Hebben hebben hebben!

03

nov

Belinda Bos

Als je tegenwoordig een online bestelling plaatst, kun je het vaak gratis retourneren als het niet bevalt. Ideaal! Lekker online shoppen en houden wat je wilt. Want ik heb wel een leuk zwart jurkje, maar niet zo leuk als deze… En een wit jasje zou zo leuk staan op die ene broek. Oh, wauw! Dit is een van de leukste telefoonhoesjes die ik tot nog toe heb gezien! Hebben! En nu ik toch bezig ben: laat ik ook nog maar gelijk een stapeltje boeken kopen. Ik heb er nog wel 10 in de kast die ik wil lezen, maar deze wil ik ook graag hebben! Zo. Winkelwagentje vol en bestellen maar. Hebben hebben hebben!

Spullen. Je hebt er nooit genoeg van. Nog wat extra kleding hier, een extra hebbedingetje daar, en onderweg ook nog even een goede cappuccino scoren! Puur genieten! Maar is het niet puur materialisme? Gaat het niet alleen maar om het hebben, hebben, hebben? De Bijbel zegt er ook verschillende dingen over.

“Wie van geld houdt, heeft nooit genoeg geld. En wie van rijkdom houdt, verdient nooit  genoeg. Ook dat is maar lucht. Als iemand rijker wordt, heeft hij ook meer mensen die ervan moeten eten. En wat heeft de eigenaar er dan aan? Hij kan niet anders dan toekijken.”
(Prediker 5:9-10, BasisBijbel)

Kort gezegd vertelt Prediker wat wij allemaal wel weten: zodra je iets hebt, wil je vaak alleen maar meer hebben. Helaas worden nieuwe dingen ook tamelijk snel weer gewoon. Het is maar kort plezier. Maar Prediker vertelt ook hoe je er wel plezier uit kunt halen:

“Ik heb iets heel vreselijks gezien onder de zon: iemand die zijn rijkdom voor zichzelf houdt. Maar het loopt slecht met hem af. Want door tegenslag raakt hij alles kwijt. Er blijft niets over wat zijn zoon nog kan erven. En als hij rijk sterft, kan hij toch niets meenemen van wat hij bezit. Toen hij geboren werd, bezat hij niets. En als hij sterft, neemt hij niets mee. Dit is heel vreselijk. Zoals hij in de wereld is gekomen, zo is hij ook weer gegaan. Waar heeft hij dan zijn leven lang zo hard voor gewerkt?”
(Prediker 11:12-15, BasisBijbel)

Dat klinkt allemaal heel zwaarmoedig. Maar het vertelt ook wat er gebeurt als je je rijkdom voor jezelf houdt: je wordt er ongelukkig van. Het helpt je niet. Ik wil je niet vertellen dat je per direct je kledingkast met inhoud naar de plaatselijke kringloop moet brengen, maar ik denk wel dat het telkens weer een heel mooi stukje bewustwording is. Zo word ik telkens toch weer blij als ik nieuwe kleding heb, al is dat plezier er na een weekje ook wel vanaf. Maar hoeveel langer ben ik wel niet blij als ik bijvoorbeeld een mooi cadeau voor een vriendin koop, of een dagje uit ga met mijn oma, die hiervan zoveel blijer kan worden dan ik met mijn zoveelste nieuwe kledingstuk.

Daarbij is het ook bewezen dat hoe meer spullen mensen hebben, hoe meer angst ze hebben. Bang om alles wat ze hebben kwijt te raken. Best een naar idee, maar eigenlijk heel erg logisch. Dan toch maar weg met mijn oude voorraad poppen, kleding die ik al jaren niet meer pas en oude schoolschriften. Misschien word ik toch niet zo blij van die voorraad rommel als ik dacht…

Aan de slag!

Kijk nog eens goed naar je spullen. Hoeveel waarde hecht je er aan? En hoeveel is het nu eigenlijk echt waard als je er goed over nadenkt? Word je er echt blijer van?

Misschien wordt het toch nog eens tijd om je kledingkast of welke andere kast dan ook eens goed uit te pluizen en tóch iets naar de plaatselijke kringloop te brengen. Want uiteindelijk is het misschien toch wel maar gewoon hebben om het hebben en kun je er zoveel andere mensen blij mee maken!
Ik denk dat ik ook maar weer eens wat kasten moet uitzoeken…

Deel deze overdenking

 1. Hannie schreef:

  Goed stuk!
  Ik woon op 1 van de Kaapverdische eilanden in Afrika en als jullie echt jullie kasten gaan uitmesten weet ik nog wel een betere bestemming dan de kringloop. Want de mensen hier hebben NIETS ook niet als t koud is. Ja, echt 6 graden en dan teenslippers en 1 jas ofzo in een gezin van tig.
  Dus woon je in de buurt van Dordrecht neem dan via Zij Lacht contact met mij op. Een briend stuurt elke paar maanden een hrote ton met kleding naar de mensen hier in de bergen.
  LIEF!

 2. Kim schreef:

  Mooi stuk, dankjewel Belinda! Zeker iets wat heel toepasselijk is in mijn leven op dit moment nu ik te maken krijg met een grote opruiming en verhuizing.

  @Hannie : WOW! Wat geweldig :D!! Wat heerlijk om zo een stukje zegen te kunnen zijn voor een ander. Helaas woon ik niet in de buurt van Dordrecht, anders had ik zeker wat langs gebracht, maar ik ken een dergelijk initiatief van mensen uit mijn kerk die per kwartaal ook dozen met kleding sturen of zelf brengen naar Afrika (Gambia) en we zien hoe zeer deze mensen daar het echt nodig hebben :’) Ik vind het een pracht van een initiatief en ik hoop van harte dat bij jullie deze keer de ton die opgestuurd wordt, nog groter zal mogen zijn! 😉 Heel veel zegen gewenst <3

 3. Hannie schreef:

  Lief Kim!

 4. Carin de Vreede schreef:

  Ik woon wel in de buurt van Dordrecht, ik wil wel graag in contact komen met Hannie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap