Heb jij een Elizabeth in je leven?

24

mrt

Sanne van Heukelum

Soms is het fijn om met iemand te praten die wat ouder en wijzer is. Iemand die een levensfase verder is, die met je mee kijkt en waar je je verhaal mee kan delen. Maria zoekt Elizabeth op als ze zwanger is. Beide zwanger, al is Elizabeth een stuk ouder. Samen brengen ze tijd door. Wat is hier zo bijzonder aan? 

Vroeger had ik een oppasgezin waar ik vaak, wanneer de ouders allang weer terug waren, nog aan het kletsen was met de moeder. Ik deelde waar ik tegen aan liep, qua geloof, maar ook dingen die ik lastig vond in het dagelijkse leven. Zij, die een aantal fases verder was in het leven, deelde met mij haar wijsheid en hielp mij op weg.

We lezen in Lukas 1:39-40 (HSV) dat Maria hetzelfde doet:

In die dagen stond Maria op en reisde haastig naar het bergland, naar een stad van Juda, en zij kwam in het huis van Zacharias en groette Elizabeth.

Maria zoekt Elizabeth op

Vlak voor dit gedeelte krijgt Maria bezoek van de engel en krijgt zij te horen dat ze zwanger is. Ook vertelt de engel aan Maria dat Elizabeth zwanger is. Beiden zeer bijzonder! Maria, die nog jong was, werd zwanger van de Heilige Geest. Elizabeth daarentegen was al oud. In Zacharia, het laatste boek van het Oude Testament, lezen we dat ze de leeftijd van vruchtbaarheid al voorbij was, maar toch zwanger werd. Beiden krijgen een bijzondere zwangerschap, waar veel mensen over spraken: positief, maar zeker ook negatief. Wat moet dat lastig zijn geweest!

Het vers dat we net lazen, begint met “in die dagen”. Het was “in dezelfde tijd als” dat de engel bij Maria was. Ze wachtte niet een paar maanden, maar vertrok vrij snel naar Elizabeth. Het is een van de eerste dingen die ze deed. Bijzonder toch?

Maria zoekt steun bij Elizabeth

Maria zoekt haar steun bij Elizabeth. Zij was al langer zwanger en was een stuk ouder. Ik kan mij voorstellen dat ze veel besproken hebben: over de zwangerschap, maar ook hoe ze met alles erom omgingen. Alles was nieuw voor Maria, en wat moet ze een steun gehad hebben aan haar. Maria verbleef 3 maanden bij Elizabeth voordat ze naar huis terugkeerde.

Naar wie ga jij voor wijsheid? Heb je iemand die je af en toe spreekt die wat ouder is en al wat meer heeft meegemaakt? Een plek waar je je verhaal kan delen? Dit is ontzettend waardevol en gaat je zeker verder helpen groeien als vrouw! Het is iemand die met je meekijkt over je schouder. Ze kan tips geven hoe je met bepaalde dingen om kan gaan, maar ook gewoon stimuleren om God meer en meer te zoeken. Het is fijn om elkaar hierin te helpen!

Maar gaat soms niet vanzelf. Soms moet je hier actief iemand voor vragen. Heb je iemand bijvoorbeeld in je kerk of in je omgeving waar je naar op kijkt? Of die je een voorbeeld vindt, qua geloof of leven? Vraag haar om een keer een kop koffie met je te drinken.

Aan de slag

Heb je iemand zoals Elizabeth in je leven? Zo ja, spreek weer eens af! Zo niet, wie zou je kunnen vragen? Onderneem vandaag actie!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  💖, mooi en waardevol!

 2. M schreef:

  Heel fijn. Had ik nodig! Nu ermee aan de slag.

 3. Annemieke schreef:

  Heel mooi❤️. Ik strek me ernaar uit een Elisabeth te zijn, maar ook ik heb een Elisabeth nodig 😉.
  Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap