Heimwee naar God

29

okt

Vivian Straver

Herinner je je dat moment nog van vroeger dat je heimwee had naar huis, terwijl je maar een nachtje bij een vriendin twee straten verderop logeerde? Of heimwee naar huis, toen je net een paar weekjes op kamers was begonnen? Heimwee naar je familie en vrienden, die kilometers verderop zitten? Maar heimwee naar God… herken je dat ook? Zo’n sterk verlangen naar Hem dat je het haast heimwee naar God kan noemen. Psalm 84 geeft ons een klein inkijkje in die heimwee naar God.

Symptomen die bij heimwee horen zijn: het gevoel van een soort steen in je maag, een constante stroom van gedachten die gaan over thuis, en een verdrietig gevoel. Over het algemeen wordt heimwee gezien als een soort kinderkwaaltje, maar ook bij volwassenen kan het zich voordoen. Het is een verlangen naar ons thuis, en verdwijnt zodra we weer onderweg gaan naar huis. Het verlangen van de schrijver van Psalm 84 is een verlangen naar zijn Thuis.

Een korte historische schets – Psalm 84 is een lied van de Korachieten, de afstammelingen van Korach. De voorvader, Korach, is door toedoen van God omgebracht. Hij is omgekomen, maar zijn kinderen bleven gespaard (Numeri 26:11). De nakomelingen uit deze stam mochten dienen in de tempel – en dat geeft blijk van Gods blijvende genade voor zijn volk, en voor ons.

“Een lied van de Korachieten. Voor de zangleider. Op de wijs van het lied ‘De vrouw uit de stad Gat.’ Ik houd van uw huis, machtige Heer! Ik verlang naar uw tempel, levende God. Met heel mijn hart wil ik bij u zijn.”
(Psalm 84: 1-3, BGT)

De schrijver van deze psalm verlangt met heel zijn hart (vers 3) om bij God te zijn. God is zijn thuis, en God wil ook ons thuis zijn. Wat zo heerlijk is aan een thuis, is dat er rust is, en dat blijkt ook uit de volgende verzen. Zelfs de mussen en de zwaluwen vinden een thuis bij God, dus ook wij mogen ons thuis daar zoeken.

“Machtige Heer, mijn koning, mijn God, zelfs mussen wonen in uw tempel. Zwaluwen maken een nest bij uw altaar, ze zorgen er voor hun jongen. Gelukkig zijn mensen die wonen in uw huis, want zij kunnen u altijd danken.”
(Psalm 84: 4-5, BGT)

Thuis is rust te vinden, en door die rust kan je opbloeien en nieuwe energie vinden voor de dingen die je dagelijks gaan en staan van je vragen. Wanneer we ons thuis bij God vinden, krijgen we nieuwe levenskracht om door te gaan, zoals we lezen in vers 6-8.

“Gelukkig zijn mensen die verlangen naar u, want bij u vinden ze kracht. Als ze door droge velden lopen, worden die groen en fris. Uw regen laat alles weer groeien. Ze worden steeds sterker, ze gaan door tot ze in Sion zijn. Daar zullen ze u ontmoeten, God.”

Een thuis zou veilig en goed moeten zijn. Je ouders, echtgenoot of kinderen willen naar je luisteren en je beschermen. En dat is wat het fijn maakt om thuis te zijn. Als we ons thuis vinden bij God, mogen we weten dat Hij naar ons luistert (vers 9), dat Hij voor ons zorgt (vers 10) en dat het goed is bij Hem te zijn (vers 11):

“Heer, machtige God, hoor mijn gebed. God van Jakob, luister naar mij! God, bescherm ons toch, en zorg goed voor uw koning. Ik ben liever één dag in uw tempel dan duizend dagen ergens anders. Ik ben liever buiten de deur van uw huis dan binnen bij slechte mensen.”

Het verlangen dat de psalmschrijver uitspreekt in vers 11 is een verlangen dat wij mogen delen – hoe bijzonder is dat! Onze heimwee naar God verdwijnt als we bij Hem thuiskomen en onze rust vinden. Bij God is het zo geweldig fijn, dat één dag bij Hem al beter is dan duizend dagen ergens anders. Bedenk je eens hoeveel fijne dingen je kan doen in duizend dagen – en besef je dan dat het nóg beter is bij God. Waarom het dan zo goed is bij God? Dat beschrijft de schrijver van de psalm in de laatste verzen (vers 12-13).

“Heer, onze God, U leidt ons, U beschermt ons. U bent goed voor ons, U maakt ons sterk. U geeft ons geluk als wij leven zoals U dat wilt. Machtige Heer, gelukkig zijn mensen die vertrouwen op U!”

Aan de slag!

“Ik ben liever één dag in uw tempel dan duizend dagen ergens anders. Ik ben liever buiten de deur van uw huis dan binnen bij slechte mensen.”
(Psalm 84:11, BGT)

Luister het nummer ‘The Secret Place’ van Phil Wickham

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Wat prachtig beschreven Vivian! Bedankt

 2. Bep schreef:

  Dank je wel Vivian. In ons woelige leven hier, beseffen we dat niet altijd, maar bij God thuis is de enige plaats waar we rust vinden.

 3. Hannie schreef:

  Prachtig …Het doet me denken aan het lied .Wat hou ik van u huis . Echt een bemoedeging .

 4. Kim schreef:

  Zoveel dank Vivian :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap