Een boodschap voor de vrouw die onzeker is over haar lichaam

12

sep

Marie Tulin van Ekeren

Jarenlang was ik zo onzeker over mijn lichaam, dat ik soms wilde dat ik onzichtbaar was. Steeds weer dacht ik dat ik niet mooi genoeg was. Dat ik te dik was. En, het ergste… dat anderen datzelfde zouden denken! De gedachten spookten letterlijk de hele dag door mijn hoofd. Gedachten die ik helemaal niet wilde denken. Gedachten die me tegenhielden, verstrikten, soms zelfs verlamden. Als jij vandaag ook gekweld wordt doordat je onzeker bent over je lichaam, dan hoop ik dat deze overdenking een bemoediging voor je mag zijn!  

15 jaar oud. Ik race naar de meidentoiletten op school om mezelf in het groezelige licht van de tl-buizen eens kritisch onder de loep te nemen. ‘Ik zie er zo niet uit!’ zeg ik tegen een vriendin. ‘Nee joh, ik dan. Mijn haar pluist.’ Een typisch meidengesprek toch? Je zou er bijna niet van opkijken. 17 jaar oud. Ik sta bekend als het meisje dat altijd gezond eet, wat altijd als compliment bedoeld wordt. Wat niemand weet is dat ik inmiddels oprecht bang ben voor bepaalde voedingsmiddelen. 20 jaar oud. Ik draai een rondje in de spiegel vlak voor een afspraakje en vraag me af of ik mezelf ooit comfortabel genoeg zal voelen om gewoon van het moment te genieten. De conclusie? Wat een enorme hoeveelheid aan kostbare tijd en energie die ik gebruikte om mezelf de grond in te boren.

Het breekt mijn hart dat er zoveel vrouwen zijn die ook jaar in, jaar uit, zo onzeker zijn over hun lichaam. Dat zoveel vrouwen zichzelf willen verontschuldigen voor hun lichaam en bang zijn dat anderen hen om hun uiterlijk niet volledig zullen accepteren. Dat de focus vaak ligt op ‘slank, mooi of perfect’ zijn, zonder te erkennen dat ons lichaam, ongeacht hoe het er uit ziet, zo ingenieus in elkaar zit. We hebben een uniek lichaam ontvangen dat ons in leven houdt. Dat ons laat dansen, springen en omhelzen. Dat ons de wereld laat zien. Een lichaam dat -als God het geeft- zelfs nieuw leven kan voortbrengen.

Waarom elk (imperfect) lichaam een tempel is

Alleen daarom is ons lichaam al een tempel: het is tot in detail bedacht door de allerhoogste God. Denk eens na, heb jij jouw oogkleur uitgekozen? Of de manier waarop je lacht? Of heb jij soms je lengte of bouw uitgezocht? Nee toch? Je mag echt beseffen dat ook jij een wonderlijke schepping bent en dat er niemand is zoals jij. Misschien vind je dat cliché klinken en denk je: ‘ja, oké, maar alsnog had ik er liever anders uitgezien’, en blijf je onzeker over je lichaam. Dat dacht ik altijd wel als ik zo’n boodschap hoorde. Het kan dan ook echt een moeilijk proces zijn om het van God aan te nemen, dat ook jij een tempel bent. 

Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is, en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht, verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.
– 1 Korinthe 6: 19 en 20 (HSV)

Door de komst van Christus, wil God nu zelf in elk van ons wonen. Ons lichaam is in dat opzicht ‘heilige grond’. Niet vanwege ons uiterlijk of ons lichaam in zichzelf, maar omdat Hij daar aanwezig is. En kijk eens naar die laatste zin van dit bijbelvers: jouw geest én jouw lichaam zijn gemaakt door God, en zijn daarom Gods eigendom. Laat dat niet zien dat God jouw lichaam wel accepteert? Ik hoop dat deze waarheid je helpt in je eigen weg naar zelfacceptatie.

Jouw lichaam tot eer van God

In de tijd van de Bijbel hieven mensen hun handen op wanneer zij tot God baden en dansten zij van vreugde. Zo gebruikten zij hun lichaam letterlijk tot eer van God. Een mooie inspiratie voor ons om ons lichaam te omarmen, in plaats van af te kraken. In onze westerse cultuur zijn we vaak erg bezig met ons hoofd, en vergeten we soms om in contact te staan met ons lichaam. Maar ook in de wetenschap blijkt steeds meer hoe duidelijk ons lichaam en onze geest met elkaar in verbinding staan.

Wanneer jij goed voor je lichaam zorgt door elke dag ook na te gaan wat je lichaam nodig heeft (even een powernap, een wandeling of een goede maaltijd?) dan heeft dit ook positieve gevolgen voor je mentale gezondheid! En wanneer je vrolijk bent of goed in je vel zit, is het vervolgens ook weer makkelijker om anderen tot zegen te zijn. Kan het dus ‘heilig’ zijn om een heerlijke soep te koken voor je gezin, of om rustiger door je dag te gaan, zodat je niet volledig uitgeblust bent? Ik denk van wel! Veel drukke vrouwen denken dat het een luxe of egoïstisch is om goed voor zichzelf te zorgen, maar is het niet juist een teken van een goed rentmeesterschap over wat je gekregen hebt?!

We krijgen een nieuw lichaam

Het is natuurlijk waar dat niet alle aandacht naar ons lichaam moet uitgaan. De Bijbel zegt ook dat ons lichaam vergankelijk is en dat alleen Gods trouw en ons geloof (de onzienlijke dingen!) blijvend zijn. Bezwijkt mijn lichaam en mijn hart, dan is God de rots van mijn hart en voor eeuwig mijn deel. (Psalm 73:26, HSV)
Hoewel we dus zorg mogen dragen voor ons lichaam, is het niet het allerbelangrijkste van ons bestaan. Ook dat is een bemoediging wanneer jij worstelt met onzekerheid over je uiterlijk, of met je gezondheid; ons lichaam zal nooit volmaakt zijn hier op aarde, dat is bij niemand het geval!

De wereld vertelt ons dat we er alles voor moeten opgeven om te ‘werken aan een perfect lichaam’, maar de realiteit is dat we een onvolmaakt mens mogen zijn, en ondanks al onze tekortkomingen aan aardse standaarden een levende hoop hebben die ons nooit wordt afgenomen. Wist je dat we een nieuw lichaam krijgen als dit leven voorbij is? In 1 Korinthe 15:35-58 schrijft Paulus dat ons vergankelijke, vernederde en imperfecte lichaam zal veranderd worden in een heerlijk, onvergankelijk en volmaakt lichaam dat geen pijn en moeite meer kent.

Een bemoediging voor jou

Ik weet dus hoe moeilijk het kan zijn als je je onzeker voelt over je lichaam en dat het echt een proces kan zijn om meer zelfvertrouwen en acceptatie in je leven te vinden. Maar ondanks al je eigen twijfels aan jezelf staat Gods waarheid vast: Hij schiep je, bedacht je en wil in jou wonen! Lieve, mooie vrouw, laat die waarheid je koers bepalen. Jouw lichaam heeft een doel hier op aarde, maar het zal eens verwisseld worden voor een ander en eeuwig lichaam.

Het is een waarheid die je niet snel op Pinterest zult vinden, of die je soms vergeet als je aan het winkelen bent met vriendinnen. Maar het is wel een waarheid die boven het wereldse denken uitstijgt. Een waarheid die je ademruimte kan geven in je worstelingen en onzekerheden. Langzaam maar zeker heeft die waarheid mij bevrijd en geheeld. Dat wens ik ook jou toe!

Aan de slag!

 • Lees zelf eens 1 Korinthe 15:35-58 over het lichaam dat gelovigen na dit leven zullen ontvangen. Bemoedigt deze waarheid jou als het gaat over je aardse onzekerheden of vind je dit lastig om te begrijpen?
 • Wat kun jij vandaag doen om goed voor je lichaam te zorgen? Maak een lijstje met dingen waarvan je weet dat ze je goed en zelfverzekerd laten voelen en kies minimaal 1 ding om vandaag in praktijk te brengen.

Deel deze overdenking

 1. Hugo schreef:

  Mooi en bemoedigend verhaal, niet alleen voor vrouwen/meisjes maar voor iedereen.
  Vraag me wel af wie de echte schrijfster is: degene wier naam onder de titel staat, of degene die onder aan het stuk staat genoemd.😉

 2. Anoniem schreef:

  Dankjewel, lieve Marie… hoe inspurerend en hoopgevend…

  Ik heb zelf anorexia (gehad) en de Heere is groot! Hij heeft me ervan bevrijd maar het blijft een ding helaas. ❤

  • Marie Tulin schreef:

   Ah wat een openhartige reactie! Ik ben trots op je dat je al zover gekomen bent. Want wat een moeilijke weg. Ik bid voor je verdere herstel! <3 Liefs Marie

 3. Renate schreef:

  Wat mooi dat je hier niet alleen het uiterlijk van het lichaam centraal zet om ook hoe het lichaam aanvoelt en aankan.. Dat doet me goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap