Heb jij Delila’s in jouw leven? – Over terugvallen in negatieve patronen

11

feb

Irene Poot

De Bijbel staat vol interessante, inspirerende mannen en vrouwen. Toch is er voor mij iemand waar ik me totaal niet in kan verplaatsen: Simson. Altijd heb ik zijn verhaal al irritant gevonden en nooit begrepen hoe hij niet leerde dat Delila keer op keer niet te vertrouwen was. Hoe kan iemand dit niet inzien?! Hoe kan hij telkens terugvallen in deze negatieve patronen? Of is het toch eigenlijk heel menselijk en komt dit toch ook voor in mijn en jouw leven? 

Simson was een heel sterke man uit het Oude Testament, doordat God hem had gezegend met uitzonderlijke kracht. Hij zou deze kracht behouden zolang hij zijn haar liet groeien. Door zijn kracht weet hij vele Filistijnen te verslaan, totdat hij Delila, een Filistijnse vrouw, ontmoet. 

Toen zei Delila tegen Simson: Vertel mij toch waarin je grote kracht ligt en waarmee je vastgebonden zou kunnen worden om je te bedwingen. Simson zei tegen haar: Als ze mij zouden vastbinden met zeven verse pezen, die niet verdroogd zijn, dan zou ik zwak worden en als ieder ander mens zijn. Daarop brachten de stadsvorsten van de Filistijnen haar zeven verse pezen, die niet verdroogd waren, en zij bond hem daarmee vast. Men lag bij haar in een kamer in een hinderlaag. Toen zei zij tegen hem: De Filistijnen over je, Simson! Maar hij brak de pezen, zoals een vlasdraad gebroken wordt als hij vuur ruikt. Zo werd het geheim van zijn kracht niet bekend. 
– Richteren 16: 6-9 (HSV) 

Geheim

Dit gebeurt hierna nog twee keer, totdat Simson toch toegeeft aan het aandringen van Delila en zijn geheim vertelt: 

Toen Delila nu zag dat hij haar alles verteld had, stuurde zij een bode en liet zij de Filistijnse stadsvorsten roepen, en zei: Kom ditmaal hierheen, want hij heeft mij alles verteld. En de Filistijnse stadsvorsten kwamen naar haar toe en brachten het geld mee. Daarna liet zij hem op haar knieën slapen, riep een man en liet hem de zeven haarlokken van zijn hoofd afscheren. En zij begon hem te vernederen en zijn kracht week van hem. En zij zei: De Filistijnen over je, Simson! Hij ontwaakte uit zijn slaap en zei: Ik zal net als de andere keren vrijkomen en hen van mij afschudden. Hij wist namelijk niet dat de HEERE van hem geweken was. Toen grepen de Filistijnen hem. 
– Richteren 16: 18-21 (HSV) 

Terugvallen in negatieve patronen 

In dit verhaal van Simson valt het op hoe hij niet leert van zijn ervaringen. Ook al merkt hij dat Delila misbruik maakt van de informatie die hij haar geeft. Maar wat zorgt er dan toch voor dat hij telkens teruggaat naar Delila en haar uiteindelijk zijn geheim vertelt? Waarom valt hij terug in een patroon dat vorige keer ook niet goed heeft uitgepakt? 

Delila’s in jouw leven 

Herken je dit in je eigen leven? Heb jij negatieve patronen waar jij in terugvalt ook al weet je dat het niet goed voor je is? Zijn er dingen of mensen waar je maar niet vanaf lijkt te komen? Een vriendschap of relatie, waarvan je weet dat die persoon een negatieve impact op je heeft, maar toch kom je elke keer weer in contact met hen. Zelfs als je het eerdere keren al wel had afgekapt. Of een eigenschap of slechte gewoonte die niet goed voor je is, maar waar je toch telkens in vervalt, zoals slecht eten, weinig rust of alcohol. Of blijf je over grenzen gaan die je maar probeert aan te trekken? 

Wat het ook is, het is een negatief patroon waar je misschien graag van af zou willen. Misschien heb je in dit nieuwe jaar zelfs wel goede voornemens rondom deze ‘Delila’s’ gemaakt. Hoe staat het daar nu mee?  

God laat niet los 

Uiteindelijk wordt Simson gevangen gezet door de Filistijnen. Na keer op keer de verkeerde vrouw te vertrouwen, en nu zijn haar kort is, zou je misschien denken dat God er klaar mee is. Maar God laat hem niet in de steek. 

Toen riep Simson tot de HEERE en zei: Heere, HEERE! Denk toch aan mij en maak mij toch alleen nog deze keer sterk, o God, zodat ik me met één slag met één slag op de Filistijnen kan wreken voor mijn twee ogen. En Simson greep de twee middelste pilaren, waarop het huis gevestigd was en waarop dat steunde: de ene met zijn rechterhand en de andere met zijn linkerhand. Vervolgens zei Simson: Moge mijn ziel sterven mét de Filistijnen! Hij boog zich met kracht en het huis viel op de stadsvorsten en op al het volk dat daarin was. En de doden die hij in zijn sterven heeft gedood, waren talrijker dan die hij in zijn leven gedood had.
– Richteren 16: 28-30 (HSV) 

En hoe zit het bij jou?

Zo is het ook in jouw leven. Misschien denk je dat God je maar niets vindt, omdat je maar niet van bepaalde dingen af kan komen. Misschien heb je het idee dat God je heeft afgeschreven, omdat je toch niet sterk genoeg zou zijn. Maar God gaf ook Simson kracht toen hij erom vroeg, zelfs na alles wat hij had gedaan. Ondanks dat hij zijn Delila niet kon weerstaan, stond God hem bij! 

God wil jou, net als Simson, ook de kracht geven om jouw ‘Delila’s’ te verslaan. Hij wil jou bijstaan in dit proces. God gunt jou zoveel meer dan waar jij genoegen mee neemt door terug te vallen in die negatieve patronen. Je hoeft het niet alleen te doen!  

Alle dingen kan ik aan door Christus, Die mij kracht geeft.
– Filippenzen 4: 13 (HSV) 

Aan de slag 

Welke ‘Delila’s’ heb jij in je leven?  
Vraag God om kracht om deze negatieve patronen te weerstaan en niet terug te vallen. Vraag eventueel een goede vriend(in) of je partner om je hierop scherp te houden. 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap