‘Heeft iemand het licht uitgedaan?’ – 3 tips om in het licht te wandelen

13

sep

Nathanja

Ken je dat gevoel? Dat je ergens anders slaapt en midden in de nacht wakker wordt. De kamer is donker en je ziet geen hand voor ogen… Je raakt een beetje in paniek. ‘Waar ben ik ook alweer?’ Je grijpt naar je telefoon naast je kussen en doet de zaklamp aan. Natuurlijk, je sliep bij je vriendin thuis! Wat een opluchting als je dat lichtknopje hebt gevonden, alles valt op z’n plaats… Je kan weer in het licht wandelen!

Het eerste wat God schiep, was licht. Jezus wordt het Licht van de wereld genoemd. Het woord ‘licht’ komt wel 270 keer voor in de Nieuwe Bijbelvertaling, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Licht is een belangrijk thema in de Bijbel! Maar wat als het soms wat duister voelt om je heen? In de eerste brief van Johannes gaat het over in duisternis, of in het licht wandelen. Je hebt het vast al wel eens gehoord: duisternis is de afwezigheid van licht. De oplossing is dus simpel: doe het lichtknopje weer aan!

3 tips om het lichtknopje te vinden

1. Heb God lief

In vers 5 staat: God is licht, er is in hem geen spoor van duisternis. (NBV)
En even verderop: Dat wij God kennen weten we doordat we ons aan zijn geboden houden. Wie zegt ‘ik ken hem’, maar zich niet aan zijn geboden houdt is een leugenaar; de waarheid is niet in hem. In wie zich aan Gods woord houdt is zijn liefde ten volle werkelijkheid geworden; hierdoor weten we dat we in hem zijn. Wie zegt in hem te blijven, behoort in de voetsporten van Jezus te treden. (1 Johannes 2:3-6, NBV)

Iemand zei eens tegen mij: Gods liefdestaal is gehoorzaamheid. God geeft ons geboden waarvan Hij ons vraagt die te gehoorzamen. Als we zeggen dat we bij Hem horen, moeten we in de voetsporen van Jezus treden. Wow!
Ik zie het ook als een stukje verantwoordelijkheid naar de mensen om ons heen die God niet kennen en weten dat wij Jezus volgen: zien zij wie God is wanneer ze naar ons kijken? Wanneer we ons aan zijn geboden houden blijven we in het licht wandelen, we houden de zonden buiten de deur. En wanneer wij toch de fout in gaan, lezen we dat we een pleitbezorger bij de Vader hebben genaamd Jezus Christus (2:1).

2. Heb je naaste lief

Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis. Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val. (1 Johannes 2:9-10, NBV)
Gods topprioriteit is relatie, het is dan ook niet gek dat het op een na belangrijkste gebod is om je naaste lief te hebben. Deze tekst laat ons zien dat wanneer we zo bezig zijn om de ander lief te hebben we niet ten val zullen komen. Ik vind het een uitdagende tekst, misschien jij ook wel? Want hoe ziet het eruit om iemand écht lief te hebben?

Denk eens aan de liefde die Jezus voor jou heeft, wat hij voor jou gedaan heeft. Dat is pas écht liefhebben. En wij worden gevraagd in zijn voetsporen te treden. Op eigen kracht gaan we dit niet kunnen, maar we mogen bidden voor de kracht van de Heilige Geest om in het licht te wandelen en meer van Gods liefde voor onze medemensen in ons hart.

3. Heb de wereld niet lief

En als laatste: Heb de wereld en wat in de wereld is niet lief. Als iemand de wereld liefheeft is de liefde van de Vader niet in hem […] De wereld met haar begeerte gaat voorbij, maar wie Gods wil doet blijft tot in eeuwigheid. (1 Johannes 2:15,17)

De wereld is gevuld met zonde, ze houdt van de duisternis. Veel mensen associëren het donker met schaamte, met verstoppen. Het doet me denken aan Adam en Eva die zich verstopten nadat ze gezondigd hadden. Maar voor kinderen van God hoeft het licht geen oncomfortabele plek te zijn, het is een plek van vrijheid. In mijn eigen leven heb ik dit ook zo mogen ervaren. Ik kwam erachter dat er donkere plekken in mijn hart waren, gebieden van het leven waarin ik in zondigde en waar schaamte heerste. Misschien herken jij dit ook wel. Op het moment dat ik doorhad dat God mij roept om in het licht te wandelen is mijn leven compleet veranderd. Ik moedig je aan om mensen om je heen te verzamelen die God liefhebben en je willen helpen om in het licht te wandelen. Wanneer we onze zonde belijden bij onze broers en zussen en elkaar helpen in het licht te blijven, heeft de duivel geen macht meer over ons. We hoeven dan niet bang te zijn voor het licht, want er is simpelweg niets te verbergen.

En… heb je het lichtknopje gevonden? Zet hem aan! Je leven zal gevuld worden met Gods licht!

Aan de slag!

Ken jij iemand in je omgeving die je kan helpen in het licht te wandelen? Ik raad je aan om iemand in gedachten te nemen die zelf een goede relatie heeft met God en voor jou een veilige plek zonder oordeel kan zijn, waar je je gebrokenheid mag delen. Het is spannend om open te zijn, maar de vrijheid die je ervoor terug zult krijgen is het zo waard!

Luister naar ‘Come out of Hiding’ – Steffany Gretzinger

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap