken ik. Je hoeft ze ook helemaal niet weg te stoppen! Maar laat me je héél even meenemen. Geef het gewoon een kans. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Dankbaarheid verandert je perspectief

Het is namelijk precies wat God in mijn gedachten stopte toen ik zelf in zo’n negatieve spiraal zat. ‘Bedenk eens wat je allemaal wél hebt! Maanden of jaren geleden heb je hier- en daarvoor gebeden en kijk nu eens. Je bent ermee gezegend! Je bent ze simpelweg uit het oog verloren, omdat je eraan gewend geraakt bent of andere dingen begon te verlangen.’

En zo begon mijn perspectief langzaam te veranderen, zonder dat ik mijn negatieve gevoelens wegstopte. Misschien kan jouw perspectief vandaag ook wel wat aansturing gebruiken?

En nee, dit is niet puur en alleen op mijn gedachten gebaseerd. Het staat in Gods Woord.

Wees altijd blij. Bid zonder ophouden. Dank God altijd, wát er ook gebeurt. Want dat is wat God van jullie wil nu jullie bij Jezus Christus horen.
– 1 Tessalonicenzen 15:8 (BasisBijbel)

Dankbaarheid houdt je geestelijk gezond

Paulus geeft de gemeente in Tessalonica hier een aantal handvatten om als christenen door het leven te gaan, en dankbaarheid hoort in dat rijtje thuis. Waarom? Want dat is wat God van ons verlangt, legt hij uit. Heel eerlijk: die zin heeft een hoog ‘omdat ik het zeg!’-gehalte, wat mij betreft. Maar het is niet voor níets dat Paulus dat zegt, en als je je ervoor openstelt mag je dat aan den lijve ondervinden.

Dankbaarheid verandert ons perspectief. Ben je te veel gefocust op alles wat je mist? Dan kijk je niet objectief naar je leven. Dan zie je maar een klein deel en precies dat deel waar je gedemotiveerd van raakt. Bovendien heeft dat wat je ziet groot effect op de rest van je leven: het bepaalt hoe jij je voelt en hoe je je naar de buitenwereld opstelt. Je mentale gezondheid wordt erdoor bepaald. Je relaties lijden eronder.

Dáárom zegt Paulus hier dat God het van ons verlangt. Het is voor onze eigen (geestelijke) gezondheid! Er is namelijk áltijd iets om dankbaar voor te zijn.

Aan de slag!

Dus, vandaag gaan we onze dankbaarheid oefenen! Om het echt te laten landen wil ik dat je twee vragen beantwoordt:

1. Waar heb je ooit voor gebeden dat je nu hebt ontvangen?
2. Hoe zou je leven eruit zien zonder datgene waar je nu wel eens over moppert?

I’ll go first.

1. Een fijn huis met genoeg ruimte en een tuin. We wonen er intussen twee jaar, maar ik besef me lang niet altijd dat ik hier 2,5 jaar geleden onwijs naar verlangde. Zeker in het voorjaar, toen we aan huis gebonden waren, was dit een onwijze zegen.
2. Wij hebben een kleintje van (op dit moment) 4 maanden. En heel eerlijk, dat vond ik helemaal in het begin best een uitdaging (en dat is oké!). Maar wat me door sommige, moeilijke momenten heen hielp was me onder andere voor de geest halen hoe het zou zijn als ze er níet zou zijn. Dat gaf me een leeg gevoel en dat maakte die moeilijke momenten echt een stukje makkelijker! Ik realiseerde me op de momenten dat ik het nodig had hoe blij ik écht met haar ben. Een hele simpele truc, maar een wereld van verschil voor je gevoel.

En nu jij! Vergroot je dankbaarheid. Hoe zou jij deze vragen beantwoorden?

Deel deze overdenking

  1. Reetje schreef:

    Precies op tijd, dank je wel.

  2. Helene schreef:

    1 Thessalonicenzen 5:16-18 is denk ik het Bijbelstudie, aangezien 1 Thessalonicenzen 15 niet bestaat. Bedankt, een mooie overdenking!

  3. Helene schreef:

    1 Thessalonicenzen 5:16-18 is denk ik het Bijbelgedeelte , aangezien 1 Thessalonicenzen 15 niet bestaat. Bedankt, een mooie overdenking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap